Titlurile zilei

O nouă surpriză pentru șoferi! Regulament nou pentru locurile de parcare în Iași. Amenzi uriașe pentru cei care ocupă abuziv spațiile dintre blocuri – DOCUMENT

Publicat: 17 apr. 2021
Locuri de parcare în municipiul Iași
Locurile de parcare din Iași vor beneficia de un nou regulament inițiat de Primărie și care va fi supus aprobării plenului Consiliului Local

Schimbări importante în privința locurilor de parcare din Iași în perioada următoare. Primăria a instituit un regulament pentru locurile de parcare în municipiu, proiect care se poate lăsa cu amenzi usturătoare pentru conducătorii auto. Proiectul prevede o serie de schimbări majore pentru locurile de parcare publice și cele de reședință

Primăria Iași a instituit un nou regulament pentru locurile de parcare din municipiu. Noul regulament a intrat în dezbatere publică, proiectul urmând a fi avizat ulterior de Consiliul Local. Regulamentul prevede mai multe măsuri pentru șoferii care caută locuri de parcare, lista cuprinzând 53 de articole. Noul document cuprinde și sancțiuni pentru conducătorii auto din Iași care nu respectă toate aceste măsuri. Direcția de Exploatare Patrimoniu (DEP), direcție aflată în subordinea celor de la Primăria Iași, a lansat noul regulament după mai multe discuții cu beneficiarii. Pe lângă aceste aspecte, primăria vrea să impună și restricții șoferilor. Municipalitatea va lua în calcul și transformarea zonei centrale într-o arteră exclusiv pietonală, proiect prin care nu va mai permite parcarea mașinilor în centru.

Regulament pentru locurile de parcare din Iași. Cine prinde loc gratuit?

Conform regulamentului, unele categorii de șoferi pot prinde și loc gratuit în parcările de reședință din municipiul Iași.

„În parcările de reședință au prioritate și li se atribuie în mod gratuit locuri de parcare beneficiarii Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar și cei care se încadrează la legea privind veteranii de război, invalizii și văduvele de război. De gratuitate beneficiază și cei care se încadrează la legea 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură, dar și revoluționarii”, se arată în proiectul de hotărâre. Primăria Iași are în plan și înființarea unor parcări la marginea orașului pentru șoferii din zona metropolitană.

Lista amenzilor pentru nerespectarea locurilor de parcare din Iași

Conform noului regulament instituit de Primăria Iași, ocuparea fără drept a unui loc de parcare de reședință, în intervalul de valabilitate a contractului de închiriere, se sancționează cu amendă între 600 și 1.500 de lei. De asemenea, amplasarea/construirea de garaje pe locurile de parcare de reședință poate aduce o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei și/sau anularea contractului de închiriere. În plus, necurățarea parcărilor de către chiriaș se sancționează cu amendă între 200 și 400 de lei. În regulament se arată și faptul că distrugerea platformei de parcare atrage o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. Totodată, neeliberarea locurilor de parcare la solicitarea angajaților Primăriei pentru diverse lucrări se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

„În noul regulament pe care vi-l supunem aprobării, am stabilit un nivel al amenzilor de natură a descuraja încălcarea obligațiilor atât în parcările de reședință, cât și în parcările publice. Actualizăm lista faptelor ce reprezintă contravenții, cu atât mai mult cu cât numeroși cetățeni reclamă tot mai des ocuparea locului de parcare închiriat, blocarea accesului la locul de parcare, ocuparea fără drept a locurilor rezervate persoanelor cu handicap etc. Scopul este legat de ocrotirea relațiilor sociale și responsabilizarea cetățenilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă locurile de parcare ale altor șoferi

În plus, blocarea căii de acces privind intrarea/ieșirea în parcarea de reședință și/sau blocarea accesului privind intrarea/ieșirea de pe locul de parcare de reședință închiriată se sancționează cu amendă între 600 și 1.500 de lei. Efectuarea de lucrări de reparații și întreținere a autovehiculului în perimetrul parcajului atrage o amendă între 200 și 400 de lei. Și amplasarea de indicatoare, marcaje, înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare fără deținerea unui contract de închiriere valabil atrage o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

„Serviciul Administrare Parcări din cadrul Direcției Exploatare Patrimoniu va instala pe arterele principale de circulație panouri electronice de afișare a numărului de locuri de parcare libere din parcările publice aflate în zona centrală, astfel încât cetățenii rezidenți sau vizitatori să fie ghidați spre locuri de parcare disponibile și să se diminueze aglomerarea și poluarea. Timpul alocat de șoferi pentru căutarea unui loc de parcare liber ar urma să scadă. Chiar dacă șoferii își doresc să parcheze gratuit, acest lucru duce la creșterea cererii de mașini, iar un număr mare de mașini duce la aglomerarea traficului, la poluarea aerului și la consumul de energie”, se arată în noul regulament.

Proiect discutat în Consiliul Local Iași

Regulamentul ce vizează locurile de parcare din Iași prevede și amenzi între 200 și 400 de lei pentru înscrierea pe placa de semnalizare a locului de parcare deținut a unor date neconforme. Documentația va intra în dezbatere cel mai probabil în cursul ședinței din luna mai 2021 a Consiliului Local.

„În contextul creșterii nivelului mediu al chiriei lunare/loc parcare am ținut cont de solicitările cetățenilor deținători de contracte de închiriere a locurilor de parcare în parcările de reședință și le-am oferit cadrul legal necesar utilizării locului de parcare pe tot parcursul weekendului și în zilele de sărbători legale. Totodată, am redus intervalul efectiv de desfășurare a licitațiilor necesare închirierii locurilor de parcare, am reglementat modalitatea de acordare a abonamentelor pentru parcările publice cu plată etc.”, se mai arată în proiectul municipalității ieșene.

Vezi AICI regulamentul pentru locurile de parcare din Iași

Comentarii
 • Am inteles ca vreti sa mariti cuantumul pe amenda. Dar domnilor unde sunt parcarile noi??? De ce nu construiti parcari, Primaria are atata pamant prin Iasi, sa faca psrcare subterana 2 nivele si deasupra parc sau spatiu verde!!!
  Intelegem ca Primaria NU vrea sa investeasca in parcari, de ce???? De ce nu face parcari pe pamanturile primariei??.? Soferii vor sa parcheze regulamentar, DAR UNDE, CUM????
  Probabil „puturosu cu nasu alb” din Primarie il doare doar cate cade sa mai ia la copii

 • Sânt multe terenuri prin cartiere cu aspect de toloacă pline de câcați de câine care pot fi transformate în parcări . Bineînțeles că în aceste parcări vor fi și câcați de câine dar vor fi și mașini, măcar se va îmbina utilul (loc parcare) cu plăcutul (parfumul câcatului de câine călcat în picioare și dus mai departe).

 • Tot bate primarul moneda pe poluarea auto. Ok. Ce vreti, masini electrice? Ok. Ce facilitati aveti privind locul de parcare la resedinta, de ex? Propunere: Diminuati tariful ala licitat de milioane lunar, ca sa dea lumea rabla din parcare pe o electrica. Daca dati gratuitate la vaduvele de razboi (nici nu cred ca mai conduc daca mai sunt in viata)sau revolutionarilor, dati si pt masinile electrice facilitati, reduceti la 50 % macar, ca sa nu ziceti ca dati degeaba . Oricum nu ati avea mari pierderi ca nu sunt mii de masini electrice in Iasi care au loc licitat cu masina poluanta.

 • Daca asteptati de la Chichirica sa faca parcari noi sunteti naivi! 🙂
  Asta ia pielea de pe ieseni pentru locuri de parcare facute, majoritatea, inainte de 1989.
  Chichirica nu numai ca nu face parcari noi, dar le mai si distruge pe cele vechi!

 • Dar Primaria are evidenta masinilor inmatriculate in alte judete care ocupa locul celor din Iasi la parcare.
  Astia platesc impozit in judetele unde sunt masinile inmatriculate si nu in Iasi, unde polueaza atmosfera si ocupa locul iesenilor.
  Primaria ce face in acest caz ca pe strazile din Iasi una din 5 masini este cu numar strain de Iasi.
  Parcarile de resedinta sunt pline cu masini ce au numar din alta localitate deci care platesc impozitul acolo unde sunt masinile inmatriculate.
  Si intrebam Primarul si Primaria are o strategie de a rezolva aceasta problema care afecteaza Iasul si pe ieseni?

 • Cine-a scos ……. ca intre anumite ore pe parcarile de resedinta pot sa stea si altii ? Au fost la licitatie si platesc pentru anumite intervale orare, unii pentru “pana la 16” si altii pentru “dupa ora 16” ? Unii/unele care n-au obraz si parcheaza oriunde, care nu vor sa plateasca si care-si inventeaza propriile reguli ……
  Mai sunt si parcarile personale , construite in anii 1970 – 1990, cu proiect si autorizatie de constructie, unde parcarea – constructia este a omului, doar pamantul “de sub” este al primariei, cu taxa pe teren ( dupa 2000) . Costa mult pe-atunci o astfel de constructie. Acum vreo luna, la o emisiune TV, primarul a spus cam cat costa azi ca sa faca primaria o parcare = 60 mil.lei vechi.
  Astazi sunt multi proprietari care nu mai au nevoie de parcarile personale . Primaria ar trebui sa le preia prin despagubirea proprietarilor. Pe aceste parcari, acum stau unii soferi fericiti ca n-au cheltuit nici cu constructia si nici nu platesc rata lunara urmare a unei licitatii .
  Cititi
  http://www.b365.ro/parcare-bucuresti-ce-poti-face-daca-ti-ai-gasit-locul-de-parcare-de-resedinta-ocupat-se-dau-amenzi_256249.html, din care,
  PARCARE BUCUREŞTI. Ce poți FACE dacă ţi-ai găsit LOCUL de PARCARE de reşedinţă OCUPAT. Se dau AMENZI
  TRAFIC • 10 Februarie 2017 – 11:34 • B365.ro
  LOCURI de PARCARE BUCUREŞTI. Şoferii care parchează maşina pe locul plătit al altcuiva, fie şi pentru câteva minute, trebuie să ştie că se află în ilegalitate. Potrivit prevederilor în vigoare, parcările de reşedinţă plătite sunt închiriate „24/24 h”, 7 zile din 7. Cu alte cuvinte, fie că sunt acasă sau nu, conducătorii care au achitat taxa de parcare la primărie pot beneficia de loc în orice moment al zilei, scrie romaniatv.net.

 • DOMNULE PRIMAR PE STR BISTRITA IN SPATELE SCARILOR A2,A4 SUNT 10 PARCARI FOLOSITE DE NISTE GUNOAIE CARE LE SUBINCHIRIAZA LA ALTII FARA SA PLATEASCA 1 LEU LA PRIMARIA IASI DE 20 DE ANI INCOACE ,DOMNULE PRIMAR CHIAR NU VRETI SA FACETI NIMIC ? DE CE NU FACETI O LICITATIA LA ACESTE LOCURI DE PARCARE ? DE CE NU VA IMPLICATI DELOC ?

Adauga un comentariu