Mergem la cumpărături săptămânal. Aproape de fiecare dată folosim coşurile de cumpărături, puse la dispoziţie de supermarketuri. Acestea însă sunt utilizate de sute şi sute de persoane. Cumpărăm diverse produse, absolut toate puse în prealabil în depozite, nişte încăperi uriaşe. Ce au în comun aceste situaţii? Două lucruri, şi anume murdăria şi condiţiile de depozitare. Din cauza lor poţi suferi probleme de sănătate, ba chiar poţi să şi mori. Știai că o conservă poate fi sursă de infectare cu o bacterie ce duce la botulism?
Un simplu gest banal îţi salvează viaţa. El face diferenţa între viaţă şi moarte, intre boala şi sănătate atunci când cumperi conserve sau cutii. Vorbim, bineînţeles, despre spălarea recipientelor înainte de desigilarea lor. Haideţi să aflăm din acest material de ce trebuie neapărat să procedăm astfel.
Coşul de cumpărături nu este zilnic igienizat, nici măcar spălat. Fiecare cumpărător pune în el diverse mărfuri. Cel mai periculos este în cazul legumelor şi fructelor, întrucât acestea iau contact direct cu suprafaţa murdară. De asemenea, în coş punem produse ce, înainte, au stat în depozite. Iar depozitele nu sunt tocmai cele mai curate locuri. În cel mai fericit caz sunt murdare de praf. În plus, sunt transportată cu camioane, luând contact cu o mulţime de suprafeţe. Cu alte cuvinte, pot fi contaminate cu tot felul de germeni
Ori de câte ori cumperi ceva la conservă sau la cutie, spal-o bine sub un jet de apă rece. Este o măsură de precauţie esenţială pentru sănătatea ta şi a familiei tale.
Ştiai că pe capace poţi găsi excremente de la insecte sau ou, mai ales de la gândaci? Ingerarea lor duce la: gastroenterita, dizenterie, tifos, lepră şi chiar cangrena gazoasă. Cel mai simplu e să speli conservele cu apa, dar şi cu săpun ori detergent de vase.
Pe capacul conservelor găseşti şi urină de rozătoare. Aceasta poate fi cauza apariţiei leptospirozei. Vorbim despre o boală care se transmite prin contact direct cu o bacterie din urina şobolanilor şi a şoarecilor. Se manifesta prin: dureri de cap dureri musculare, febră, stare generală de rău şi nu numai.
Specialiştii spun că până şi praful de pe produse poate fi contaminat cu tot felul de microbi. Ar fi vorba şi despre bacteria Bacillus Cereus. Aceasta cauzează voma, diaree şi crampe abdominale.
Pe capacele conservelor şi cutiilor mai găsim, bineînţeles, şi gândaci mici, muşte, păianjeni şi diverse insecte foarte mici. Ştiai, spre exemplu, ca o muscă poate transmite până la 60 de boli?
Ţine cont de următoarele lucruri: