Local

O noua zona urbana conectata la sursa de apa Timisesti

Publicat: 01 sept. 2016
1

Autoritatile urmaresc sa realizeze o interconexiune a sistemului de distributie a apei din orasul Hirlau cu sursa de apa Timisesti. Masura ar fi necesara pentru a compensa deficientele sursei de apa bruta din lacul Pârcovaci în anotimpul de vara, vreme in care coloratura apei da batai de cap locuitorilor din zona. Se intampla din cauza prezentei fierului si manganului în forme solubile in sursa respectiva, fapt care a fost evidentiat în fenomenul produs în lunile iulie si august în lacul de acumulare Pârcovaci, determinat de cauze naturale. Problemele în ceea ce priveste coloratia apei, ceea ce a creat o stare de nemultumire în rândul utilizatorilor din orasul Hirlau, au aparut odata cu repunerea în functiune a statiei de tratare a apei.

„Procesul de tratare modernizat nu a prevazut instalatii speciale de deferizare si demanganizare, context în care a fost necesara interventia în schemele de tratare pentru realizarea oxidarii acestor elemente prezente în apa bruta si retinerea din apa a precipitatelor prin decantare si filtrare. Fenomenul de migrare a fierului si manganului din sedimentele lacului spre apa este un fenomen natural produs de regula în sezonul cald al anului, în care aportul de apa la intrare în lac este foarte scazut, cu oxigen dizolvat redus în apa si temperaturi ale apei de peste 20 grade Celsius. În aceste conditii, în apa preluata din acumulare au crescut concentratiile de fier si mangan solubil, care, prin procesul de tratare, au trecut în forme oxidate insolubile de hidroxid feric si bioxid de mangan”, au explicat reprezentantii ApaVital Iasi.

Apa din lacul de acumulare Pârcovaci a trebuit monitorizata suplimentar, având în vedere fenomenele care se petrec în conditii de temperaturi foarte ridicate în sezonul cald, întrucât acesta este o rezervatie naturala declarata arie protejata. Reamintim faptul ca, in aceasta vara, a fost finalizata investitia „Extinderea retelelor de apa si canalizare din orasul Hirlau”, inclusiv retehnologizarea statiei de tratare apa potabila.

Adauga un comentariu