Eveniment-Social

O noua tentativa de privatizare a Serviciului de Transport al RAGCL

Publicat: 25 sept. 2011

Pentru a doua oara alesii pascaneni vor lua o decizie cu privire la Serviciul de Transporta al Regiei Autonome de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani (RAGCL). In ultima sedinta ordinara de Consiliu Local, Comisia Juridica cat si cea Economica nu au dat aviz favorabil proiectului privind reorganizarea serviciului, dar se pare ca nu s-a renuntat. Pentru viitoarea sedinta de consiliu local va exista un nou proiect de hotarare in acest sens, initiat de primarul Grigore Craciunescu. Mai mult decat atat, consilierii par mai decisi ca niciodata sa indeplineasca acest obiectiv, nedorit de catre actuala conducere a regiei, Georgeta Sandu. Primarul Grigore Craciunescu cere consilierilor sa aprobe reorganizarea serviciului de transport public local si a sectorului de intretinere auto din cadrul R.A.G.C.L. Pascani in societate pe actiuni denumita SC Public Trans Pascani SA, avand ca unic actionar Municipiul Pascani. Odata cu aceasta aprobare se doreste si transmiterea in folosinta gratuita, pe perioada cat municipiul va avea calitatea de unic actionar, a bunurilor imobile situate in strada Moldovei, nr. 21, jud. Iasi, proprietate publica a municipiului Pascani si in administrarea Consiliului Local, avand destinatia de sediu social. Durata mandatului cenzorilor este de 3 ani, acestia putand fi numiti si/sau revocati exclusiv printr-o hotarare a actionarului unic. Mijloacele fixe ale RAGCL si personalul aferent serviciului de transport public local si sectorului intretinere auto vor fi preluate, cu titlu gratuit, dupa obtinerea codului fiscal. Cheltuielile necesare pentru infiintarea societatii respective se asigura din bugetul local. Motivul invocat pentru care se doreste aceasta miscare acela ca regia se afla intr-o situatie financiara critica si astfel se doreste externalizarea serviciilor publice prestate de catre aceasta institutie in vederea rentabilizarii acestor lor.

Primele nemultimiri

Directorul general al RAGCL, Georgeta Sandu, a precizat faptul ca reorganizarea nu aduce nici un avantaj nici unei parti. Aceasta este de parere ca din transportul public in comun nu poti face o afacere. Sunt trasee obligatorii pe care trebuie sa le respecti. „Celor de la primarie le vine usor sa vorbeasca, dar noi, aici, am facut investitii. S-au luat cinci autobuze, am incercat sa ne respectam clientii oferindu-le confort, un transport civilizat. Poate s-a uitat cum aratau inainte vechile autobuze. Mai mult decat atat, noi suntem licentiati. Daca se trece la aceasta reorganizare, atunci trebuie sa se cheltuie alti bani pe licenta a minimum sase autobuze, cu forta de munca, cheltuieli cu salariile, care ar fi duble, si asa mai departe. Noi ne descurcam pe acest sector cu doar zece oameni. Acestia nu au o singura functie. Practic, ii folosim si la serviciul de transport, dar si in alte parti. Deci cheltuielile prin aceasta reorganizare, care se doreste atat de mult, ar fi destul de mari. Parca la primarie nu sunt bani. Nu stiu cine isi permite sa faca asemenea cheltuieli in aceasta perioada”, preciza Georgeta Sandu, directorul general al regiei, atunci cand s-a pus in discutie votarea proiectului.
Pe intreg anul trecut RAGCL avut incasari de aproximativ 600.000 de lei la sectorul de transport in comun. Directoarea doreste ca in timp sa continue achizitionarea de noi autobuze si sa investeasca in acest sector care tinde totusi a fi profitabil.loading...

Adauga un comentariu