Sfaturi pentru casa si gradina

O reteta veche pentru o roada bogata de rosii! – Bonus: cum scapi de plosnita de gradina, gandacul urat mirositor

Publicat: 08 mai 2018

Aceasta reteta, aproape uitata, este foarte simpla.

Reteta:

  1. Turnati 2,6-2,7l de apa fara clor (statuta) intr-un borcan de 3l, adaugati 100 gr de drojdie dizolvata in apa calda si ½ pahar de zahar (100 g).
  2. Acoperiti borcanul cu tifon si il tineti la loc cald, agitandu-l periodic.
  3. Solutia este gata, cand inceteaza fermentatia.

Dizolvati 1 pahar de solutie (250 ml) in 10l de apa si udati plantele cu cate 1l la fiecare tufa. Sunt necesare 3 fertilizari pe perioada verii. Iar rezultatul este o recolta deosebit de bogata! Tufele de tomate au crescut puternice, legumele nu au avut arsuri, plantele au tolerat usor caldurile si orice vreme rea. Iar cea mai mare mirare a fost ca am avut rosii pana in luna octombrie, necatand la ploi si nopti friguroase.
Si cel mai important – nici un fel de mana a rosiilor! Desigur, aceste succese se datoreaza nu numai drojdiei, compostul si mulcirea sunt la fel de importante. Dar, totusi, rezultatul final va va aduce o mare bucurie si implinire!

Citeste si despre cum se combate plosnita de gradina, gandacul care miroase urat (Eurygaster)

Plosnita de gradina sau plosnita cerealelor (Eurygaster) face dezastru in gradini imediat ce temperaturile cresc si insectele devin active. O recunoasteti usor dupa scutul care ii acopera trupul, in culori diverse de maro sau verde. Este o insecta care provoaca o stare de repulsie pentru ca emana un miros puternic si extrem de urat atunci cand este strivita.

Larvele seamana cu insectele adulte, dar nu zboara. Se dezvolta foarte repede, astfel incat adultii din a doua generatie apar deja din luna iulie. Adultii inteapa tulpinile plantelor, frunzele, florile si boabele, dar si rahisul spicelor de grau. La locul intepaturii se formeaza o mica umflaturaiar zona se ingalbeneste. Frunzele atacate se rasucesc si se usuca.

Din cauza invelisului tare e destul de greu de combatut. De aceea trebuie tratata intreaga zona unde actioneaza. Atentie mare in cazul in care vegetatia este inalta. Substantele chimice trebuie sa patrunda si la baza plantelor, acolo unde se ascunde plosnita de gradina. Puteti stropi si copacii, dar fi peretii caselor unde acestea se aseaza.

Cu rezultate bune impotriva plosnitei cerealelor au fost folosite produse precum Novadim Progress, K-Othrine, Solfac. In functie de intensitatea atacului, reglati concentratia de insecticid, dar respectati intotdeauna instructiunile de pe ambalajul produselor. Tineti cont de asemenea ca orice tratament cu insecticid in exterior dureaza pana cand ploua. Dupa aceea trebuie sa repetati intreaga procedura.

Eurygaster poate fi starpita si mecanic, atunci cand ierneaza. Toamna, cand hrana se imputineaza, se retrage sub frunze. Ierneaza ca insecta adulta. Este un moment foarte bun sa fie combatuta, iar acest lucru se poate face prin lucrarile specifice de ingrijire a gradinii.loading...

Adauga un comentariu