Actualitate

O tanara din Iasi care s-a intors in tara dupa 15 ani de munca in Italia isi blesteama zilele: „Ne-a adus la sapa de lemn. Nu pot dormi noaptea din cauza asta”

Publicat: 18 apr. 2019

@ A primit numai promisiuni, iar in final a ramas cu datorii @  S-a intors in tara pentru ca ii era dor de locurile natale si voia sa ramana aici @ Femeia este disperata si cauta solutii pentru ca afacerea ei sa se concretizeze @ "Nu mai pot pune capul pe perna, pentru ca vin sa-mi ceara banii imprumutati. Noi am lucrat in strainatate 15 ani si am venit in tara pentru ca am vrut sa fim acasa la noi", spune femeia

In timp ce toti politicienii se lauda ca in tara sunt toate conditiile pentru ca tinerii sa nu mai plece la munca in strainatate sau cei plecati deja sa se reintoarca acasa pentru a-si deschide afaceri cu banii munciti acolo, realitatea este mult mai dura. Au simtit asta pe propria piele iesenii care au emigrat in urma cu doua decenii si s-au intors in locurile natale plini de speranta si amagiti de promisiuni. Acestia au cheltuit sume importante de bani in proiectele pe care le-au pus la punct pentru a-si deschide afaceri cu fonduri europene si au ramas pagubiti si cu datorii la banci.

Astazi, reporterii cotidianului Buna Ziua Iasi va prezinta situatiile strigatoare la cer ale acestor ieseni carora li s-a promis un trai la fel de bun ca in tarile unde au muncit din greu pentru a economisi bani cu care sa se intoarca in tara si sa duca o viata decenta.

"Ne-au dat in cap"

Povestea iesencei Veronica Cimpeanu, din satul Bals, comuna Boureni, este una tipica oamenilor simpli, harnici, care nu traiesc din ajutor social, ci pleaca la munca in afara tarii pentru un trai mai bun. Dupa ani grei printre straini, chinuiti si munciti, fara sa se planga, ieseanca a revenit in comuna natala, impreuna cu familia. Au decis sa dezvolte o afacere aici, pentru a nu mai fi nevoiti sa plece din nou la munca in alta tara si sa le ofere copiilor hrana sanatoasa.

Avand experienta in agricultura (atat ea, cat si sotul ei au lucrat in Italia in mai multe ferme), ieseanca a decis ca este domeniul cel mai potrivit in care sa investeasca. Astfel, anul trecut a depus proiect in cadrul submasurii 6.1- "Instalarea tinerilor fermieri", pentru a obtine fonduri nerambursabile in valoare de 40.000 de euro. A facut un credit bancar pentru a achita tot ce era necesar derularii proiectului, iar totul a mers conform planului, timp de cateva luni.

Zilele trecute insa, a primit o veste care i-a provocat cosmaruri. "Ne-a adus la sapa de lemn. Eu nu mai pot dormi noaptea. Nu mai pot pune capul pe perna, pentru ca vin sa-mi ceara banii imprumutati. Noi am lucrat in strainatate 15 ani si am venit in tara pentru ca am vrut sa fim acasa la noi, sa ne hranim natural, sa le dam copiilor hrana sanatoasa, sa cream locuri de munca. M-am imprumutat cu 20.000 de euro de la banca sa ridic o cladire pentru animale, constructia, bani pentru proiect, intabulare, am cumparat vaci, porci, pui. Toate au fost OK o perioada. Pe 4 septembrie am depus proiectul, iar pe 24 a venit o comisie pentru fondurile europene si ne-a spus ca totul e in regula, ca sigur luam banii europeni. Noi ne-am straduit pe viata si pe moarte sa indeplinim toate conditiile. Am facut spatiu pentru vaci, ca asa se cerea, tot ce ni s-a cerut, am facut. Cu ce ma ajuta pe mine acum aceste vorbe dulci, ca proiectul e bun, e eligibil, daca nu primesc banii? Ne-au determinat sa ne instalam ca tineri fermieri, dar apoi ne-au dat in cap ca nu primim banii", spune disperata Veronica Cimpeanu.

Apel catre ministrul Petre Daea

Femeia nu vrea sa mai astepte inca un an de zile pentru a afla daca ia banii, in cazul in care se deschide o noua sesiune de depunere in cadrul submasurii 6.1 pentru tinerii fermieri si ar putea depune din nou proiectul pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). "Am stat atatea luni cu sufletul la gura sa aflam raspunsul si acum ne-a venit aceasta veste trista. Puneti-va dumneavoastra in situatia mea. In planul de investitii avem achizitionarea a 12 vaci de rasa plus terenul pentru a le asigura mancarea naturala animalelor, nu ce gasim in alte magazine. Ceea ce spun as vrea sa ajunga si la domnul ministru Petre Daea, ministrul care spune ca e alaturi de fermieri. Sau e numai publicitatea de la televizor, cand el e printre fermieri? Toti spun sa vina tinerii in tara ca pot trai bine si aici. Dar in loc sa ne ajute statul, mai mult ne ingroapa", sustine femeia.

Citeste si: Un iesean care a muncit 20 de ani in Italia a venit in Iasi pentru a investi toti banii agonisiti! A avut parte de o surpriza de proportii din partea Finantelor!

Inca 11 ieseni sunt in aceeasi situatie

Atat ea, cat si alti 11 ieseni si 194 de tineri fermieri din toate comunele din tara, care au depus proiectele la nivel national (in total 206 proiecte neselectate pentru finantare), au primit aceeasi veste trista in urma cu cateva zile. Numai in comuna Andrieseni, din Iasi, sunt 7 ieseni in aceasta situatie. Au proiecte bune, sunt eligibili la finantare, insa nu mai sunt fonduri pentru ei. Chiar daca toti au indeplinit punctajul minim, 85 de puncte.

Potrivit ghidului solicitantului, in cazul proiectelor cu acelasi punctaj, pentru a se face o noua selectie, se iau in calcul alte doua criterii de departajare, precum nivelul de calificare in domeniul agricol sau sectorul prioritar, potrivit caruia potentialul beneficiar primeste 30 de puncte daca are ferma cu bovine sau are ferma vegetala. Daca si asa exista aceleasi proiecte, primul venit e primul servit. Insa multi dintre acesti posibili beneficiari, care au plecat la drum cu mari sperante, au cheltuit banii pentru a indeplini toate conditiile, au primit promisiuni ca iau banii si apoi au ramas cu un gust amar, regretand ca s-au intors in tara.

De ce nu au putut fi alocati 8 milioane de euro, bani disponibili pe alte submasuri de finantare care nu sunt absorbiti si ar putea fi redistribuiti catre submasurile unde sunt doritori si au proiecte eligibile la finantare? Ar putea fi un semnal de alarma pentru Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, care ar putea sa gaseasca o solutie pentru ca aceste relocari financiare sa fie posibile, iar tinerii care se intorc in tara sa fie ajutati sa isi deschida afaceri in mediul rural.

Reprezentantii AFIR Iasi sustin ca regulile sunt clare. "Daca indeplinesc conditiile, iau banii", sustin reprezentantii AFIR Iasi.loading...

Comentarii
 • E grea trecerea de la zilier in strainatate la proprietar de ferma in Romania !
  Sigur ca se fac cele mai bune afaceri cu banii altora ( imprumutati de la banca , fonduri nerambursabile etc ) insa n-am citit nimic de bani proprii , in urma celor 15 ani de munca in strainatate !
  N-au venit cu un capital propriu si n-au investit nimic din propria avere , au crezut ca devin fermieri doar cu bani de la UE ?
  Atunci cand te imprumuti la banci trebuie sa stii ca risti sa pierzi garantia , in cazul in care intervine ceva neprevazut si nu poti returna imprumutul.

 • Pai ce-s douajdemii pentru un bogatan ‘talean ? Adica, zic, nu mai ai loc sa respiri de Q7, toti plozii au nume ‘taliene, onor zilierii (pardon, acum afaceristii) rupti de dorul casei natale sunt binemersi tatuati, masculii cu cercei, pizdele cu piercinguri, si voi nu puteti dormi noaptea de 20.000 sau 120.000 ? Cum adica te apuca acum dorul ? Asa, din 15 in 15 ani. Pe de alta parte avem nevoie de specialisti, oameni ca ei sunt experti in crescut vaci, au mastere in afara, acum patroni de business, ce mai ! Macar 2 zile pe saptamana de ar gasi timp sa predea studentilor.

 • Aici e smecheria, functionarii politici distrug totul, vezi cazul Porumboiu, Becali cu Avicola etc mii de oameni ramasi pe drumuri.pietele taranesti distruse…nu mai avem pe ce face un ban….Fondurile europene, gura de oxigen pt dezvoltarea mafiilor locale.. La Bt o politruca a furat milioane de euro prin AFIR, la Deleni Iasi prin Gal-ul hotesc s-au facut cu tractoare de mare putere toate membrele de partid..Iar tu care nu esti de-al lor umbli si pierzi banii munciti…

 • Andrei, Ausschhnitt si altii ca voi, exemple de RETARDATI pentru care strugurii sunt ACRI! Nu ati realizat nimic in tara si nici curajul de a pleca in afara nu-l aveti. Spun asta pentru ca numai niste RETARDATi si niste FRUSTRATI ca voi pot avea un asemenea comportament. Satisfactia aceasta, PRIMITIVA, de a calca in picioare un co-national numai la romani o vezi. Toate celelalte natii se ajuta, se promoveaza(chiar si pe cei mai nepriceputi si mai slabi de minte), numai romanii se tradeaza si calca in picioare. Strainii stiu foarte bine asta, de la cei cu putere de decizie in Europa pana la „neica „nimeni” de pe strada si profita maxim din asta. IMBECILILOR!!! Sunt ROMANI de ai nostri si, daca au plecat, au avut un motiv intemeiat si, mai mult, au avut curaj sa plece in necunoscut. Ma refer la cei onesti, care muncesc corect si care, revenind, sunt FURATI acasa; Oare ce sentiment mai dezamagitor si mai mizerabil poti trai???

  • Daca vreunul dintre carausi ar presta un asemenea serviciu, pe banii mei ti-as expedia o punguta in care as aduna fara ezitare besinuta sfioasa pe care am tras-o in intampinarea lectiei tale de patriotism imigrant. Voi chiar nu aveti nimic sfant. Dupa ce slugariti maxim si indurati ceea ce aici nici animalele nu indura ( ca alea macar nu inteleg nici aluziile, nici poantele strainezului angajator ), dupa aia va apuca dorul de casa. Sustinerea inter-imigranta. Zau asa, cum de va mai puteti suporta, bai pribegilor ? Nu aduceti nici un fel de plusvaloare, nici macar taxa de drum nu sunteti in stare sa o achitati.

   • Esti mult prea retardat sa meriti un raspuns. Nu ai de unde sti daca sunt, sau nu, in afara tarii, dar daca ai sti putin alfabet si ai sti ce sa faci cu el, ai vedea ca multi romani din dispora au facut pentru tara ce nu au facut multi „patrioti” ca tine.

 • Mă uit cu mirare la poze. Văd 2 funduri de vacă, iar în altă poză vreo 40 de cotcodacuri. Niște construcții vai mama lor, în care o vacă din Bucovina ar face o gravă criză de nervi, după care ori se sinucide, ori cere azil politic în Sahara. Mă uit la tanti și mă-ntreb dacă are măcar examenul de capacitate luat. Nu mai întreb de calculații de cost, de scenarii financiare, de provizioane, de calculul punctului de echilbru și alte economicalitățuri, de accesarea de consiliere profesională, că deja m-apucă amețeala. Apoi, citesc cu groază lozincile, cu mâncarea ecologică și cu sprijinirea tinerilor (școlarizați precar). Să știți că și io am ”experiență în agricultură”. Când eram mic, în vacanță, m-a pus bunica să fac curat la găini și s-aduc iarbă la iepuri.

   • Am revăzut poza cu pricina. E drept că nu erau numai 2 funduri de vacă. Era și un al treilea. Cred că era al ăluia care s-a apucat să mănînce ciuperci nebune pe-aici. Mi-am dat cu părerea că femeia aia, cu fatza și cu cunoștintele ei probate, prin ce se vede, n-are nici o șansă să iasă pe piată și să concureze cu marii producători și procesatori. Acum fii bun și cîntă la altă masă, că m-ai plictisit de moarte.

 • Am o idee despre cum să devii mai bogat ca Rockefeller. E secret, nu dezvaluiți nimănui ! Cumpărați o găină și o vacă. Găina va face ouă, iar vaca va face viței. Care ouă vor face pui, care pui vor deveni găini, care vor face alte ouă. Iar vițeii vor deveni vite (încălțate), care vor face alți viței, și vor umple lumea. Unde te vei uita, la orizont, vei vedea cârduri de găini și cirezi de vaci. Vom auzi numai un muget și-o cotocodăceală. Douăj` de mii de parai ? Slăbuț. Care e boul de consilier financiar care i-a semnat împrumutul, pe mizeria aia, care se vede în poze ? Mama ei de școală, care nu-i.

 • Uitasem s-adaug, poiata găinilor bunicii, Domnul s-o odihnească, era laborator de farmacie, față de ****** care se vede în poze. Să-și facă careva pomană cu ”investitoarea”, s-o ducă să vadă cum trebuie să arate un grajd de animale, în Ardeal sau Bucovina. Care grajd sigur nu costă douăj` de mii.

 • ghiolbanii ăștia vin acasă după15 ani fără o lețcaie in buzunar , și vor să le dea statul totul de-a gata, de parcă ne-ar face nouă un mare favor că au făcut cale intoarsă de acolo unde au impuțit locul !

 • Curios lucru, nimeni n-a observat. Se face vorbire de nivelul de calificare, 30 p., atu pentru depunătorii de proiecte. Nu vreau să m-apuc acum de economie agrară, studiind câte funduri de vacă se află în județul Ieșilor. Însă, vă asigur io că în fața crescătorilor din zonele de munte, n-aveți nici o șansă. În fața Neamțului, Sucevei și a zonelor de peste creasta munților, adică Ardealul, mă tem că sunteți mici și insignifianți. Tot lipsa calificării îmi arată că în loc să se centreze pe culturi agricole specifice zonei, cum ar fi vița de vie și pomilor fructiferi, unii încearcă marea cu degetul.

Adauga un comentariu

Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit