Local

O noua sansa de restaurare pentru unul dintre cele mai importante monumente din Iasi

Publicat: 03 mart. 2014
1

@ Vechi de peste un secol, imobilul unde se afla Observatorul Astronomic din Copou ar putea fi restaurat si reabilitat @ Acesta, aflat intr-o stare avansata de degradare, ar putea fi refacut cu fonduri europene @ Mai mult, proprietarul cladirii, respectiv Universitatea Al. I. Cuza, intentioneaza sa dezvolte si un Planetariu in zona

Dupa ce in aceasta perioada, Directia pentru Cultura a Judetului Iasi, prin coordonatorul acesteia, Virgil Babii, a demarat un amplu proces de reabilitare a unor monumente simbol din judet cu finantare europeana, si Observatorul Astronomic din Copou ar putea fi reabilitat. Universitatea Al. I. Cuza (UAIC), entitatea care detine cladirea, a anuntat ca intentioneaza: „demolarea partiala si restaurarea Observatorului Astronomic Iasi, proiectant fiind Bogdan Mihul, prin Mihul SRL.

Citeste si: Observatorul Astronomic din Copou se darama

Cladirea este de patrimoniu national si are codul IS – II – m – b 04017″, se arata in documentul oficial. „O prima intentie concreta de restaurare a acestei cladiri a avut loc in 2008, cand tot eu m-am ocupat de proiectul ce viza obiectivul. Acum, dat fiind faptul ca exista sansa obtinerii unor fonduri europene pentru refacerea unor cladiri de patrimoniu national, se va putea reface, in sfarsit, si Observatorul Astronomic. Acum, noi suntem in stadiul de refacere a unui nou proiect de restaurare a cladirii. Oricum, acolo, Universitatea Cuza intentioneaza sa faca si un Planetariu. In maximum trei saptamani, vom pune la punct toate detaliile legate de proiectul restaurarii si va voi putea spune care este suma totala necesara pentru aceasta cladire, astfel incat sa fie reabilitata si restaurata complet”, a spus ing. Bogdan Mihul.

Citeste si: Ministerul Culturii va finanta doua monumente istorice administrate de Universitatea Cuza

Observatorul a fost ridicat între anii 1912 – 1913. Fondatorul acestuia este Constantin Popovici, sef al catedrei de Astronomie, Geodezie si Mecanica a fostei Universitati din Iasi. De asemenea, cadrul didactic a fost si primul director al Observatorului, în perioada 1913 si 1937. Din pacate, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aparatura a disparut, in mare parte. Din 1966, aici a existat atelier de mecanica fina si un laborator electonic. Dupa 1989, Observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate in Patrimoniul National al Monumentelor. Mai mult, telescopul existent la Observator dateaza din 1960 si a fost realizat tocmai in Germania.

Citeste si: De la Iasi se poate vedea sfarsitul lumii – FOTO, VIDEO

Adauga un comentariu