Arheologie

O structura arheologica misterioasa, descoperita in Israel

Publicat: 12 ian. 2015
3

O structura arheologica misterioasa de forma circulara a fost gasita pe fundul unui lac din Israel, relateaza Le Monde.

Descoperirea a fost facuta in 2003 cu ajutorul unui sonar pe fundul Lacului Tiberiada din nord-estul tarii, un lac cunoscut si sub numele de Marea Galileei, dupa denumirea regiunii in care se afla.

Pe tarmul orientat spre sud-vest, la doar cateva sute de metri de plaja, cercetatorii au descoperit un disc intunecat de mari dimensiuni, avand un diametru de 50 de metri.

De atunci, nimic nu s-a mai intamplat. Asta pana recent, cand o misiune de cercetare a fost organizata in apele tulburi si putin adanci ale lacului.

Vezi si Un cercetator roman rezolva misterul disparitiei civilizatiei Harappa

Oamenii de stiinta au descoperit o structura stancoasa conica, pe un fundal nisipos. In partea cea mai inalta a sa, obiectul masoara 10 metri in raport cu baza, care este cufundata intr-un strat de sedimente care are grosimea de 2-3 metri.

Vezi si Studiul care poate schimba istoria

Imaginile realizate cu ocazia acelei scufundari arata ca structura este compusa din blocuri mari de bazalt.

Cercetatorii sustin ca structura, cu un volum de 25.000 de metri cubi si o greutate de 60.000 de tone, a fost construita de om.

„E ceva foarte enigmatic, foarte interesant. Nu stim ce inseamna, nu ii cunoastem functia. Stim doar ca este acolo, ca este enorm si ca e ceva neobisnuit”, a declarat arheologul israelian Dani Nadel de la Universitatea Haifa.

Potrivit oamenilor de stiinta, neobisnuita structura „indica o societate complexa si bine organizata, dotata cu capacitati de planificare si cu mijloace economice insemnate”.
Adauga un comentariu