International

O palma pentru SUA si UE? Partidul lui Bashar al-Assad a castigat detasat alegerile parlamentare din Siria

Publicat: 17 apr. 2016
1

Partidul Baas al presedintelui Bashar al-Assad a obtinut cele mai multe locuri in Parlamentul sirian in urma alegerilor generale de miercuri, a anuntat duminica presa siriana, potrivit publicatiei Le Figaro.

Potrivit comisiei electorale citate de Al-Watan, cele mai multe locuri din cele 250 ale Parlamentului au fost obtinute de candidati din partea partidului Baas, aflat la putere de 50 de ani.

Citeste si Assad: Campania de bombardamente a Marii Britanii impotriva ISIS va esua

La alegerile de miercuri, organizate in zonele aflate sub controlul guvernului sirian, prezenta la vot a fost de 57,56% in randurile celor cu drept de vot, potrivit comisiei electorale, citata de agentia siriana de stat Sana. Din partea partidului Baas au fost obtinute 200 de locuri, a precizat duminica publicatia Al-Watan care sustine administratia actuala.

Citeste si SUA trimite trupe speciale in Siria si Irak

Din cei 8,83 milioane de cetateni cu drept de vot, 5,08 au mers la urne miercuri pentru a vota dintre cei 3.500 de candidati in cadrul alegerilor parlamentare, denuntate drept „ilegitime” de sustinatorii opozitiei aflati in exil, in zone controlate de gruparile insurgente.

Citeste si Iranul acuza: Teroristii din Siria sunt oamenii americanilor

In Siria, cu o populatie de 23 de milioane de locuitori inainte de conflictul din tara izbucnit in martie 2011, circa 13,5 milioane de persoane au fost nevoite sa-si schimbe locuinta sau sa emigreze, potrivit ONU.

Alegerile parlamentare s-au desfasurat doar in regiunile aflate sub control guvernamental, fiind instalate sectii de votare in 12 din cele 14 provincii siriene.

Provincia nordica Raqqa este controlata de reteaua terorista Stat Islamic, unde se afla sediul central al gruparii, iar provincia Idlib din nord-vest se afla sub controlul Frontului Al-Nusra, grupare afliata retelei teroriste Al-Qaida si aflata in rivalitate cu Stat Islamic, si al altor factiuni insurgente.

Citeste si Bashar al-Assad: Distrugerile provocate de razboi in Siria au depasit 200 de miliarde de dolari

Alegerile parlamentare in Siria sunt organizate o data la patru ani, iar conducerea siriana spune ca scrutinul de miercuri este constitutional si separat de negocierile de pace de la Geneva, in vederea stabilirii unui acord de pace intre rebeli si guvernul sirian.

Dar opozitia acuza ca desfasurarea acestor alegeri contribuie la climatul nefavorabil al negocierilor, pe langa luptele existente care ar putea duce la intensificarea conflictului armat potrivit planurilor Rusiei si Statelor Unite.

Citeste si Declaratia lui Bashar al-Assad privind razboiul din Siria

Liderii occidentali si membrii opozitiei siriene au denuntat organizarea de alegeri parlamentare in Siria, perceputa ca o incercare de subminare a negocierilor de la Geneva.

Citeste si Cum arata Siria inainte de razboi – FOTO

Adauga un comentariu