Eveniment-Social

O nouă premieră la Teatrul Național din Iași! Intitulat „Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri”, acesta este un spectacol în pregătire, în cadrul proiectului „Alecsandri 200”!

Publicat: 23 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă premieră la Teatrul Național din Iași Intitulat Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri acesta este un spectacol în pregătire în cadrul proiectului Alecsandri 200
Teatrul Național "Vasile Alecsandri" pregătește o nouă premieră, intitulată "Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri, un spectacol în pregătire", pentru 27 iunie 2021, de la ora 19:00, în proiectul "Alecsandri 200", un scenariu bazat pe piese și scrieri despre teatru de Vasile Alecsandri, regia și scenariul: Irina Popescu-Boieru, scenografia: Rodica Arghir

La Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, din Iași, este pregătită o nouă premieră, intitulată „Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri”, un spectacol în pregătire. Aceasta va avea loc pe data de 27 iunie 2021, de la ora 19:00, în cadrul proiectului „Alecsandri 200”, cu un scenariu bazat pe piese și scrieri despre teatru de Vasile Alecsandri. Regia și scenariul sunt semnate de Irina Popescu-Boieru, iar scenografia – de Rodica Arghir

Intitulată „Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri”, aceasta este premiera pregătită de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI). Prima reprezentație este programată pe 27 iunie, de la ora 19:00, în Sala Mare a TNI. Totul face parte din proiectul „Alecsandri 200”, cu un scenariu bazat pe piese și scrieri despre teatru de Vasile Alecsandri, regia și scenariul fiind semnate de Irina Popescu-Boieru, iar scenografia – de Rodica Arghir. Muzica este semnată Alexandru Flechtenmacher, iar acompaniamentul, prelucrările și pregătirea muzicală – de Diana Roman.
Coregrafia este semnată de Oana Sandu.

Din distribuție fac parte actorii: Doina Deleanu, Adi Carauleanu, Petronela Grigorescu, Oana Sandu, Diana Chirilă, Livia Iorga, Ionuț Cornilă, Haruna Condurache, Diana Roman, Radu Homiceanu, Catinca Tudose, Doru Aftanasiu, Cosmin Maxim, Mălina Lazăr, Constantin Avădanei, Dumitru Georgescu, Brândușa Aciobăniței, Horia Veriveș și Daniel Busuioc. De remarcat este faptul că, în anul 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, Naționalul ieșean primește numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri (1821-1890).

Evenimente speciale la Muzeul Național al Literaturii Române Iași pentru a marca „Bicentenarul Vasile Alecsandri”

Pe de altă parte, și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași a marcat „Bicentenarul Vasile Alecsandri”, 200 de ani de la nașterea primului poet român premiat peste hotare. Pe de altă parte, cu toate că data nașterii marelui bard Vasile Alecsandri provoacă încă unele controverse (sunt cunoscuți trei ani posibili – 1818, 1819 și 1821), acceptăm data aleasă chiar de poet, 21 iulie 1821: „Sunt născut în Bacău, la anul 1821, luna iulie…” („Suvenire din viața mea”, Mircești, 1865). Vasile Alecsandri s-a implicat în viața politică a secolului al XIX-lea, fiind, în primul rând, participant activ la evenimentele de la 1848 din Principatul Moldovei.

După înfrângerea mișcării pașoptiste, a plecat în exil. Trecând prin Austria și Germania, poetul s-a stabilit pentru o perioadă la Paris. Vasile Alecsandri s-a angajat într-o mare misiune unionistă, fiind ales deputat și membru în Comitetul Central al Unirii de la Iași și membru în Adunarea Electivă a Principatului Moldovei. În acest context, el a fost candidatul la tron care întrunea cele mai multe voturi din partea aripii liberale a Partidei Naționale, însă Alecsandri a refuzat desemnarea, propunându-l în locul său pe Costache Negri. În final, opțiunea din 5 ianuarie 1859 a forului elector i-a revenit lui Alexandru Ioan Cuza, ales și la București pe 24 ianuarie.

După Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a desemnat pe Alecsandri să ducă o campanie diplomatică pe lângă cancelariile occidentale

După Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a desemnat pe Vasile Alecsandri să ducă o campanie diplomatică pe lângă cancelariile occidentale, acesta pledând activ pentru recunoașterea Unirii Principatelor Române. De numele său se leagă textul „Hora Unirii”, pe care îl publică în 1856, în revista unionistă „Steaua Dunării” (condusă de Mihail Kogălniceanu), pusă pe acorduri muzicale de compozitorul Alexandru Flechtenmacher. În perioada 1878-1879, la conacul său de la Mircești, Vasile Alecsandri scrie drama istorică romantică „Despot-Vodă”. Premiera a avut loc în octombie 1879 pe scena Teatrului Național din București.

Piesa fusese citită în Cenaclul Junimii din 8 mai 1879, printre auditori aflându-se Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale. Începe să lucreze în 1882 la piesa „Fântâna Blanduziei”, pe care o va termina anul următor. Scrie și citește în Cenaclul Junimea drama „Ovidiu”. În 1886, Titu Maiorescu a publicat în „Convorbiri Literare” articolul „Poeți și critici”. Acesta se încheie cu o privire sintetică asupra operei lui Alecsandri:
„A lui liră multicoloră a răsunat la orice adiere ce s-a putut deștepta din mișcarea poporului nostru în mijlocia lui. În ce stă valoarea unică a lui Alecsandri? În această totalitate a acțiunilor sale literare.”

Adauga un comentariu