News Flash:

O saptamana pana la productia unei paini europene

23 Septembrie 2006
726 Vizualizari | 0 Comentarii
• Incepand cu 1 octombrie, fiecare producator va trebui sa aiba cate o echipa de specialisti pentru implementarea sistemului HACCP • Cu toate ca mai sunt doar cateva zile, majoritatea unitatilor iesene tergiverseaza implementarea noilor prevederi legislative
Doar cateva dintre firmele iesene care produc alimente au facut demersuri pentru implementarea sistemului HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza Riscurilor in Punctele Critice de Control - n.r.). Peste numai o saptamana, incepand cu 1 octombrie, fiecare producator va trebui sa aiba cate o echipa de specialisti care sa verifice alimentele inainte ca acestea sa iasa din unitate. "Din datele pe care le avem pana acum, foarte putine firme si-au implementat sistemul HACCP sau au inceput procedurile pentru implementarea acestora. Ii avertizam pe administratorii firmelor care produc alimente, atat de origine animala, cat si non-animala, ca nu este de joaca cu alinierea la normele europene. Mai au doar cateva zile la dispozitie pana vor trebui sa implementeze acest sistem", a declarat Cornelia Teodorescu Stanciu, director executiv adjunct la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. Inspectorii sanitar veterinari spun ca 1 octombrie este data limita cand producatorii de alimente de origine non-animala trebuie sa se alinieze la normele europene in domeniu. Dupa aceasta data, medicii anunta controale drastice la firmele iesene si sustin ca cei care nu corespund prevederilor legislative vor pierde aprobarea sau autorizatia sanitar veterinara de functionare. Nici la firmele care au ca domeniu de activitate procesarea laptelui sau a carnii, pasare, porc sau vita situatia nu este mai roz. Inspectorii sustin ca doar cateva unitati din Iasi au sanse reale sa functioneze pe piata comuna, dupa ianuarie 2007. Aceasta deoarece investitiile pentru modernizarile si retehnologizarile institutiilor sunt foarte ridicate. Situatia cea mai dificila este pe sectorul lactate, unde au fost facute cele mai putine investitii pentru retehnologizare. Toate unitatile de procesare lactate se incadreaza in categoria B, adica trebuie sa fie conformeze prevederilor europene pana la sfarsitul acestui an. Inspectorii sanitar veterinari sustin insa ca si pana la finele anului pot pierde autorizatia de functionare daca nu respecta termenele prevazute in programele de modernizare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1285 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013523 (s)