Actualitate

Oamenii protestează, după ce autoritățile locale din Neamț nu s-au ocupat de refacerea podului prăbușit de la Luțca

Publicat: 13 iul. 2022
Oamenii protestează după ce autoritățile locale din Neamț nu s-au ocupat de refacerea podului prăbușit de la Luțca
Localnicii speră să poată organiza proteste, în scopul rezolvării problemei

A trecut deja o lună de la prăbușirea podului prăbușit de la Luțca, peste Siret, iar localnicii sunt nevoiți să ocolească mai mulți kilometri, pe rute aglomerate, pentru a putea ajunge la destinația lor. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că a fost identificată o soluție în acest sens, însă autoritățile locale nu au făcut niciun demers.

„Ca urmare a prăbușirii podului rutier de la Luțca, din data de 9 iunie, MApN a demarat, în regim de urgență, prin structurile competente, un proces de analiză și evaluare, inclusiv prin recunoașteri desfășurate la fața locului, pentru identificarea unei soluții temporare de traversare a râului Siret între localitățile Luțca și Sagna, județul Neamț.

După ce reprezentanții MApN au realizat evaluări, împreună cu autoritățile locale, au rezultat două posibile soluții pentru rezolvarea situației create de prăbușirea podului de la Luțca, respectiv instalarea unui pod militar temporar sau folosirea unei variante ocolitoare prin utilizarea unui alt pod peste Siret, situat la aproximativ 5 km aval de zona podului prăbușit.

După ce reprezentanții MApN au realizat evaluări, împreună cu autoritățile locale, au rezultat două posibile soluții pentru rezolvarea situației

Variantele găsite pentru refacerea podului prăbușit de la Luțca

Valoarea estimativă a investiției, rezultată din normative, calculată pentru afluire și defluire, instalare și dezinstalare și o lună de exploatare, a fost de 890.000 lei

În ceea ce privește varianta instalării unui pod militar, specialiștii Brigăzii 10 Geniu au prezentat autorităților locale, la finalizarea procedurilor de evaluare, soluția constructivă posibilă, respectiv instalarea unui pod jos metalic de tip PJM-72, cu o lungime de 80 metri, un singur fir de circulație și o capacitate portantă de 40 tf.

Forma juridică de realizare a obiectivului, prevăzută de legislația în vigoare, este încheierea unui contract de prestări de servicii, potrivit art. 2 alin. (1) din Ordinul nr. M.82 din 20 august 2008 pentru stabilirea domeniilor şi condiţiilor privind angajarea şi executarea, la cerere, prin unităţile ministerului apărării, a prestărilor de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice, respectiv punctului 147.

„Servicii de amenajare şi deservire puncte de trecere pe diferite tipuri de poduri, portiţe de pontoane, poduri mobile de asalt” din Anexa 1 a documentului juridic amintit anterior. Valoarea estimativă a investiției, rezultată din normative, calculată pentru afluire și defluire, instalare și dezinstalare și o lună de exploatare, a fost de 890.000 lei. Pentru utilizarea podului era necesară și realizarea unei infrastructuri de utilizare, ce presupunea asigurarea, în principal, a accesului rutier (acces de la pod la drumurile rutiere existente) și a semaforizării, lucrări în sarcina autorităților locale. Până la acest moment, autoritățile locale nu au inițiat demersuri concrete pentru semnarea contractului și începerea lucrărilor pentru varianta instalării podului mobil militar”, transmite MApN.

În urmă cu o lună, Nicolae Ciucă a dispus ca MApN să înceapă să găsească soluţii

În urmă cu o lună, Nicolae Ciucă a dispus ca MApN să înceapă să găsească soluţii

Pe 16 iunie, Ionel Arsene s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al filialei PSD Neamţ, în urma incidentului de la Luţca

În 10 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţa că „prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus ca Ministerul Apărării Naţionale să înceapă să găsească soluţii” în privinţa podului surpat din judeţul Neamţ.

Pe 16 iunie, Ionel Arsene s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al filialei PSD Neamţ, în urma incidentului de la Luţca, unde un pod aflat în administrarea Consiliului Judeţean, ce fusese reabilitat în urmă cu câteva luni, s-a prăbuşit.

Oamenii din comunele afectate de prăbuşirea în Siret a podului de la Luţca, judeţul Neamţ, nu mai suportă să ocolească pe o rută extrem de aglomerată, un medic luând iniţiativa de a organiza proteste, sperând la rezolvarea problemei.
Adauga un comentariu