Titlurile zilei

O tânără doctoriță de la Spitalul „Sfântul Spiridon” a rămas fără permisul de conducere după ce a depășit pe linie continuă, în fața polițiștilor. Ce scuză a găsit când a fost trasă pe dreapta

Publicat: 23 nov. 2020
Un medic din Iași s-a trezit fără carnet după ce s-a grăbit să ajungă la spital, la un caz urgent
O femeie care șofează

Un medic din Iași a rămas fără carnet după ce s-a grăbit să ajungă la spital. Bianca Elena Voroniuc a dat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean Iași. Femeia a povestit că a fost sunată să se prezinte de urgență la „Sfântul Spiridon”, pentru a prelua un caz grav

Un medic din Iași a dat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). Bianca Elena Voroniuc a sperat că magistrații din cadrul Judecătoriei Iași îi vor da dreptate. Femeia le-a povestit acestora că a fost sancționată de un agent. Aceasta a mai susținut că se grăbea să ajungă la Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde își desfășoară activitatea.
Totuși, judecătorii au respins recent acțiunea formulată de medicul din Iași.

„Instanța respinge plângerea contravențională formulată de petenta Bianca Elena Voroniuc în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliție Județean Iași, ca neîntemeiată”, au menționat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.

Totuși, sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Medicul Bianca Elena Voroniuc a dat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean

Procesul dintre medicul Bianca Elena Voroniuc și Inspectoratul de Poliție Județean a început pe 21 iulie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, doctorița a formulat o plângere contravențională împotriva procesului-verbal întocmit pe 13 iunie 2020 de IPJ, solicitând anularea acestuia.

„Prin procesul-verbal contestat, am fost sancționată pentru că am efectuat manevra de depășire neregulamentară, încălcând marcajul longitudinal continuu. Manevra a fost efectuată în condițiile unei stări de necesitate, întrucât sunt medic rezident la Spitalul „Sfântul Spiridon”, din Iași, iar, la data săvârșirii contravenției, mă deplasam spre spital, unde eram de gardă. Mai mult, fusesem anunțată de șeful meu că a sosit un caz deosebit de grav și era o urgență pentru intrarea în sala de operații. De asemenea, autoturismul din fața mea se deplasa foarte lent”, a precizat medicul Bianca Elena Voroniuc în fața judecătorilor.

Ce au spus reprezentanții Poliției

La rândul lor, reprezentanții IPJ Iași au formulat întâmpinare și au depus la dosar procesul-verbal contestat, precum și raportul agentului constatator.

„Solicităm respingerea plângerii ca neîntemeiată, cu menținerea procesului-verbal ca fiind legal și temeinic încheiat”, au susținut cei de la Poliție.

Aceștia au mai arătat că, prin procesul-verbal întocmit pe 13 iunie 2020, Bianca Elena Voroniuc a fost sancționată pentru că, în timp ce conducea un autoturism dinspre localitatea Lunca Cetățuii către Iași, în localitatea Cornești, a efectuat manevra de depășire neregulamentară a unui alt vehicul, încălcând marcajul longitudinal continuu ce separă sensurile de circulație. Conform legislației, „constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte: (…) e) nerespectarea regulilor privind depășirea”.

Judecătorii ieșeni au constatat că procesul-verbal a fost întocmit cu respectarea tuturor cerințelor legale. De asemenea, din punct de vedere al legalității, instanța a afirmat că procesul-verbal cuprinde toate mențiunile prevăzute de legislație.

„Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal de contravenție, instanța constată că petenta nu a contestat săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, ci doar a susținut că este incidentă o cauză ce înlătură caracterul contravențional al faptei, respectiv starea de necesitate, fără a dovedi în vreun fel apărările formulate. Este în stare de necesitate acela care săvârșește fapta pentru a salva de la un pericol iminent și care nu putea fi înlăturat altfel viața, integritatea corporală sau sănătatea sa, a altuia sau un bun important al său ori al altuia sau un interes obștesc. Or, petenta nu a propus nicio probă în sprijinul afirmațiilor acesteia în sensul incidenței unei asemenea cauze ce înlătură caracterul contravențional al faptei, deși sarcina probei revenea acesteia, potrivit legii”, au concluzionat magistrații ieșeni.

Comentarii
  • Matracuca minte cum respira fiind un real pericol pe șosele. Niciun medic nu și pune viața în pericol pentru niciun caz oricât de complicat ar fi. Spitalul Spiridon este cu schemă completă de personal din relații și pile iar cei cu talent și perspectivă nu au încăput și au luat drumul străinătății.

  • Exista varianta taxi pt graba…. Plus ca nu este decât o simpla rezidenta, nu un prof universitar, dr specialist….. ea la o operație este mana a doua…. Cine știe ce relație o avea ea cu șeful???? Ce fac în gărzi????

  • Doamna Elena se grabea la o urgenta numai ca un/o judecatoare proasta a respins cererea. Dar daca in urgenta era mama judecatoarei sau amantul ei??? O vaca ca multi alti judecatori

  • Ce scuza putea avea? Nici nu contează, poate credea ca e cu smurdul, nu cu mașina personala, sunt asa arogante și fudulie, nici nu le ajungi cu prajina la nas, „linia întâi” – care nu recunoaște ca e proasta și ca a greșit, o da pe smechereala și pile în continuare. Mai era un echipaj cu ambulanta acu’ câteva săptămâni care au acroșat o mașină parcata, iar când oamenii de pe strada s-au oprit sa vadă, personalul de pe ambulanță a început sa urle ca ei sunt linia întâi, nici măcar nu aveau nicio urgenta, mergeau fără semnale acustice și luminoase în funcțiune. Sunteți bolnavi de aroganta, niște jeguri care au făcut împrumuturi sa își cumpere locuri de munca la stat. De aia lucrurile sunt cum sunt: mediocri în toate funcțiile și posturile de la buget.

  • Rezidentul de astazi e medic in primul rand si nu e doar un simplu rezident ! Salveaza vieti numai prin initiativa de a face facultate de medicina !

Adauga un comentariu