Actualitate

O sursa bugetara importanta: Garda Financiara

Publicat: 07 iul. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:3903;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Amenzile aplicate trec de 1 miliarde de lei pe luna •Nereguli frecvente: comertul marfurilor fara documente legale sau fara autorizatie •Au fost controlate doar 305 firme, din peste 20.000 existente

In luna iunie, Garda Financiara Iasi a efectuat 305 verificari la societati comerciale in timpul programului de lucru si alte 6 actiuni de control desfasurate peste orele de program. In cadrul acestor verificari, s-au constatat abateri la 275 de agenti economici. Totalul sumelor atrase la buget in urma operatiunilor de control este de 1.158,7 milioane de lei.
Sumele determinate ca sustrase de la plata impozitelor si taxelor, inclusiv majorarile de intarziere aferente pentru care s-a dispus virarea la buget se cifreaza la 268,9 milioane de lei, suma care, desfasurat, se prezinta astfel: 66,8 milioane reprezentand sume datorate de agentii economici ca urmare a recalcularii impozitului pe profit, TVA in suma de 93,3 milioane, accize datorate statului – 18,79 milioane de lei, alte impozite si taxe in valoare de 1,51 milioane lei si majorari diverse in suma totala de 88,54 milioane de lei.
Contraventiile constatate si aplicate au vizat 338 de agenti economici, dintre care 318 reprezinta societati comerciale si 20 reprezinta persoane fizice, cuantumul contraventiilor fiind de 656,2 milioane de lei pentru prima categorie si 12,15 milioane de lei pentru cea de-a doua, totalizand 668,35 milioane de lei. Neregulile cele mai frecvente in cazul persoanelor fizice sint comercializarea de marfuri fara documente legale care sa ateste provenienta lor sau fara a avea autorizatie pentru desfasurarea de acte de comert.
La sfarsitul lunii, din totalul sumelor erau incasate 542 de milioane la care se adauga sumele valorificate in urma confiscarilor, 82,46 milioane de lei din 221,45 de milioane cit reprezinta valoarea confiscarilor, 80 de milioane fiind valoarea marfurilor confiscate de la SC Grup Don SRL din cauza lipsei documentelor legale de provenienta. Procentul relativ mic al valorificarilor in totalul confiscarilor se datoreaza in principal faptului ca trebuie respectat termenul de 15 zile in care societatea de la care sint confiscate marfurile respective are dreptul sa depuna contestatie.
Dintre controalele efectuate de Garda Financiara Iasi in aceasta perioada se disting prin dimensiunile amenzilor contraventionale aplicate firmelor Rotsin Vita SRL si Gold Platin SRL. La prima societate comerciala, neregulile constatate – neintocmirea balantelor de verificare, neefectuarea inventarierii patrimoniului societatii pentru anul 1998 si necompletarea registrelor de contabilitate – au condus la aplicarea unei amenzi contraventionale de 20.000.000 de lei.
In cel de-al doilea caz, depasirea plafonului maxim legal admisibil pentru numerarul pastrat in casa, efectuarea de plati catre persoane juridice peste limita legal stabilita si neinregistrarea cronologica in registrul de casa a unor documente contabile au dus la aplicarea unei amenzi contraventionale de 32.000.000 de lei.
Alec Danila

Adauga un comentariu