Magazin

Oamenii devin tot mai prosti. Cum explica cercetatorii acest fenomen

Publicat: 23 aug. 2014
1

Pe masura ce tehnologia avanseaza si gadgeturile devin tot mai inteligente, oamenii par sa devina din ce in ce mai prosti, observa cercetatorii, scrie  descopera.ro.

Testele IQ (care arata nivelul coeficientului de inteligenta) efectuate recent in Marea Britanie, Danemarca si Australia arata ca nivelul de inteligenta a scazut mult in ultimul deceniu.

Exista mai multe explicatii pentru acest fenomen, iar cea mai pesimista sustine ca oamenii si-au atins deja limita maxima de inteligenta.

In perioada 1930-1980, nivelul mediu de IQ a crescut in Statele Unite cu 3 puncte, la fel si in Japonia si Danemarca dupa terminarea razboiului. Fenomenul a fost denumit „efectul Flynn” si este explicat prin cresterea nivelului de trai si mai ales prin imbunatatirea dietei.

De asemenea, o educatie mai buna si-a spus cuvantul in aceasta perioada, precizeaza James Flynn, de la Universitatea din Otago.

Dar acum suntem la finalul „efectului Flynn” in tarile dezvoltate, iar nivelul de IQ a inceput sa scada.

James Flynn crede ca solutia este educatia si ca aceasta problema este temporara, dar alti oameni de stiinta sunt mult mai pesimisti.

Ei sustin ca este vorba de un declin intelectual genetic, tot mai multe persoane isi ating limita maxima de inteligenta, dar in acelasi timp aceasta limita scade tot mai mult.

Unii cercetatori spun ca una din probleme este ca oamenii educati aleg sa aiba tot mai putini copii, astfel ca noile generatii sunt formate mai mult din oameni cu un intelect mai limitat.

Potrivit lui Richard Lynn, psiholog la Universitatea din Ulster, nivelul general al coeficientului de inteligenta a scazut cu un punct in perioada 1950-2000. Daca tendinta se mentine, oamenii vor mai pierde un punct pana in anul 2050.

La randul sau, Michael Woodley, de la Universitatea din Bruxelles, Belgia, spune ca reactiile oamenilor sunt mai lente ca in epoca victoriana.

Iar Jan te Nijenhuis, profesor de psihologie la Universitatea din Amsterdan, precizeaza ca occidentalii au pierdut in medie 14 puncte IQ din perioada victoriana si pana acum.
Comentarii
  • Prostia se cultiva cu multa ingeniozitate,puternicii lumii nu au nevoie de destepti ci de o masa de prosti condusi cu telecomanda. Cei care fac o cariera intelectuala si care-si pun intrebari,sunt putini si divizati in principii,deci insuficienti sa creeze probleme conducatorilor lumii. Pacat,omenirea se distruge din interior.

Adauga un comentariu