Medicamente

O pastila contine mai mult decat medicamentul. Studiu despre substantele inactive care pot provoca alergii

Publicat: 15 mart. 2019

O cercetare realizata de americani arata ca 90% din medicamente contin ingrediente inactive adaugate ca sa imbunatateasca gustul si sa prelungeasca durata de viata la raft, dar care pot provoca alergii, potrivit UPI. Lactoza, uleiul de alune, glutenul si colorantii chimici sunt adaugati in medicamente pentru imbunatatirea gustului ori a absorbtiei sau pentru prelungirea duratei de viata la raft, dar si ca masura de protectie contra falsificarii, au explicat cercetatorii, citati de agerpres.ro.

„Aproximativ 75% din majoritatea pastilelor sunt utilizate dupa ingredientele inactive si doar 25% dupa substanta activa“, a declarat unul dintre autorii principali ai cercetarii, doctor C. Giovanni Traverso, gastroenterolog la Brigham and Women's Hospital din Boston. In medie, fiecare pastila sau capsula contine peste opt ingrediente inactive diferite si uneori chiar si 38, a adaugat el. Rapoartele despre pacienti care au avut reactii alergice grave la un ingredient activ nu sunt neobisnuite. Medicii prescriu un medicament exclusiv pentru ingredientul activ continut de acestea, a precizat Traverso, si se asteapta ca ingredientele inactive sa nu aiba niciun efect. Insa doctorii si pacientii trebuie sa fie constienti de ingredientele inactive prezente intr-un medicament, a subliniat medicul.

Lista completa a ingredientelor se regaseste de cele mai multe ori in prospectul ce insoteste medicamentul. Medicii ar trebui sa intrebe intotdeauna pacientii in legatura cu eventuale alergii, nu numai la medicamente, ci si la ingredientele inactive pe care acestea le contin, a subliniat Traverso. In plus, ei trebuie sa cunoasca ingredientele inactive prezente in medicamentele pe care le prescriu. „O pastila contine mai mult decat medicamentul“, a spus Traverso.

Pentru acest studiu, specialistul si colegii sai au analizat ingredientele inactive prezente in peste 42.000 de medicamente. Aceste pastile si capsule contineau aproape 360.000 de ingrediente inactive. Au fost identificate 38 de ingrediente inactive ce pot provoca reactii alergice in urma ingerarii. In plus, aproape 93% din medicamentele studiate de oamenii de stiinta contineau cel putin un astfel de ingredient. Echipa condusa de Traverso a descoperit ca circa 45% din medicamente contineau lactoza, 33% aveau coloranti alimentari si putin sub 1% dintre acestea includeau ulei de alune. Ingredientele inactive pot provoca reactii alergice precum urticarie, probleme respiratorii sau simptome gastrointestinale, a precizat Traverso. D.S.loading...

Adauga un comentariu