Titlurile zilei

O vedeți? Nu este un cunoscut creator de modă, ci o femeie simplă din Iași, dar un singur produs de-al ei se vinde cu 2.000 de euro! GALERIE FOTO (EXCLUSIV)

Publicat: 27 iun. 2022
Domnica Robu-Negru
O femeie din județul Iași își câștigă existența creând ii pe care le vinde

Domnica Robu-Negru este o femeie de 39 de ani, care locuiește în Horpaz și care nu este creator de modă, dar care face ii de când a ajuns în județ. Femeia este originară din Republica Moldova (Chișinău), dar s-a mutat în județul Iași din 2015. De 7 ani, femeia creează ii și le vinde cu succes în special la târgurile de profil. Reporterii cotidianului BZI au aflat povestea specială a femeii în cadrul Festivalului Iei, care a avut loc în Copou.

Nu este un cunoscut creator de modă, ci o femeie simplă din județul Iași. Însă un singur produs de-al ei se vinde cu 2.000 de euro! Domnica Robu-Negru este o femeie de 39 de ani, care locuiește în Horpaz și care face ii de când s-a mutat în județul Iași.

Astfel, femeia este originară din Republica Moldova (Chișinău), dar s-a mutat în județul Iași din 2015. De 7 ani, femeia creează ii și le vinde cu succes în special la târgurile de profil. Reporterii cotidianului BZI au aflat povestea specială a femeii în cadrul Festivalului Iei, care a avut loc zilele trecute în Copou. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Domnica Robu-Negru nu este un cunoscut creator de modă, ci o femeie simplă din județul Iași

Femeia în vârstă de 39 de ani le-a povestit ieri reporterilor cotidianului BZI că s-a căsătorit în 2010 cu un român originar din Târgu Neamț. Cinci ani mai târziu, ea s-a mutat în județul Iași, respectiv în localitatea Horpaz. Tot atunci, Domnica Robu-Negru a început să-și urmeze pasiunea și să creeze ii. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un articol similar.

„M-am apucat să fac ii când am rămas însărcinată. Eu știam să cos doar un nasture, la fel ca orice femeie, dar mama făcea ii de când eram eu mică. Neavând ce să fac, am început să cos pe pânză cruciulițe, diferite simboluri și motive tradiționale. Cos ii pe pânză, cânepă sau in și, pentru fiecare material, aleg firul de ață cu care cos. Petrec ore întregi făcând numai asta. O singură ie îmi ia chiar și 400 de ore, pentru că, într-o zi, nu poți să coși decât 4 sau 5 ore. Sunt modele care te obosesc foarte mult din cauza tehnicii complicate. Pe o singură ie pot fi cusute modele în tehnica lănțișor sau în alte tehnici. Cu cât sunt făcute mai multe modele pe o ie, cu atât pare mai plină”, a declarat ieri Domnica Robu-Negru.

Cel mai scump produs: 2.000 de euro

Dominica Robu-Negru vinde modele unicat de ie, lucrate împreună cu mama ei. Astfel, mama tinerei, Virginia Negru, în vârstă de 70 de ani, o ajută deseori la cusutul iilor pe care aceasta le vinde la târg. Cea mai scumpă creație pe care Domnica Robu-Negru o are la vânzare ajunge la suma de 2.000 de euro.

„Vând această cămașă cu 2.000 de euro. Este o creație unică, făcută de mama mea. Este o ie lucrată cu suflet, au fost alese cu grijă materialul și ața cu care au fost cusute modelele. Pe aceasta se regăsește motivul copacului, ce simbolizează ajungerea la cer, dar pe ea există și cârligul ciobanului, simbolul ce reprezintă norocul. Dacă este cineva interesat să o cumpere, o dau cu 2.000 de euro. Dacă nu o voi vinde, o păstrez fără niciun regret ca model, pentru creațiile ce vor veni”, a subliniat Dominica Robu-Negru.

Aceasta a adăugat că cea mai ieftină ie pe care o vinde este în valoare de 350 de lei (este vorba despre o ie pentru un copil – n.r.), iar cea mai scumpă este cea de 2.000 de euro, care e cea mai complex, dar și cea mai veche din colecția femeii. Astfel, chiar dacă nu este vreun cunoscut creator de modă, femeia care locuiește în județul Iași este extrem de mândră de munca depusă pentru a crea un singur produs.
Comentarii
 • Domnule manajer de la fabrica de copii Elena Doamna va rugam frumos in numele la toti colegii de munca sa ne dati tichetele de vacanta sa mergem si noi in concediu ! La toate spitalele
  s-au dat tichete ,spit Spiridon ,spit Cfr ,spit da copii ,spit de infecțioase .
  Noii stim ca pt Dvs nu sunt asa importante aceste tichete ,ca dvs aveti salar mare de 30.000 lei lunar plus bonus de performanță inca 25% ,plus afacerile cu medicamente ,afaceri cu angajarile ,afaceri cu echipamente medicale . Apropo cand ne reparati si noua toaletele alea ca sunt vechi si stricate !!!

 • Felicitări și mult spor la ceea ce faci și cu multă sănătate pentru tine și familia ta.
  Este superb !
  Cu mare drag de la mine pentru voi.

 • Poate 2000 lei!Sunt multe alte magazine care comercializează ii cusute manual foarte încărcate cu modele frumoase dar nu am văzut preturi mai mari de 1500, 2000 lei!

Adauga un comentariu