News Flash:

O viitoare mama trebuie sa fie perfect sanatoasa

13 August 2001
1605 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfaturi pentru cele mai importante noua luni

•O mama sanatoasa - premisa unui copil sanatos •Zeci de teste pot feri de complicatii inutile atat mama cat si fatul •De ce anume trebuie sa tina cont o gravida in ultimul trimestru de sarcina

Atunci cand un cuplu decide sa aiba un copil, trebuie, daca doresc ca totul sa decurga normal, sa tina cont de cateva lucruri. In primul rand, barbatul trebuie sa aiba o spermograma normala. O femeie care se ingrijeste de sanatatea ei, inainte de a ramane gravida, stie ca nu trebuie sa aiba secretii vaginale, dureri la contactul sexual. Pe langa acestea, trebuie sa aiba un ciclu menstrual normal, contacte sexuale la doua-trei zile, de obicei insotite de orgasm pentru ambii parteneri. De asemenea, ambii parteneri trebuie sa aiba o dezvoltare normala fizica si psihica, o viata de familie normala.
Unele femei considera ca gravida are nevoie de tot felul de ingrijiri de specialitate, ingrozitor de complicate, si, prin urmare, o vad ca pe o bolnava. Starea de graviditate este o stare normala, fiziologica. Acest lucru inseamna ca orice femeie gravida trebuie sa fie perfect sanatoasa. Faptul ca este gravida nu inseamna ca este bolnava sau ca ar avea nevoie de ingrijiri uluitor de complicate.
Prin urmare, o femeie insarcinata poate sa faca tot ceea ce a facut si inainte de sarcina, cu mici schimbari in stilul de viata.

Testele prenatale

Ceea ce trebuie sa stie orice femeie este ca aceste teste sunt uzuale, se fac in primul si ultimul trimestru de sarcina. Testele de mai mare complexitate se recomanda doar in cazuri speciale.
In primul rand, femeia se va prezenta la medicul specialist care confirma sarcina si face o evaluare a starii generale de sanatate: tensiune, temperatura, diureza, inaltime, greutate si toate investigatiile necesare. Medicul trebuie sa testeze fiecare aparat si sistem al femeii. Acest lucru inseamna ca toate organele si sistemele femeii trebuie sa functioneze corect, ca si inainte de sarcina. Daca se depisteaza, cu ocazia acestei sarcini, modificari la fiecare aparat in parte, medicul poate decide, in functie de fiecare situatie, fie intreruperea medicala a cursului sarcinii sau, in cazul in care testele arata ca aceste modificari nu dauneaza nici mamei, nici copilului, se vor lua masurile necesare pentru ca totul sa decurga normal.
De asemenea, femeia insarcinata trebuie sa faca diverse teste, cum sunt hemograma, calcemia, glicemia, grupul sangvin si RH-ul. Se impune si testul pentru sot, necesar la depistarea eventualelor incompatibilitati de grup sau de RH.
Cand este cazul, gravidei i se face o electrocardiograma si un examen al aparatului urinar

•Teste uzuale in primul trimestru de sarcina

A) Analize ale sangelui

Nivelul hemoglobinei (Hb) si hematocritul - aceasta analiza arata daca organismul mamei este sau nu anemic. Daca valorile indica un nivel scazut al hemoglobinei, inseamna ca este vorba de anemie, prin urmare aceasta trebuie tratata. In cazul netratarii anemiei, dezvoltarea fetala poate sa fie afectata serios. Leucograma, care da detalii asupra numarului de leucocite, indica daca in organism exista sau nu o infectie. Daca numarul leucocitelor este normal, inseamna ca femeia nu are nici o problema infectioasa, microbiana.
Testul de glicemie (cantitatea de glucoza din sangele circulant) raspunde la intrebarea daca esti sau nu diabetica sau predispusa la diabet. Graviditatea predispune la diabet (diabet gestational), prin urmare acest test, in primele trei luni de sarcina, este important. In timpul sarcinii, corpul secreta un hormon care inhiba productia de insulina si elibereaza in acest mod insulina care ajuta la cresterea fatului. Diabetul gestational poate duce la o crestere mare a fatului si, din aceasta cauza, pot aparea complicatii la nastere. Acest tip de diabet dispare dupa nastere, spre deosebire de celelalte tipuri de diabet. Femeile care au avut in familie cazuri de diabet zaharat trebuie sa fie supuse unui test de toleranta la glucoza, intre saptamanile 24-28 de sarcina. De asemenea, testul este recomandat si femeilor care au nascut copii cu o greutate mai mare de 4 kilograme, celor care au varsta peste 35 de ani, hipertensiune arteriala, pierderi de sarcini. Glicemia poate fi mentinuta in limite normale prin dieta si exercitii fizice.
Nivelul ureei si creatininei este investigatia aparatului urinar, prin care se observa daca rinichii functioneaza normal sau nu.
Grupa sanguina si RH-ul sunt doua teste extrem de importante, ale caror rezultate trebuie cunoscute atat de viitoarea mama cat si de medici. In timpul sarcinii, poate aparea o complicatie, numita izoimunizare Rh, foarte periculoasa pentru fat. Aceasta complicatie poate sa apara atunci cand mama are Rh-negativ (nu are antigenul D pe hematii), in timp ce fatul are RH-pozitiv (are antigen D pe hematii, mostenit de la tata). In momentul in care in circulatia sanguina a mamei patrund hematii fetale purtatoare ale antigenului D, apare o reactie imunologica in urma careia organismul mamei sintetizeaza anticorpi anti-Rh, care pot ajunge in circulatia fatului si sa distruga hematiile acestuia prin hemoliza (distrugerea patologica a globulelor rosii din sange). Aceasta reactie poate duce de fapt la o forma grava sau mai putin grava de anemie, care, uneori, este fatala. Prin urmare, este foarte important sa se cunoasca Rh-ul mamei. In cazul in care exista incompatibilitate intre Rh-ul mamei si al fatului, se va face un tratament (acesta consta in administrarea unei doze standard de imunoglobulina Ig anti-D, anticorpi anti-D, anti-Rh) si astfel reactia imunologica intre mama si fat nu va mai avea loc.
Un alt test este cel numit RBW sau VRDL, prin care se depisteaza infectia mamei cu sifilis. Desigur, in aceasta situatie, este recomandata intreruperea medicala a sarcinii, deoarece dupa patru luni de sarcina, femeia va suferi un avort, sau, in alte cazuri, copilul se va naste mort sau va trai dar va fi infectat congenital cu sifilis.

B) Examene serologice

Aceste examene sunt efectuate pentru depistarea infectiei cu virusul HIV (virusul imunodeficientei umane care da SIDA). Desigur, acest test este recomandat sa se faca inainte de sarcina. Totusi, in momentul de fata, sansele ca un copil nascut din mama seropozitiva sa fie sanatos (sa nu fie infectat cu HIV) sunt mai mari, datorita tratamentelor antiretrovirale existente. In asemenea situatii, nasterea va fi obligatoriu prin cezariana (in acest mod se evita contactul infectant care are loc in nasterea naturala). Femeia nu va alapta la san, iar dupa nastere, copilul va fi supus si el tratamentului cu antiretrovirale o perioada de timp (cateva saptamani, in functie de situatie). In cadrul examenelor serologice se inscriu analizele pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei B. Acest test este bine sa se faca inainte de sarcina. Seria de examene serologice se continua cu teste pentru depistarea unor infectii materne (rubeola, toxoplasmoza) care pot duce la anomalii grave ale fatului sau chiar la avort spontan.

C) Analiza urinei

Testul de urina confirma daca exista sau nu o sarcina. Urocultura se face pentru a se depista modificarile functionale si anatomice ale tractului urinar. Aceste modificari pot provoca femeii gravide infectii de tract urinar (cistita, pielonefrita). Statisticile arata ca 5% dintre femei sunt depistate in timpul primului control prenatal cu bacteriurie asimptomatica (adica, nu apar simptomele de infectie urinara, cu toate ca in urina exista germeni). Desigur, aceasta trebuie tratata, pentru a nu se dezvolta pe parcursul sarcinii o infectie facuta de tract urinar. Tot prin testele de urina (sumarul de urina) se poate urmari daca in organism exista glucoza sau proteine. Glucoza depistata in urina (glicozuria) este un semnal de alarma ca in organism exista diabet de sarcina (o complicatie a sarcinii). Daca nivelul glucozei in sange este foarte mare poate face rau fatului. Proteinele in urina (proteinuria) arata ca in organism exista anumite afectiuni renale, dar semnaleaza si o complicatie a sarcinii (care se dezvolta in ultimul trimestru).
Apoi, se va face examenul de specialitate, examenul genital, prin care se verifica pozitia uterului, daca apar modificari sau nu, testul secretiei vaginale, se face o cultura de col. Frotiul citologic vaginal (testul Papa-Nicolau) se face pentru depistarea cancerului de col. Testul bacteriologic din secretia vaginala (testul secretiei vaginale, cultura de secretie) se face pentru depistarea unor boli venerice, cum sunt gonoreea, chlamidia etc., care pot provoca afectiuni grave nou-nascutului si mamei. Pe scurt, in primul trimestru, testele uzuale pe care trebuie sa le faca o femeie gravida sunt:
- analiza sangelui: hemoglobina, leucocite, uree, creatinina, glicemia, grupa sanguina, Rh;
- analiza urinei: urocultura, sumar de urina;
- test Papa-Nicolau;
- cultura din secretia vaginala;
- ecografia;
Teoretic, in decurs de noua luni, femeia trebuie sa mearga la medic pentru diverse teste, de zece ori. Prima vizita la medic inseamna analizele de baza, prin care se verifica starea generala de sanatate a femeii. Dupa o luna si jumatate - doua luni, femeia se va prezenta din nou fie la medicul de familie, fie la medicul ginecolog. In ultimul trimestru de sarcina, ritmul consultatiilor de specialitate si la medicul de familie se mareste. In aceasta perioada, consultatiile se fac o data la zece zile, in asa fel incat, in cazul in care apar diverse schimbari in evolutia sarcinii, sa poata fi luate masurile necesare in timp util. Atunci cand este cazul, pot fi reluate testele initiale, prin care se verifica starea de sanatate a femeii.

D) Ecografia

Ecografia este o investigatie foarte importanta si nu prezinta nici un risc pentru mama sau fat. Prima ecografie se face, de obicei, in saptamana a 12-a de sarcina, iar a doua in saptamana a 20-a sau a 21-a. Ecografia confirma o localizare a sarcinii (intrauterina sau extrauterina), determina varsta sarcinii, depisteaza sarcinile multiple, ofera detalii despre dezvoltarea normala a fatului, precizeaza localizarea placentei si cantitatea de lichid amniotic, depisteaza din timp diverse anomalii ale fatului, pentru a se face o intrerupere de sarcina fara riscuri. Ecograful Doppler monitorizeaza ritmul cardiac al fatului. Tot cu ajutorul ecografului se masoara - in sarcina avansata - circulatia la nivelul placentei si cordonului ombilical. Ecografia poate depista unele anomalii congenitale, cum ar fi lichid amniotic in exces (care poate provoca malformatii sistemice fetale, anomalii cromozomiale, eritroblastoza fetala, diabet matern sau sarcina gemelara), anomalii ale sistemului nervos: hidrocefalie (acumulare excesiva de lichid cefalorahidian in ventriculii cerebrali), anencefalie (absenta emisferelor cerebrale), microcefalie (dezvoltarea insuficienta a craniului si a creierului), spina bifida (malformatie congenitala a canalului vertebral) etc., precum si anomalii ale toracelui si abdomenului, ale tractului genito-urinar si ale scheletului (ale oaselor).

E) Testele genetice

O alta grupa de teste, cele genetice, se fac pentru depistarea unor boli genetice. Medicul recomanda aceste teste in situatii speciale, tinand cont de istoricul familial al femeii gravide (boli ale membrilor familiei), de propriile ei boli, sarcini pierdute etc. De asemenea, foarte importanta este varsta femeii gravide. Studiile facute arata ca probabilitatea ca un copil sa fie nascut cu un defect genetic creste cu varsta mamei. Aceasta este destul de ridicata incepand cu varsta de 35 de ani (un caz la 196 de nasteri). Testele genetice sunt de doua tipuri: invazive si non-invazive. Printre testele invazive se afla: amniocenteza, biopsia coronica, cordocenteza, iar printre testele non-invazive se numara dublul test, triplul test, AFP, ecografia nucala.
Amniocentoza este cel mai folosit test pentru depistarea sindromului Down, a altor anomalii cromozomiale si a defectelor de tub neural (spina bifida, anencefalie). Se recomanda in saptamanile 16-18 de sarcina (sau mai devreme). Rezultatele se obtin in cel mult trei saptamani. Testul consta in recoltarea de lichid amniotic. Aceasta se face cu un ac fin, care se introduce in uter prin peretele abdominal. Celulele fetale continute in lichidul amniotic ajuta la detectarea anomaliilor cromozomiale. Indicatie: femeile insarcinate care au varsta peste 35 de ani, femeile care au mai nascut un copil cu defecte genetice, cuplu care au in familie parinte cu o boala genetica sau cu defecte de tub neural. In detectarea sindromului Down da rezultatele cele mai exacte, insa riscul de pierdere a sarcinii este destul de mare (0,5%).
Biopsia coronica detecteaza sindromul Down si alte boli congenitale (siclemia si talasemia, boli grave ale sangelui). Metoda consta in recoltarea unei portiuni mici din placenta, prin abdomen sau cervix. Dupa acest test, rata de avort spontan este destul de ridicata (intre 1-3%). Testul se face intre saptamanile 6-11 de sarcina. Rezultatele se dau in cel mult doua saptamani.
Cordocenteza depisteaza anomaliile cromozomiale dar si talasemia, siclemia, hemofilia, rubeola, toxoplasmoza. Testul se poate face din saptamana a 18-a. Rezultatele se dau intr-o saptamana. Testul consta din recoltarea sangelui de la fat prin cordonul ombilical. Riscul de pierdere a sarcinii este mai ridicat decat la celelalte doua metode.
Dublul test masoara nivelurile a doi hormoni (cu ajutorul moleculelor marcate - markeri) care arata riscul de sindrom Down sau efecte de tub neural. Se face intre saptamana a 16-a si a 18-a de sarcina. Rezultatele se obtin in cel mult zece zile. Dublul test consta in analiza sangelui mamei.
Triplul test este o investigatie prin care se depisteaza sindromul Down si afectiuni ale tubului neural (spina bifida). Este o metoda mai eficienta. Se face in saptamanile 16-18 de sarcina, la femeile gravide care au varsta intre 30 si 34 de ani. Rezultatele se obtin in maximum zece zile de la efectuarea testului. 60% din cazuri cu sindrom Down sunt diagnosticate prin aceasta metoda.
Ecografia nucala determina riscul de sindrom Down. Se face incepand cu saptamana a 10-a de sarcina pana in cea de-a 13-a. Rezultatul se da pe loc. Investigatia se face cu un ecograf cu inalta rezolutie. Testul se face pe baza cantitatii de lichid aflata intr-o anumita zona a gatului fatului.
Nivelul crescut de AFP semnaleaza defecte in tubul neural, iar nivelul scazut arata sindromul Down. Se face prin recoltarea sangelui matern. Determinarea se face intre saptamanile 14 si 18 de sarcina, iar rezultatul testului este dat in cel mult o saptamana. Testul nu poate depista singur afectiunile, prin urmare femeia gravida trebuie sa faca si alte investigatii (o ecografie, amniocenteza)

•Al treilea trimestru de sarcina

In cazul in care este nevoie, inainte de nastere cu aproximativ o luna - o luna si jumatate, se reiau analizele de baza pentru a se vedea daca nu cumva a aparut o anemie de sarcina. Se repeta analizele de sange. Se face din nou cultura din secretia vaginala si sumarul de urina. Se masoara tensiunea arteriala. De asemenea, se mai face o ecografie, un examen care precizeaza inclusiv varsta gestationala, dezvoltarea fatului in uter, dinamica sanguina, sexul si se investigheaza inclusiv placenta. Se calculeaza, cu o anumita grila, varsta fatului la fiecare etapa in parte si, de asemenea, se calculeaza data la care femeia va naste. In cazul in care, in ultima luna de sarcina, apare unul din aceste semne, gravida trebuie sa se prezinte de urgenta la medic:
- sangerare (indica o placenta previa - placenta anormala, dezvoltata in segmentul inferior al uterului, care pune in pericol fatul);
- febra mai mare de 38 de grade;
- dureri de cap persistente;
- stare de rau generalizata;
- tensiune arteriala ridicata;
- cresterea in greutate continua si semnificativa (mai mult de un kilogram pe saptamana);
- contractii regulate, insotite de dureri;
- miscarile copilului scad in intensitate;
- pierdere de lichid cald (de fapt, indica pierderea "apei", a lichidului amniotic);
Important este ca femeia sa fie constienta ca, in timpul unei sarcini, trebuie sa se prezinte la medic. In perioada sarcinii, orice femeie are nevoie de o ingrijire mai deosebita. Desigur, trebuie sa evite eforturile fizice, sa nu fumeze, sa nu manance sarat in exces, sa consume in special vegetale, proteine animale de buna calitate, lapte, oua, branza. De asemenea, femeia insarcinata trebuie sa stie ca nu are voie sa se ingrase mai mult de 12-14 kg. Ideea ca trebuie sa manance mult, pentru doi, cum se spune, este total gresita.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013793 (s)