Eveniment-Social

O vacanta frumoasa pentru copiii talentati ai comunei Ciurea – GALERIE FOTO

Publicat: 07 iul. 2014

@ 60 de copii participa la o tabara de creatie artistica in localitatea ieseana Ciurea @ Artisti din Iasi ii invata pe copii sa creeze obiecte decorative, tablouri, icoane si articole vestimentare traditionale

Incepand de sambata, pe un teren din fata fostei scoli din Curaturi, comuna Ciurea, 60 de copii participa la o tabara de creatie artistica. Evenimentul este parte a unui proiect mai vast al Asociatiei Cultural-Umanitare „Fiii Satului” din Ciurea. Acest proiect, numit „Pe urmele traditiilor si obiceiurilor inter-etnice„, a fost finantat de Primaria Ciurea alaturi de Consiliul Judetean. Timp de o saptamana, un numar de 60 de copii vor fi initiati in notiuni de pictura, sculptura, muzica sau mestesuguri traditionale. Pentru cei mai multi dintre acesti copii este un mod deosebit de a petrece vacanta de vara. Dupa deschiderea oficiala de sambata dimineata, copiii s-au grupat pe sectiuni artistice si au inceput sa lucreze sub supravegherea profesorilor in corturile puse la dispozitie de Primaria Iasi. Aici, copiii au invatat sa faca icoane pe sticla, sa deseneze si sa picteze sau sa sculpteze, dand forme diverse lemnului. Profesorul Mirel Nichita, un om de formatie artistica notorie, le-a aratat copiilor cum sa caute modele, cum sa gaseasca lemnul potrivit si apoi cu ciocanul si dalta sa ii dea viata, in timp ce pictorul iesean Emil Schiopu le-a deschis gustul spre pictura. Pe langa aceste activitati, copiii au putut vedea si procesul de creare a oalelor de inox si aluminiu, profesori fiind o familie de rromi caldarari.

Ziua incepe devreme pentru copii, la 8.30 microbuzul scolar aducandu-i din sat in tabara. La ora 13 e ora mesei, copiii primind o masa calda si un desert. Dupa masa, se canta, se spun versuri intr-un program artistic liber. La ora 16.30 ziua se incheie si copiii se intorc acasa. Pentru viitor, primarul comunei Ciurea, Catalin Lupu, isi doreste sa construiasca un ansamblu de casute si o tiroliana pentru a da un caracter permanent taberei. Duminica, micii artisti au lasat deoparte atelierul si au facut o drumetie in Poiana cu Schit, un loc incarcat atat de istorie, cat si de arta. Aici se afla ruinele unui schit ce dateaza din vremea lui Alexandru cel Bun, dar si 30 de statui asezate aici in anii ’80 de mai multi sculptori romani. Miercuri seara se va incheia prima faza a taberei cu un foc de tabara si un program artistic, urmand ca de joi atelierele de creatie sa se mute in cladirea Caminului Cultural din Ciurea, unde copiii vor lucra pana duminica. Primarul comunei s-a aratat incantat de dorinta copiilor de a invata lucruri noi. „Este o ocazie pentru copii de a avea activitati mai diverse in vacanta si sa nu mai stea doar in gospodarie sau in fata computerului”, a declarat el. In plus, acesta vede in arta o ocazie de a-i ajuta pe copii in dezvoltarea lor morala. „Cand picteaza o icoana pe sticla, un copil lasa deoparte tot ce este rau din el”, a mai spus Catalin Lupu.

Adauga un comentariu