News Flash:

Oamenii de afaceri nu vor un nou acord cu FMI

24 Septembrie 2010
1003 Vizualizari | 0 Comentarii
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) nu sustine contractarea unui nou împrumut de la FMI si, în schimb, propune constituirea unui fond strategic de investitii, în valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti. "Apreciem ca, alaturi de reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, este de maxima importanta adoptarea de catre Guvern sau Parlament a unor masuri hotarate si curajoase, care sa restabileasca încrederea investitorilor, a consumatorilor si a societatii în ansamblul ei", se arata într-un comunicat al AOAR, citat de Mediafax. In acest sens, AOAR a elaborat un set de propuneri, care, potrivit oamenilor de afaceri, au la baza experienta tarilor membre UE, precum si realitatile economiei romanesti. Constituirea fondului strategic de investitii, cu o valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti, este una dintre aceste propuneri. "Titlurile de stat vor fi bonificate cu o dobanda atractiva, ce va permite, prin platile anuale, o remunerare stimulativa pentru populatie. Operatiunea va creste gradul de încredere al populatiei, va stimula consumul si va asigura resursele financiare necesare finantarii unor proiecte de importanta nationala sau regionala. Depozitele populatiei se ridica la circa 15 miliarde de euro", se mentioneaza în comunicat. AOAR precizeaza ca masura a fost utilizata în Romania interbelica si, în anul 2008, în Franta. Totodata, oamenii de afaceri solicita Guvernului asumarea publica si transparenta a unui program ferm de plata catre mediul privat a tuturor datoriilor administratiilor publice locale si centrale.
In acest sens, AOAR propune modificarea Codului de Procedura Fiscala si introducerea obligatorie a calcularii si platii neconditionate de dobanda penalizatoare pentru plata cu întarziere, de catre autoritatile de stat a datoriilor catre companiile private.
O alta propunere vizeaza initierea si aprobarea de urgenta în Parlament a unei legi care sa modifice actualele prevederi privind functionarea BNR, extinzand atributiile acesteia si în domeniul asigurarii dezvoltarii economice a Romaniei si, de asemenea, împuternicirea bancii centrale de a calcula Rezervele Minime Obligatorii impuse bancilor comerciale, în functie de structura portofoliului creditelor acordate de acestea. Pe de alta parte, oamenii de afaceri se declara împotriva unui nou acord cu institutiile financiare internationale, sustinand doar împrumuturi comerciale pentru investitii. "Nu sustinem contractarea unui nou împrumut de la FMI / CE / BM de tip stand by; la limita, se poate accepta un acord de împrumut de tip «preventiv». In acest caz, sustinem realizarea de împrumuturi comerciale la finantatorii institutionali (BEI, BERD, BM s.a.), sumele împrumutate urmand a fi utilizate exclusiv pentru realizarea unor proiecte nationale, bine pregatite si corect dimensionate financiar si tehnologic", afirma sursa citata.
AOAR atrage atentia si asupra necesitatii echilibrarii bugetelor tuturor regiunilor administrative, dupa modelul german si, totodata, solicita publicarea de catre Guvern, pana la sfarsitul anului, a lucrarilor de interes national sau regional, care ar urma sa fie realizate în parteneriat public - privat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4246 (s) | 22 queries | Mysql time :0.305721 (s)