Eveniment

O tara de bautori de bere, in care Bucurestiul e „fruncea”

Publicat: 10 aug. 2012

Asociatia Berarii Romaniei a comandat companiei de cercetare Gfk Romania un studiu referitor la consumul de bere din tara nostra. Deloc surprinzator, a reiesit ca aproape jumatate dintre romanii cu varsta de peste 18 ani (adolescentii nu au fost luati in calcul) au baut bere in ultima luna. Deloc surprinzator deoarece , asa cum probabil ati observat, berea este mai ieftina decat sucurile sau chiar decat apa in baruri si restaurante, dar si in magazine daca luam in calcul berea la PET de doi litri sau mai mult. Si, personal, consider berea mai sanatoasa decat sucurile acidulate.

Un procent de 46% dintre romani au consumat bere in ultima luna, iar 49% dintre acestia sustin ca berea nu le lipseste din frigider pe perioada verii. Intr-un clasament al produselor care nu lipsesc din frigider vara, berea se situeaza chiar inaintea unui produs popular in timpul sezonului cald cum este inghetata.

Topul regiunilor indica faptul ca pe primul loc din punct de vedere al persoanelor care au consumat in ultima luna bere se situeaza bucurestenii, ei afirmand in proportie de 76% ca aceasta nu le lipseste din frigider mai ales pe perioada verii. Pe urmatorul loc in clasament se situeaza Muntenia, locuitorii acestei regiuni afirmand in proportie de 58% ca berea este nelipsita din racitoare, fiind urmati de locuitorii Olteniei, cu un procent de 56%.

Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.024 persoane, barbati si femei, cu varsta peste 18 ani, iar perioada in care s-a derulat studiul a fost mai – iunie 2012. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel national pentru populatia Romaniei cu varsta peste 18 ani.

Romania se afla pe locul sapte in Europa la consumul de bere pe cap de locuitor, conform datelor aferente anului trecut, cu un total de 89 de litri. Din pacate, criza prelungita prin care trecem afecteaza si piata berii, iar consumul a scazut cu 5% in primul trimestru al anului fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si in perioada 2009-2010 consumul s-a micsorat cu 16% fata de anii anteriori, iar anul trecut consumul a stagnat.

„Scaderea consumului de bere in primul trimestru din 2012 a fost influentata in special de vremea rece si zapada abundenta din ianuarie – februarie care a facut ca oamenii sa renunte la bere. Acest factor s-a adaugat unui context deja nefavorabil, respectiv faptul ca romanii isi numara fiecare leu, ceea ce face ca si un produs popular, asa cum este berea, sa fie mai putin accesibil. Daca in medie un european trebuie sa munceasca 8 minute pentru a-si permite o bere, un roman trebuie sa munceasca o jumatate de ora pentru o bere,” spune Constantin Bratu, director general al Asociatiei Berarii Romaniei.loading...

Adauga un comentariu