News Flash:

O pomana de peste opt miliarde lei

21 Februarie 2005
1190 Vizualizari | 0 Comentarii
•Saptamana viitoare, Consiliul Local Iasi va adopta o hotarare prin care se va aproba anularea penalitatilor acumulate prin neplata la timp a consumului de energie termica unui numar de 364 de agenti economici din municipiu •Valoarea totala a penalitatilor anulate este de 8,6 miliarde lei

Conducerea societatii comerciale CET Iasi SA a propus la sfarsitul saptamanii trecute spre aprobare Consiliului Local Iasi un proiect de hotarare care prevede anularea penalitatilor acumulate prin neplata la timp a facturilor de energie termica unui numar de 364 de agenti economici din municipiu. "Am initiat un astfel de proiect de hotarare in temeiul Ordonantei de Guvern 37 din 2004 pentru agentii economici care au platit integral contravaloarea facturilor reprezentand obligatiile contractuale la consumurile de energie termica", a declarat Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA. Proiectul de hotarare are ca baza legala Ordonanta de Urgenta nr. 37/2004 privind diminuarea arieratelor din economie, la care se mai adauga alte doua acte normative din domeniu. Ordonanta de Guvern stabileste anumite masuri legislative pentru agentii economici cu datorii si penalitati la furnizorii de utilitati datorita necesitatii stringente de reducere imediata a arieratelor si aplicare imediata a unor masuri de restructurare in vederea redresarii economiei. Astfel, conform ordonantei, persoanele juridice consumatoare de energie termica, energie electrica, apa si gaze naturale care platesc integral contravaloarea facturilor reprezentand obligatiile curente si restante pentru consumurile de utilitati pana la 30 iunie 2004 beneficiaza de anularea penalitatilor si majorarilor de оntarziere. Celor 364 de agenti economici ieseni li se vor sterge penalitati de 8,6 miliarde lei, dupa ce proiectul de hotarare va fi adoptat de Consiliul Local in sedinta care va avea loc 28 februarie. Ordonanta nr. 37 a dat sperante si asociatiilor de proprietari din municipiu cu datorii, in sensul ca s-a crezut odata cu adoptarea actului normativ si persoanele fizice ar putea beneficia la randul lor de anularea penalitatilor. Sute de asociatii de proprietari si-au depus documentatia la furnizorii de utilitati, dar, cu toate acestea, nu s-a luat nici o masura. Motivul a fost reprezentat de adresele primite de furnizorii din Iasi de la Ministerul Finantelor Publice si cele ale Ministerului Administratiei si Internelor care specificau ca respectiva ordonanta nu se aplica decat persoanelor juridice care obtin profit, adica agentii economici, si nicidecum asociatiilor de proprietari. Exista totusi un act normativ care scuteste asociatiile de proprietari de la plata penalitatilor, dar numai in ceea ce priveste energia termica. Este vorba despre Ordonanta numarul 5 din februarie 2003, care prevede ca in cazul in care asociatiile au achitat sau isi achita la termenele scadente facturile pentru plata energiei termice, precum si sumele restante, fara penalitati, pana la data de 31 martie 2003, beneficiaza de amanare in vederea scutirii de la plata penalitatilor facturate de furnizorii de energie termica. In acest moment, SC CET Iasi SA efectueaza controale in bazele de date, pentru scutirea la plata penalitatilor unui numar de 93 asociatii.

Baronii carbunelui creeaza probleme

•Conducerea SC CET Iasi SA va discuta saptamana aceasta cu reprezentantii Petlon Enterprises Ltd aspectele legate de respectarea contractului de livrare a carbunelui •Din cantitatea totala de 50 mii tone, Petlon Enterprises Ltd nu a adus pana la aceasta data decat 21 de mii tone de huila

In cursul acestei saptamani, conducerea SC CET Iasi SA va avea o intalnire cu reprezentantii companiei cipriote Petlon Enterprises Ltd pentru discutarea problemelor legate de respectarea contractului de livrare a carbunilor catre furnizorul iesean de energie termica. "In cadrul intalnirii cu reprezentantii firmei Petlon Enterprises Ltd se va recapitula stadiul livrarilor, vor fi punctate penalitatile pe cantitatile livrate pana acum si se va discuta despre finalizarea contractului care avea ca data de incheiere 28 februarie 2005. In functie de raspunsurile reprezentantilor va fi prelungit sau nu contractul de livrare", a declarat Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA. Avand in vedere ca furnizorul a creat foarte multe probleme termocentralei iesene, in sensul ca nu a livrat carbune la timp nici anul trecut, nici in urma cu doi ani exista sanse mari sa fie reziliat contractul. In toamna anului trecut SC CET Iasi SA a semnat contractele de furnizare a huilei necesare cu cele doua firme cipriote, Constant Oil Ltd si Petlon Enterprises Ltd, la pretul de 80 si 81 de dolari tona de carbuni. Valoarea totala a contractelor incheiate cu furnizorii este de 12 milioane dolari americani. Inca din prima luna dupa semnarea contractului, intarzierile la livrarea carbunilor au inceput sa apara din partea celor doua firme. Contractul prevedea ca firmele cipriote sa livreze huila in transe diferite, SC CET Iasi SA putand sa aplice penalitati de 0,06 la suta pe zi din valoarea cantitatii de huila prevazuta pentru respectiva transa. Desi aceste penalitati vor fi incasate de catre SC CET Iasi SA abia dupa ce va fi livrata cantitatea totala de 150 de mii tone, in urma cu o luna de zile cele doua firme cipriote aveau deja calculate penalitati de aproximativ 45 de mii de dolari. In acest moment, in depozitele furnizorului iesean se afla 40 de mii tone de huila. Firma Constant Oil Ltd a reusit sa recupereze din intarziere deoarece a livrat pana acum 100 mii tone de carbuni, urmand sa aduca in urmatoarea perioada alte 10 mii tone. De cealalta parte, desi avea prevazut prin contract livrarea a 50 mii tone de carbuni, Petlon Enterprises Ltd a adus in Iasi mai putin de jumatate din cantitate, adica numai 21 de mii tone.
Ovidiu MUNTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015977 (s)