International

O rachetă SpaceX va lovi Luna. Momentul și locul impactului sunt necunoscute

Publicat: 26 ian. 2022
o rachetă spacex
Experții sunt de părere că racheta va lovi Luna pe data de 4 martie

Experții sunt de părere că o rachetă SpaceX va lovi Luna, după ce a petrecut aproape şapte ani zburând în derivă. Racheta a fost lansată în februarie 2015, din Florida, făcând parte dintr-o misiune interplanetară de trimitere a unui satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de kilometri.

Specialiștii sunt de părere că impactul va avea loc pe data de 4 martie, însă nu va fi vizibil de pe Terra. Acest lucru se datorează poziționării și fazei lunare. Până la ora actuală, locul incidentului este necunoscut. Pentru unii dintre experți, acest eveniment nu este unul ieșit din comun.

O rachetă SpaceX va lovi Luna

După ce racheta a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale şi a trimis Observatorul climatic din spaţiul cosmic profund al NOAA în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange – o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional de patru ori mai departe decât Luna şi aliniat direct cu Soarele – a doua treaptă a rachetei a fost abandonată.

În acest stadiu, racheta se afla la o înălţime suficient de mare și nu mai are suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, „nu are energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună”, a explicat meteorologul Eric Berger într-o postare recentă pe Ars Technica.

„Aşa că a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015″, a adăugat Berger.

Observatorii spaţiali cred că racheta este pe cale să se intersecteze cu Luna în câteva săptămâni, la o viteză de aproximativ 2,58 km/s.

Bill Gray, care lucrează la un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, a declarat că este foarte probabil ca impactul să aibă loc pe data de 4 martie. Acesta prevede că partea superioară a rachetei Falcon 9 va lovi partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului.

Analistul de date a declarat într-o postare recentă pe blog că este primul eveniment de acest eveniment de care aude.

„A făcut un zbor lunar apropiat pe 5 ianuarie, dar va face un impact sigur pe 4 martie. Acesta este primul caz neintenţionat [de ciocnire cu Luna] de care am cunoştinţă”, a declarat Gray.

Locul și data impactului sunt încă necunoscute

Locul exact în care va lovi racheta rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii solare care „împinge” asupra rachetei şi a „ambiguităţii în măsurarea perioadelor de rotaţie”, care ar putea modifica uşor orbita acesteia.

„Aceste efecte imprevizibile sunt foarte mici. Dar ele se vor acumula de acum şi până pe 4 martie”, a scris Gray. Acesta a adăugat că, pentru a cunoaște cu exactitate momentul și locul impactului,  că sunt necesare observaţii suplimentare.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca impactul să poată fi observat de pe Pământ, Gray spune că, probabil, va trece neobservată, din cauza poziționării lunii.

„Cea mai mare parte a Lunii este în cale şi, chiar dacă ar fi pe partea apropiată, impactul are loc la câteva zile după Luna Nouă”, spune acesta

Evenimentul nu este unul deosebit

Jonathan McDowell, astrofizician din cadrul Universității Harvard, este de părere că impactul ar fi trebuit să aibă loc pe 4 martie, dar că nu este ceva deosebit

Cu toate acestea, pasionaţii de spaţiu sunt de părere că impactul ar putea furniza date valoroase. Berger susține că evenimentul va permite observarea materialului de subsuprafaţă ejectat de lovitura rachetei, în timp ce Gray anunță că „susţine un impact lunar”. „

„Ştim deja ce se întâmplă atunci când un corp loveşte Pământul; nu sunt prea multe de învăţat din asta”, a spus el.

În luna ianuarie, specialiștii au sesizat că o rachetă rusească se îndreaptă spre Pământ. Cu toate acestea, rachetele spațiale nu sunt la fel de amenințătoare ca proiectilele folosite asupra Ambasadei SUA din Irak.
Adauga un comentariu