Info Turism

O reteta traditionala din regiunea Ardeal: Varza secuiasca

Publicat: 22 apr. 2020
Varza secuiasca
Varza secuiasca

Varza secuiasca. Una dintre cele mai cunoscute bucătarii tradiţionale din ţara noastră este bucătăria ardelenească. Reţetele tradiţionale din această zonă se păstrează din moşi strămoşi. Influenţele aduse în această zonă de populaţiile minoritate au adus câştig de cauză bucătăriei româneşti. În rândurile de mai jos vă prezentăm o reţetă specifică zonei secuieşti. Varza secuiască alături de o mămăligă caldă este nemaipomenită.

Ingrediente

1 kg de carne de oaie;
2 linguri de untură;
1 ceapă;
200 ml (1 ceaşcă) de bulion de roşii;
1 ceaşcă de smântână;
1 varza murată;
sare, piper şi paprica;
mărar, cimbru.

Varza secuiasca. Mod de Preparare

Se taie carnea bucăţi mari, se opăreşte în 3 ape. Se toacă ceapă şi se căleşte într-o lingură de untura încinsă.
Imediat ce s-a înmuiat se adăugă sarea, boiaua şi piperul, puţină apă fierbinte să se molcomească 30 de minute.

Varza se taie fideluta apoi se pune la călit separat, cu cealaltă lingura de untura-tot 30 de minute. Se unge un vas cu puţină smântână.

Se pune un strat de varză, un strat de carne, smântâna şi bulion, apoi iar varza, iar carne, iar sos, ultimul strat fiind de varză.
Se presara puţin cimbru, se toarnă restul de smântână şi bulion şi se mai toarnă şi o ceaşcă de apă caldă. Odată terminat, se acoperă, se dă la cuptor la foc mic să scadă 30 de minute. Această reţetă este perfectă pentru un prânz delicios.




Adauga un comentariu