Eveniment-Social

O nouă recunoaștere pentru performanță, după evaluare externă, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Publicat: 12 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă recunoaștere pentru performanță după evaluare externă la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași
Universitatea Tehnică din Iași a primit un "grad de încredere ridicat" în urma evaluării realizate în timpul anului trecut de către Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior. Este pentru a treia oară la rând când instituția primește o astfel de distincție

După o nouă evaluare externă, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași a primit recunoaștere pentru activitatea educațională de performanță! Instituția a primit ”grad de încredere ridicat” din partea Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior. Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității, spune că acordarea unui astfel de grad de încredere reflectă și felul în care o universitate poate să își ducă la îndeplinire misiunea pe care și-o asumă

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) ”Gheorghe Asachi” din Iași a primit ”grad de încredere ridicat” în urma evaluării realizate în timpul anului trecut de către Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Este pentru a treia oară la rând când TUIAȘI primește o astfel de distincție, prima fiind oferită în 2009.

În acest context, anul acesta (2022) este programată și o ceremonie oficială, în care va fi înmânat certificatul care consemnează acordarea celui mai înalt calificativ în urma evaluării instituționale.

Un astfel de grad de încredere reflectă și felul în care o universitate poate să-și ducă la îndeplinire misiunea

Având în vedere toate acestea, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la Politehnica ieșeană, consideră că acordarea unui astfel de grad de încredere reflectă și felul în care o universitate poate să își ducă la îndeplinire misiunea pe care și-o asumă.

„Evaluările au o mare importanță prin prisma faptului că indicatorii de calitate, prin care sunt evaluate universitățile, fac ca, în final, să se obțină o radiografie a întregii instituții pe toate palierele care țin de activitatea acesteia. La finalul evaluării se emite un calificativ și o serie de recomandări care sunt foarte importante. De altfel, primul lucru care se are în vedere la o evaluare este măsura în care universitatea a răspuns la recomandările produse la precedenta vizită instituțională”, a precizat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

TUIAȘI a primit o serie de recomandări

Prorectorul arată și că TUIAȘI a primit o serie de recomandări despre care conducerea universității era conștientă și la care se lucrează deja pentru a fi corectate. Acesta explică, însă, că unele recomandări se vor regăsi la toate universitățile evaluate, de la necesitatea de informatizare, la actualizarea procedurilor sau alte chestiuni care reglementează activitatea didactică și cea administrativă.

„Principalul nostru atu în privința asigurării calității este cel legat de evaluarea internă. Noi elaborăm rapoartele de evaluare internă înainte de a se face evaluarea externă de către ARACIS, facem un fel de repetiție generală a ceea ce urmează să se întâmple”, a conchis prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

Ultima evaluare a TUIAȘI a avut loc în 2015 și, atunci, universitatea a primit tot certificatul care atestă obținerea „gradului de încredere ridicat”. Documentul a fost înmânat personal conducerii TUIAȘI într-o ceremonie festivă care a avut loc pe 12 mai 2017. De evidențiat este că, recent, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval rectorul Universității Tehnice, a fost ales președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) pentru următoarele 6 luni. Poziția este ocupată „în plin” de către prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu, care s-a suspendat din funcție în momentul numirii acestuia ca ministru al Educației.

Adauga un comentariu