International

O tânără a primit un diagnostic dur de la medici după ce a început să aibă dureri insuportabile de picioare

Publicat: 27 sept. 2020
Boala Focului Sfânt
Boala Focului Sfânt

O tânără de 24 de ani a ajuns la doctor acuzând dureri insuportabile în picioare, dar și de o senzație groaznică de arsuri. După ce au consultat-o, medicii i-au pus un diagnostic terifiant: boala focului sfânt. Tânăra s-a prezentat de urgență la spital, cu dureri cumplite. Pur și simplu nu mai suporta. Le-a spus medicilor că simțea cum picioarele, de la degete până la coapse, îi ardeau. În plus, disconfortul ajunsese să îi îngreuneze mersul.

La început, medicii nu știau ce-i provoacă tinerei durerile. Ulterior, după teste amănunțite, aceștia și-au dat seama că picioarele ei erau reci ca gheața. La început, i-au pus diagnosticul de ateroscleroză, așa că i-au administrat anticoagulante. Din fericire, simptomele s-au ameliorat și picioarele au început să se încălzească din nou. Și totuși, din cauza cangrenei, medicii au fost nevoiți să-i amputeze un picior.

Testele au continuat și, după o vreme, medicii au reușit să-i pună un diagnostic final: ergotism (intoxicație provocată de consumul de cereale infestate cu Clavices purpurea – ergot, n.r.). De-a lungul timpului, boala a avut mai multe denumiri, una din ele fiind „boala focului sfânt”. Ulterior, medicii au ajuns la concluzia că tânăra combinase medicamente pentru migrenă cu cele pentru HIV, iar asta a dus la creșterea nivelului de ergotamină în corp.

Cum funcționează sistemul imunitar

Sistemul imunitar este un sistem de supraveghere și apărare care funcționează constant pentru a ne proteja corpul de agresiunile externe. Este alcătuit din mai multe organe și zeci de tipuri diferite de celule.

Cum funcționează sistemul imunitar?

Un microb pătrunde în corp prin nas, ochi sau gură, de exemplu în cazul Covid-19; prin sânge, material seminal sau lichide vaginale pentru virusul hepatitei B.

Celulele albe din sânge il detectează. Aceste celule (leucocite) sunt prezente în sânge, limfă sau organe (derm, plămâni, intestine etc.).

Celulele imune secretă substanțe chimice (citokline) care recrutează altele, capabile să omoare microbul prin absorbția și digerarea acestuia. Aceasta este stadiul inflamației acute responsabile de simptome: roșeață, febră etc.

În același timp, alte celule migrează prin sânge către cei mai apropiați ganglioni limfatici. Acolo, ei prezintă un fragment de microb, antigenul, la o altă clasă de globule albe din sânge, celulele T și B, care se activează și se înmulțesc. Limfocitele B produc anticorpi care pot neutraliza microbul, limfocitele T distrug celulele infectate.

Care sunt principalele organe ale sistemului imunitar?

Ganglionii limfatici: localizați în gât, axile, intestine, pliurile inghinale, genunchi, depozitează limfocite. Corpul are aproximativ 100!

Timusul: limfocitele T își termină maturarea acolo. Cei care sunt competenți (5%) vor fi eliberați în sânge.

Splina: este un rezervor de celule albe din sânge.

Mucoasele: nasul, bronhiile, intestinul, tractul urinar și organele genitale. 20% dintre celulele albe din sânge locuiesc doar în intestin.

Măduvă osoasă: toate celulele albe din sânge sunt produse acolo. Celulele B cresc acolo până se maturizează.

Cum este format sistemul nostru imunitar?

În timpul sarcinii, anticorpii mamei sunt transmisi fătului prin placentă. La naștere, expunerea la mulți germeni creează sistemul imunitar al nou-născutului. În timpul nașterii, el intră în contact cu bacteriile vaginale materne care îi vor popula intestinul și vor iniția dezvoltarea microbiotei sale, care joacă un rol cheie în formarea sistemului imunitar.

Laptele matern oferă anticorpi și conține bacterii care îmbogățesc microbiota bebelușului. Vaccinările stimulează sistemul imunitar care se maturizează. Diversificarea alimentelor îmbogățește microbiota intestinală și apare un răspuns imun puternic. Când trăiesc într-o comunitate, copiii întâlnesc noi microbi și bacterii, care contribuie la maturarea sistemului lor imunitar.

Se produc întotdeauna anticorpi dacă am o infecție?

Cu excepția cazului în care există o situație de deficit imunitar, răspunsul este da: de fiecare dată când corpul întâlnește un element care îi este străin, produce anticorpi, indiferent dacă aveți simptome sau nu.

Indiferent de boală, această cantitate depinde de cât de mult ne infectează virusul, de capacitatea noastră individuală de a-i produce și de natura agentului microbian în sine. Asa funcționează sistemul imunitar!

Adauga un comentariu