National

O noua moneda romaneasca, in memoria primei femei aviator din Romania

Publicat: 23 iul. 2012
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand de astazi, o moneda din argint dedicata aniversarii a 125 de ani de la nasterea Elenei Caragiani-Stoinescu.
Moneda este din argint, cu forma rotunda, un diametru de 37 mm si o greutate de 31,103 grame si are o valoare nominala de 10 lei, scrie click.ro.
Aversul reda o compozitie care sugereaza zborul si calatoriile, inscriptia „ROMANIA”, valoarea nominala „10 LEI”, stema Romaniei si anul de emisiune „2012”. Reversul prezinta portretul Elenei Caragiani-Stoinescu, anii intre care a trait aceasta, imaginea partiala a unui avion Blériot si inscriptia in arc de cerc „ELENA CARAGIANI-STOINESCU”.
„Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede”, se arata in document.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 340,00 lei/bucata.
Monedele din argint dedicate aniversarii a 125 de ani de la nasterea Elenei Caragiani-Stoinescu au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Elena Caragiani-Stoinescu a fost prima femeie aviator din Romania. Primul sau zbor l-a efectuat in anul 1912, insotita de profesorul sau de echitatie, iar brevetul de pilot i-a fost eliberat de Federatia Aeronautica Internationala, la 22 ianuarie 1914, in Franta.


loading...

Adauga un comentariu