Eveniment-Social

O noua strada apare in Iasi. Va purta numele unui mare academician

Publicat: 08 ian. 2019

O artera din municipiul Iasi ar urma sa poarte numele unui mare academician. Autoritatile iesene au decis sa atribuie unei strazi din oras numele academicianului Cristofor Simionescu, proiectul primind de altfel toate avizele necesare pentru acest lucru. Strada respectiva se afla intre artera Prof. Anton Sesan si Dimitrie Mangeron. Proiectul a fost demarat la propunerea Universitatii Tehnice "Gh. Asachi", strada fiind situata destul de aproape de unitatea de invatamant superior.

"Profesorul Cristofor I. Simionescu s-a nascut la data de 7 iulie 1920, in localitatea Dumbraveni din judetul Suceava si a decedat in Iasi, la 7 august 2007. A fost descendentul sotilor Ion si Lucretia Simionescu, invatatori apreciati si stimati de comunitatea in care traiau pentru devotamentul cu care isi indeplineau vocatia de dascali. Dupa absolvirea scolii primare sub indrumarea severa a parintilor, si-a inceput cursurile liceale in Suceava, iar din clasa a III-a a invatat la Liceul National din lasi odata cu mutarea familiei in Capitala Moldovei, mutare dorita pentru a asigura copiilor accesul la invatamantul universitar", se arata in proiectul de hotarare.

Citeste si: In Memoriam Academician Cristofor I. Simionescu, la Complexul Muzeal Moldova Iasi

Artera respectiva este una intens circulata in zona, asta si pentru ca asigura mai usor accesul dintre strada Sf. Lazar spre campusul universitar. "In calitatea sa de rector al Institutului Politehnic «Gheorghe Asachi» din Iasi, profesorul Cristofor I. Simionescu a avut un rol esential in stabilirea bazelor si dezvoltarea Campusului Universitar «Tudor Vladimirescu», reusind sa aduca la Iasi o serie de specializari unice in Romania, cum ar fi cele care apartineau Facultatii de Textile-Pielarie. De asemenea, infiinteaza in cadrul Facultatii de Chimie Industriala sectia de Celuloza, Hartie si Fibre Artificiale. In perioada 1951-1952 a detinut functia de Vice-Rector al Institutului Politehnic «Gheorghe Asachi» din Iasi, si apoi pe cea de Rector, intre 1953-1976. Datorita realizarilor exceptionale in cercetare si in invatamantul superior a fost ales membru corespondent al Academiei Romane in 1955 si apoi membru titular in 1963", se mai arata in proiectul de hotarare.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu