News Flash:

O radiografie a stiintei romanesti

6 Aprilie 1999
829 Vizualizari | 0 Comentarii
Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iasi
•Cit priveste contributia Romaniei la patrimoniul stiintific mondial, aceasta este de 0,18 - 0,19%, ceea ce o plaseaza cam pe locul 36-37, cu mult dupa SUA (32,8%), Japonia (8,13%), Franta (7,22%), Marea Britanie (7%), Germania (6,88%) etc..., dar cu ceva deasupra Bulgariei, Iugoslaviei sau a unora dintre noile tari ale Europei.

Ceilalti vecini ai nostri (directi sau apropiati): Ungaria, Ucraina, Cehia, Polonia, Grecia, Turcia... stau mai bine decit noi, avind o productie stiintifica cel putin dubla!

In anul 1996, cadrele didactice universitare cit si cercetatorii unor unitati stiintifice de traditie au publicat in reviste din strainatate (93-94%) si in cele 3 din tara, un numar de 1580-1600 lucrari din domeniile stiintelor "dure" (actualmente eliminate total sau partial din programele scolare de reforma circulara) si a stiintelor vietii.

Repartitia statistica intre acestea este urmatoarea: fizica - 42,4%, chimia - 38,6%, biologia si medicina (inclusiv biotehnologia reprezentata firav) - 12,5% si matematica - 7,5%. Efortul stiintific la nivelul tarii este distribuit astfel: Bucuresti - 63,2%, Iasi - 15,0%, Cluj-Napoca - 14,7%, Timisoara - 2,3%, Craiova - 1,1%, Ploiesti - 0,7% si restul tarii cu 3,2%, incluzind aici vechile si noile centre universitare... cu pretentii (inclusiv cu invatamint de master si doctorat), unele cu o contributie nula!! In aceasta ordine de idei as propune ca repartitia banilor de la MCT (mai ales), dar si de la MEN, pentru cercetare, sa se faca dupa acest procentaj, nu dupa criterii...!

Plasarea capitalei pe primul loc nu este intimplatoare, caci aici este concentrata cercetarea stiintifica romaneasca in majoritatea ei, atit in institute cu traditie cum ar fi cele de pe Platforma de Fizica Magurele sau unele din cadrul Academiei, dar si in cele doua unitati mari de invatamint superior: Universitatea Bucuresti si Universitatea Politehnica.

Analizind potentialul stiintific al Iasului, in sensul mentionat mai sus, pe primul loc se plaseaza Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" (30,8%), urmata de Institutul de Chimie Macromoleculara "P. Poni" (26,9%), Universitatea "Al.I.Cuza" (18,1%), Institutul de Fizica Tehnica (9,2%), Universitatea de Medicina si Farmacie (6,3%), Grupul de cercetari "Antibiotice" (2,2%) si alte unitati (6,5%). Pe ramuri de stiinta domina chimia (52,6%), dupa care se plaseaza fizica (27,3%), matematica (9,3%), medicina (8,0%) si biologia (2,8%).

La nivelul tarii, aceste rezultate cit de cit acceptabile - la limita inferioara - ar fi fost si mai slabe daca nu s-ar fi produs deschiderea spre colaborarea stiintifica internationala, dupa 1989. Lipsa acuta de fonduri si dotarea precara si foarte invechita a laboratoarelor a fost compensata de tenacitatea unor cercetatori valorosi care s-au angajat in programe de cercetare cu finantare internationala, sau colaborari bilaterale serioase. Acest lucru le-a permis accesul la aparatura unitatilor similare din vest, unde si-au experimentat ideile, publicind apoi lucrari stiintifice de tinuta, impreuna cu oamenii de stiinta din acele tari. Dar, marea majoritate (exceptindu-i pe cei... resemnati) au realizat lucrarile respective prin eforturi proprii in tara, publicind mai ales "idei stiintifice", chiar daca au fost confirmate practic prin experimente mai putin sofisticate, dar acceptate de revistele cotate pe plan international!

Dupa parerea mea, raportul SCI are totusi un impediment in sensul ca, acelasi articol scris de mai multi autori il listeaza la adresa fiecaruia dintre ei, mentionind insa doar numele primului autor. Acest lucru, poate fi corect dintr-un punct de vedere, dar discutabil, face ca de exemplu in coloanele alocate Romaniei sa apara "focare de cercetare stiintifica" - surpriza, cum ar fi: Simleul Silvaniei, Salaj sau Sfintu Gheorghe, plasind aceste localitati deasupra centrelor universitare neproductive. Pentru cititorii care au oarecare dubii privind exactitatea datelor prezentate, pentru care imi asum o marja de eroare de 5% pentru fiecare cifra comunicata, sau doresc informatii suplimentare, eventual bibliotecile care intentioneaza sa cumpere volumele respective, se pot adresa direct la: INSTITUTE FOR SCIENTIFIC INFORMATION, 3501 - Market Street, Philadelphia PA 15104 USA.

Sper ca acest material, pe care l-am scris pentru a oferi o imagine opiniei publice si mai ales studentilor de la facultatile de profil asupra starii actuale a stiintei romanesti, sa fie o utila sursa de informare (cel putin prin adresa anterioara) pentru diriguitorii cercetarii stiintifice: MCT, Academia si MEN, dar si pentru politicieni, in elaborarea unei strategii pentru viitor, in acest domeniu, daca astazi se mai poate vorbi de asa ceva in tara noastra!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mct men universitatea bucuresti universitatea politehnica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1441 (s) | 21 queries | Mysql time :0.022880 (s)