Local

Oameni care invata pentru a doua oara sa vorbeasca – VIDEO

Publicat: 15 feb. 2011
1

@ Lunar, 3 – 4 pacienti, victime ale unor accidente grave, fac recuperare in Clinica de Neurologie pentru a invata din nou sa vorbeasca, sa citeasca, sa intretina o conversatie, sa se alimenteze, sa mearga @ Recuperarea poate dura ani de zile, iar rezultatele sunt un succes @ Daca acum cativa ani medicii aveau foarte putine cazuri de acest gen, acum s-a ajuns la 3-4 pacienti lunar @ „In ultimele luni s-a constatat o crestere a pacientilor care au suferit politraumatisme in urma accidentelor rutiere, transferati in clinica pentru recuperare. Daca in urma cu 3-4 ani astfel de cazuri erau rare, nu atat de complicate, acum avem si 3-4 cazuri pe luna. Sunt pacienti cu varste intre 11 si 82 de ani care au suferit accidente rutiere grave in judetul Iasi, in tara sau in strainatate. Acesti pacienti, dupa ce sunt stabilizati in serviciul de Terapie Intensiva, sunt transferati in Clinica de Neurologie cu hemipareza, hemiplegie, tulburari de memorie, imposibilitatea de a vorbi, de a inghiti. Astfel de cazuri necesita tratament indelungat. Vorbim aici de pacienti cu leziuni ale creierului, consecinta acestor accidente rutiere”, a declarat prof. dr. Cristian Popescu

Daca in urma cu cativa ani numarul victimelor cu leziuni grave rezultate in urma accidentelor rutiere era mic, acum s-a ajuns la trei – patru cazuri lunar. Acesti pacienti cu politraumatisme, cu varste intre 11 si 82 ani, dupa tratament indelungat in clinici de Terapie Intensiva, trebuie sa invete din nou sa vorbeasca, sa citeasca, sa comunice cu cei din jur, sa se alimenteze, sa mearga.
In urma accidentelor rutiere grave, pacientul sufera multiple leziuni ale creierului si necesita recuperare in clinici de Neurologie. Aici pacientul ajunge cu hemiplegie, hemipareza, tulburari de memorie, imposibilitatea de a vorbi, de a inghiti etc. Recuperarea pacientilor poate dura multi ani, cu rezultate foarte bune. „In ultimele luni s-a constatat o crestere a pacientilor care au suferit politraumatisme in urma accidentelor rutiere, transferati in clinica pentru recuperare. Daca in urma cu trei – patru ani astfel de cazuri erau rare, nu atat de complicate, acum avem si trei – patru cazuri pe luna. Sunt pacienti cu varste intre 11 si 82 ani care au suferit accidente rutiere grave in judetul Iasi, in tara sau in strainatate. Am avut romani din Germania, Italia. Acesti pacienti, dupa ce sunt stabilizati in serviciul de Terapie Intensiva, sunt transferati in Clinica de Neurologie cu hemipareza, hemiplegie, tulburari de memorie, imposibilitatea de a vorbi, de a inghiti. Astfel de cazuri necesita tratament indelungat. Vorbim aici de pacienti cu leziuni ale creierului, consecinta acestor accidente rutiere”, a declarat prof. dr. Cristian Popescu, seful Clinicii de Neurologie de la Spitalul de Recuperare.

Spitalizare de lunga durata

Luni a fost externat un baietel de 11 ani, victima a unui accident rutier care s-a petrecut chiar in fata locuintei. Copilul, din judetul Galati, a necesitat o perioada lunga de spitalizare in Clinica ATI de la Spitalul Sf. Spiridon, fiind apoi transferat la Clinica de Neurologie. Pe perioada spitalizarii la Neurologie, copilul a invatat din nou sa vorbeasca, sa citeasca. „Acest baietel a redobandit capacitatea de a citi, de a vorbi, de a intelege ceea ce i se spune. A invatat sa ne strige pe nume, sa poata discuta cu noi. Chiar m-a sunat mama si mi-a spus ca baietelul a reluat si cursurile la scoala si merge bine. Astazi (ieri – n.r.) a revenit in clinica un tanar de 18 ani care, de asemenea, a invatat din nou sa vorbeasca, sa stea in sezut, sa poata intretine o conversatie. Baiatul a avut un accident rutier in Ungaria si a necesitat internare in mai multe spitale din Iasi. Acum continua recuperarea. Majoritatea pacientilor se recupereaza”, a spus prof. dr. Cristian Popescu.

Ani de zile pentru recuperare

Acesti pacienti necesita o asistenta medicala calificata. „Noi dispunem de personal calificat pentru recuperarea pacientilor din aceasta categorie. Bucuria noastra este ca, dupa cure repetate de recuperare, pacientii ajung sa fie constienti, sa revina la scoala, la serviciu. La noi stau internati maximum 21 zile, pentru ca asa prevad normele, dar dupa o luna de zile revin la spital. Pacientul beneficiaza de medicatie, de recuperare cognitiva, proceduri de reeducare, imbunatatirea intregului comportament. Aceasta recuperare poate continua mai multi ani, iar rezultatele sunt un succes”, a spus seful Clinicii de Neurologie.
Medicii sustin ca aglomeratia din trafic, viteza, imprudenta celor de la volan sunt doar cateva dintre cauzele care duc la producerea accidentelor rutiere cu urmari grave.

Comentarii
  • DR Popescu si dna dr Rotar fac o echipa foarte buna, acum 13 ani am fost la dl profeso cu fiul meu care are un chist prefrontal intre creer si craniu si pot sa spun ca doua saptamani am stat pe capul lor zilnic ca orce parinte disperat nu mi-au aratat ca sau plictisit de mine (ca alti de la neuro) sa le dea dumnezeu sanatate si pacientii respect VA MULTUMESC

Adauga un comentariu