Stiri medicale

O noua mutatie a SARS-CoV-2 se raspandeste cu rapiditate in Europa: provine din Spania

Publicat: 29 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O noua mutatie a SARS-CoV-2 se raspandeste cu rapiditate in Europa provine din Spania
sars-cov-2

O noua mutatie a coronavirusului SARS-CoV-2, care provine de la lucrătorii agricoli spanioli, s-a răspândit rapid în mare parte din Europa încă din vară și reprezintă acum majoritatea cazurilor noi de Covid-19 în mai multe țări, mai mult de 80% doar în Marea Britanie.

O echipă internațională de oameni de știință care a urmărit virusul prin mutațiile sale genetice a descris răspândirea extraordinară a variantei, numită 20A.EU1, într-o lucrare de cercetare care va fi publicată joi.

Studiul lor sugerează că persoanele care s-au întors din vacanță in Spania au jucat un rol cheie în transmiterea virusului în toată Europa, ridicând întrebări serioase dacă al doilea val care străbate continentul ar fi putut fi redus printr-o îmbunătățire a screening-ului in aeroporturi.

Deoarece fiecare variantă are propria semnătură genetică, ea poate fi urmărită in functie de locul din care a provenit.

„De la răspândirea 20A.EU1, pare clar că măsurile [de prevenire a virusului] în vigoare nu au fost deseori suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară a variantelor aparute în această vară”, a declarat Emma Hodcroft, genetician la Universitatea din Basel și autor al studiului.

Echipele științifice din Elveția și Spania se grăbesc acum să examineze comportamentul variantei pentru a stabili dacă aceasta poate fi mai mortală sau mai infecțioasă decât alte tulpini.

O noua mutatie a SARS-CoV-2 se raspandeste cu rapiditate in Europa: nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică

Dr. Hodcroft a subliniat că nu există „nicio dovadă că răspândirea [rapidă] a variantei se datorează unei mutații care crește transmisia sau are impact asupra rezultatului clinic”.

Ea a subliniat însă că 20A.EU1 nu seamănă cu nici o versiune a Sars-Cov-2 – virusul care provoacă Covid-19 – pe care o întâlnise anterior:

„Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică cât am analizat secvențele genomice ale coronavirusului în Europa”, a spus ea, potrivit ft.com.

Echipele lucrează acum alaturi de laboratoare de virologie pentru a stabili dacă 20A.EU1 poartă o mutație specială în proteina spike pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, care i-ar putea modifica comportamentul.

Toți virușii dezvoltă mutații – modificări ale literelor individuale ale codului lor genetic – care se pot grupa în noi variante și tulpini. A fost astfel identificată o altă mutație în Sars-Cov-2, numită D614G, care se crede că face virusul mai infecțios.

Comportamentul riscant al turiștilor din Spania

Noua variantă, care are șase mutații genetice distincte, a apărut în rândul lucrătorilor agricoli din nord-estul Spaniei în iunie și s-a deplasat rapid prin populația locală, potrivit studiului.

Tanja Stadler, profesor de evoluție computațională la ETH Zurich, care face parte din proiect, a declarat că analiza probelor de virus prelevate din toată Europa în ultimele săptămâni a arătat că acestea au fost derivate din aceeași variantă.

„Putem vedea că virusul a fost introdus de mai multe ori în mai multe țări și multe dintre aceste introduceri s-au răspândit în rândul populației”, a spus prof. Stadler.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că „comportamentul riscant” al turiștilor din Spania – cum ar fi ignorarea liniilor directoare privind distanțarea socială – a ajutat la răspândirea noii variante.

Cercetarea a arătat că noua variantă a reprezentat mai mult de opt din 10 cazuri în Marea Britanie, 80% din cazuri în Spania, 60% în Irlanda și până la 40% în Elveția și Franța, potrivit ft.com.

Adauga un comentariu