Local

O primă victorie a artiştilor nemulţumiţi de la ONRI. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu trimite din nou corpul de control la managerul Beatrice Rancea

Publicat: 21 oct. 2020
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național trimite din nou corpul de control la Opera Națională Română din Iași
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniul Naţional, Bogdan Gheorghiu, a avut o întâlnire astăzi, 21 octombrie 2020, cu reprezentanţii sindicatelor din instituţiile de profil care s-au adunat să protesteze, dimineaţă, în faţa sediului Ministerului.

Printre aceştia au fost prezenți de asemenea şi membri ai Sindicatului ARTIS ai Operei Naţionale Române din Iaşi. Angajații și-au manifestat nemulțumirile privind abuzurile conducerii, printre acestea fiind și concedierea prim-balerinului Vlad Mărculescu.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a transmis faptul că a avut o conversație vreme de aproximativ două ore cu reprezentanţii sindicatelor şi că a hotărât trimiterea unui nou Corp de Control la instituţia ieşeană.

 „Am avut o discuţie care a durat mai mult de două ore. Mi s-au semnalat mai multe nereguli din punctul dumnealor de vedere care sunt interpretate ca şi represalii în urma sesizărilor făcute de-a lungul timpului atât către noi cât şi către presă. eu am luat act de către cele expuse şi în urma discuţiei voi trimite un corp de control cât mai rapid pentru a verifica cele semnalate de artiştii sindicatului de la Opera din Iaşi”, a transmis Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Corpul de control, trimis a doua oară la managerul Operei Naționale Române Iași

Corpul de control va fi trimis pentru a doua oară la managerul Operei Naționale Române din Iași. În primă instanță corpul de control a fost alcătuit din șase persoane pe diverse domenii de calificare, legat de managementul din zona econimică, juridică și administrativă. De această dată, oficialii vor fi pe o tematică mult mai restrânsă, strict pe problemele semnalate. Corpul de control va fi mai simplu, format din doar 2 persoane.

„Atunci a fost un corp de control format din şase persoane pe diferite domenii cu calificare şi în zona juridică şi economică pentru a face un control pe o tematică mai largă, pe chestiuni legate de management atât în zona economică cât şi în zona juridică şi administrativă. Acum vorbim de un control cu o tematică mult mai restrânsă, strict pe cele semnalate pentru că vorbim de lucru care s-au întâmplat după vizita precedentă a corpului de control. Aşadar, va fi un corp de control mult mai simplu, probabil format din două persoane, dorim să verificăm din punct de vedere instituţional dacă tot ceea ce ni s-a expus astăzi de către artişi este adevărat şi atunci, să putem lua măsurile ce se impun”, a transmis Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

S-a propus reluare discuțiilor după alegerea noului Parlament

Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a ținut să adăuge faptul că va trimite Corpul de Control la Opera Naţională Română din Iaşi până la debutul lunii noiembrie. Având în vedere modificarea legii care reglementează managementul în instituţiile de cultură, ministrul Culturii a mai menționat faptul că a propus reprezentanţilor sindicatelor din instituţiile de profil să reia discuţiile după alegerea noului Parlament, în data de 6 decembrie 2020.

„Această Ordonanţă 189 poate suferi modificări şi poate avea completări doar în Parlament. Având în vedere că actualul Parlament este spre final de mandat, le-am propus o discuţie constructivă cu parlamentarii din noul Parlament ce va fi constituit după data de 6 decembrie. Acest dialog trebuie avut, în primă fază, cu Comisiile de Cultură reunite ale Senatului şi ale Camerei Deputaţilor pentru a putea lua de toate porpunerile ce vin din diferite zone, atât ale managerilor cât şi a artiştilor pentru a putea da o formă ce poate fi propusă ulterior plenului pentur a fi votată”, a transmis Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Sindicatele cer modificarea legislaţiei privind administrarea instituţiilor publice de cultură, iar limitarea numărului de mandate ale managerilor este una dintre solicitări.

Protestele au fost reluate după o pauză de câteva zile. Mai multe detalii pot fi consultate aici!

Comentarii
 • Domnul Vlad Marculescu dacă tot a fost prezent în fața domnului Ministru ar fi trebuit să expună si problemele dumnealui de natură comportamentală, cunoscute și sesizate de colegi, plus sprijinul oferit de catre cei pe care îi denumește complici atunci când mai avea putin si era suspect de dezintoxicare, uitând sa precizeze cum mergea sub influenta alcoolului prin turnee.
  Dacă al dumnealui comportament instituțional ar fi fost ireproșabil, cu siguranță nu ajungea sa fie „victima ”
  Dar aceste lucruri nu se precizează la fel cum nu se precizează teroarea si presiunea făcută de marele grup sindical asupra colegilor de buna credinta.
  Ii recomand domnului Mărculescu, consult urgent de specialitate, întrucât, vorba aia..”cu nebunul nu te pui „.
  A uitat cred cand urla prin instituție, făcând ca la zoo.
  Ori domnul ministru nu merita sa fie deranjat de astfel de induvizi.
  Era suficientă o hartie,ca tot sunt atatia făuritori de cuvinte în cadrul sindicatului.
  Și aș mai vrea sa intreb cum suportă unii frigul de la proteste ? 🙂 în condițiile în care, in general,nu îl suportă deloc.
  Domnule Vlad, daca sunteti atat de calificat,luati-va colegii aia care va folosesc ca pe o marionetă efectiv si mergeți la Londra, Paris sau Tokyo pentru mari reprezentații dar după ce veti da testul psihiatric.
  Și vorba aia
  Apa trece, câinii latră.

 • Subscriu doamna dragă si ma minunez cât de mare e grădina.
  Dacă tot e public,public sa fie si cred ca va fi nevoie si de intervenția organelor competente întrucât e clar ca este vorba despre acte de hărțuire.
  Vă prezentăm așadar, citând desigur, comentariul public lăsat de o susținătoare la postarea șefului de trib al sindicatului moral si ireproșabil.
  Eu mi-am facut cruce si sper ca dumneavoastra, privitorii sa va scuipati, pardon,si in sân.
  Doamna reapectiva arată încă odată, caracterul urât si infect al celor care se pretind a fi „oamenii luminii, cosmosului si astralului absolut” din ONRI.
  Priviți si va minunați
  „BRAVO COPII .
  NU CEDATI IN FATA ABUZURILOR SI A NEDREPTATILOR COMISE DE ASA ZISA ,,DOAMNA RANCEA”.
  – TOTI COLEGII CARE TIN CU EA STIIND NEDREPTATILE SI SUFERINTELE VOASTRE IN URMA ABUZURILOR ..VOR AVEA DE SUFERIT CA DUMNEZEU PEDEPSESTE NU NUMAI PE EI CI SI PE COPII COPIILOR LOR PANA LA AL PATRULEA NEAM, ZICE BIBLIA.”
  Semnează doamna mama lui B.B.
  Păi dragă doamnă, ati uitat sa il sunați pe fix pe Guru Bivolaru, pe mama Omida si pe prezicatoarea baba Vanga,pentru a va uni forțele în propagarea „blestemelor” nu pana la al 7 lea neam, ci pana la neamul lui Ștefan cel mare.
  Eu cred ca avem de aface cu patologii grave si oamenii de buna credinta vor sti sa discearnă asa cum se cuvine.

  Ferească toți sfinții si toate neamurile sfinților.
  🤣🤣🤣🤣🤣

 • Saracii… mie mila de ei ! Veti mai avea o surpriza curand! Dar nu vreau sa o stric !
  Dar chiar mie mila…com vedea care colegi vor iesi sa tina parte unor actiuni posibile penale !

 • Buna seara,
  Din păcate, după cum știm, ne confruntăm cu o situație epidemiologica foarte greu de stavilit.
  Tocmai de aceea, ar trebui să ne informam si sa lecturăm toate documentele emise de autorități în această perioadă, în toate domeniile de activitate afectate de pandemia si dupa aceea sa ne plângem că nu avem condiții sa muncim si ca ne este îngrădit acest drept.
  Am urmarit postarea publică a sindicatului Artis, în care domnul lider a prezentat punctul dumnealui de vedere cu privire la lipsa activității artiștilor din această perioadă.
  Imi permit sa ii raspund eu,dumnealui fiind prea ocupat cu protestele,ca sa se informeze la timp,deși le-am oprit pana pe data de 15 octombrie invocând culmea, situația epidemiologica existenta la nivelul județului Iași.Dar contradicția naște varietate, nu-i așa?
  Prin urmare, voi indica două hotărâri ale CJSU Iași prin care erau interzise spectacolele în perioada 6.10-12.10, si tinand cont de indicele de infectare la nivelul județului,probabil au fost sistate si repetițiile,artistii aflandu-se in studiu individual, având practic activitate, si hotararea CJSU Iași prin care erau interzise spectacolele în perioada 13-19.10.2020.
  Concluzia relei credințe a acestui sindicat o puteti trage dumneavoastră, pentru că sindicatului îi este mai usor sa deschidă gura înainte de a deschide cartea.
  Gânduri bune.

Adauga un comentariu