Secretele istoriei

Oamenii de stiinta a caror dementa a uimit lumea (II)

Publicat: 15 aug. 2013
Joseph Mengele. Ingerul mortii.
Joseph Mengele si-a castigat notorietatea mai ales prin faptul ca era unul dintre doctorii SS care supervizau selectia de prizonieri, decizand cine trebuia omorat si cine avea sa lucreze silnic si savarsind experimente pe cei concentrati in lagare, care il cunosteau pe Mangele drept “ingerul mortii”.
La Auschwitz Mengele face o serie de experimente pe gemeni. Dupa ce se terminau gemenii erau de obicei ucisi si disecati. Supravegheza o operatie in urma careia doi copii romi sunt cusuti impreuna. Mainile copiilor se infecteaza grav in locurile unde venele sunt rezecate. Mengele era aproape obsedat sa ia sange de la gemeni, de cele mai multe ori gemeni identici. Conform rapoartelor, unii au sangerat pana ce au murit, scrie historia.ro.
Prizonierul de la Auschwitz Alex Dekel marturiseste: “N-am putut niciodata sa accept ca Mengele credea ca face o treaba serioasa, nu din modul neserios de abordare. Isi exercita doar puterea. El stapanea de fapt o mãcelarie, pentru ca operatiile importante le facea fara anestezie. O data am luat parte la o operatie pe stomac: Mengele indeparta bucati din stomac fara niciun fel de anestezic. Alta data a operat pe inima astfel. Era cumplit. Era un doctor care s-a imbolnavit de putere. Nimeni nu i-a pus niciodatã la indoiala activitatea. De ce a murit X, de ce s-a prapadit Y? pacientii nu contau. Spunea ca profeseaza in numele stiintei, dar era o nebunie totala”.


loading...

Adauga un comentariu