National

O nouă ordonanţă de urgenţă de la Guvern. Ludovic Orban a făcut anunţul mult aşteptat

Publicat: 04 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă ordonanţă de urgenţă de la Guvern. Ludovic Orban a făcut anunţul mult aşteptat
O nouă ordonanţa de urgenţă de la Guvern. Ludovic Orban a făcut anunţul mult aşteptat. Fermierii afectati de seceta pot fi despagubiti

O nouă ordonanţă de urgenţă de la Guvern cu privirile la ajutorul pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate anul trecut a fost publicată la începutul acestei luni în Monitorul Oficial. Actul a intrat în vigoare a doua zi, după ce Ludovic Orban, Prim-ministru al României, a făcut anunţul legat de despăgubirile de secetă.

Pe data de 1 septembrie, s-a publicat în Monitorul Oficial cu nr. 806, o Ordonanţă de urgenţă cu privirile la ajutorul pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate anul trecut.

Actul normativ a intrat în vigoare pe 2 septembrie, după ce Ludovic Orban, Prim-ministru al României, a făcut anunţul legat de despăgubirile de secetă.

O nouă ordonanţă de urgenţă de la Guvern. Ludovic Orban a făcut anunţul mult aşteptat

Ajutorul vine pentru culturile agricole înfiinţate anul trecut: grâu, secară, răpită, orz, orzoaica, ovăz şi triticale.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aduce la cunoştinţă fermierilor că în dată de 02.09.2020 s-a publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 806, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de secetă pedologică.

Având în vedere că, potrivit art. 8 din Ordonanţă, cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, invităm fermierii la centrele locale/judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti în vederea depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat”, se declară într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Unde pot trimite fermierii cererea

Cererea şi documentele aferente se pot trimite prin mai multe mijloace către APIA. Comunicatul Ministerului Agriculturii a avut în vedere şi modalităţile prin care se poate trimite cererea.

Dosarul se poate trimite prin fax, prin poştă şi chiar în format electronic prin e-mail.

”Cererea de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019 afectate de secetă poate fi descărcată accesând următorul link: http://bit.ly/cerere-solicitare-ajutor-stat-seceta”, declară sursa citată.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a confirmat aprobarea Comisiei Europene în ceea ce priveşte schema de ajutor de stat pentru fermierii ale căror culturi au fost înfiinţate în toamna anului trecut.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii

Pentru a beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să reprezinte persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale sau persoane juridice, exceptând grupurile de producători.

Despăgubirile de secetă nu se aplică în cazul fermierilor care au primit un ajutor ilicit, atât timp cât nu este înapoiat în formula completă, însemnând suma iniţială şi dobânzile aferente.

În plus, fermierii trebuie să deţină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, cu un procent de peste 30% a culturii calamitate.

Suprafaţa calamitată în procent de peste 30% trebuie să fi fost declarată prin cerere unică în anul 2020. Beneficiarii trebuie să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Interventei pentru Agricultură cu cerere unică de plată 2020.

Ultima condiţie este legată de dovada faptului că nu sunt în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat prin baza evidentelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Unde se poate depune cererea

În cazul în care agricultorii îndeplinesc toate condiţiile de mai sus, aceştia pot depune cererea la centrele locale / judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti pentru a se califica la despăgubirile de secetă.

Acest document trebuie depus în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezenţei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.

Alături de cerere, mai sunt necesare o copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor şi coordonate bancare în condiţiile în care nu se menţin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020.

Dacă beneficiarul depunde dosarul personal, va trebui să pună dată, semnătura beneficiarului şi să folosească expresia “conform cu originalul”.

Sumele primite de fermiri, în funcţie de culturi, vor fi următoarele: pentru grâu şi secară – 925 lei/ha, pentru triticale – 805 lei/ha, pentru orz – 912 lei/ha, pentru orzoaica – 951 lei/ha, pentru ovăz – 772 lei/ha, iar pentru răpită – 1002 lei/ha.

Adauga un comentariu