Actualitate

Oamenii – sardele

Publicat: 16 ian. 2000

•Datoriile la intretinere se ridica la suma de 18 milioane de lei •In apartament este o mizerie crunta •Daca nu-si platesc datoriile, cei 18 vor fi dati afara din apartament

„Imi vine sa ma duc sa dorm sub poduri. Sunt batran si nu mai pot suporta galagia si scandalurile”. Acestea sunt cuvintele pline de amaraciune ale lui Constantin Andrei, in varsta de 77 de ani. Impreuna cu sotia lui, Aspazia, de 58 de ani, sta intr-un apartament de patru camere situat in strada Egalitatii nr. 31, bl. 804, sc. B, ap. 3, parter. In aceste patru camere locuiesc nu mai putin de 18 persoane, membre a patru familii: proprietarii si trei fiice cu sotii si copiii lor. In total, batranii au 13 nepoti, dintre care cel mai mare are 14 ani, iar cel mai mic – un an si doua luni.

Cu pensia lui de 500.000 de lei plus una de veteran de 50.000 de lei, Constantin si Aspazia Andrei s-ar descurca, cei drept destul de greu, insa banii trebuie impartiti la toti membrii familiei. Doi gineri lucreaza ca ajutori de florari si nu reusesc sa aduca prea multi bani in casa, iar al treilea lucreaza la o firma de constructii, castigand in jur de 700.000 de lei pe luna. Un calcul simplu ne-ar lamuri in legatura cu veniturile totale ale acestor familii, la care se adauga alocatiile pentru copii. In aceste conditii, datoriile la intretinere ale intregii familii se ridica la 18 milioane de lei.

Unul din cei 13 copii este bolnav si are certificat care atesta un handicap de gradul II. Elena-Roxana Darie este nascuta pe 6 mai 1988, fiind diagnosticata cu sindrom Turner. La varsta de sase luni a fost internata la Spitalul de Pediatrie Sfanta Maria” pentru tratarea unei diaree, ocazie cu care i s-au mai descoperit o serie de boli. Astfel, micuta a fost diagnosticata ca suferind de distrofie de gradul I si coartatie de aorta (cardiopatie congenitala). Pentru corectarea acestei boli de inima, Roxana a fost operata in luna aprilie 1996 la Tirgu Mures. Fetita are rinichi unic congenital si mai sufera de tiroidita autoimuna cu hipotiroidie subclinica, datorita acestei ultime afectiuni avand o intarziere staturala importanta.

In luna iunie 1999 a fost din nou internata in spital, unde, in urma tratamentului administrat, s-a constatat o crestere in inaltime cu 1 cm pe luna. In prezent, Roxana urmeaza un tratament cu Norditrapin, medicament foarte scump, care favorizeaza cresterea in inaltime. Numai tatal fetitei lucreaza, iar Roxana beneficiaza de alocatie dubla, adica de 130.000 de lei. Din 1993, fetita este luata in evidentele Institutului de Stat Teritorial pentru Handicapati si beneficiaza de drepturile prevazute de lege. In perioada 1995 pana dupa operatia de inima, a beneficiat de drepturile materiale prevazute de lege pentru handicap de grad I (insotitor platit etc). Dupa ce a fost operata si s-a vindecat de boala de inima, celelalte boli confera dreptul incadrarii doar la handicap de gradul II.

Din aceste motive, mama fetei a trimis un memoriu Ministerului Sanatatii (MS), in vara anului 1999, in care solicita sprijin material. Deoarece MS nu poate face acest lucru, a redirectionat memoriul catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale care, la randul sau, l-a trimis Directiei Muncii si Protectiei Sociale Iasi. Deocamdata nu se stie daca va fi gasita modalitatea legala de a ajuta material familia. Conform specialistilor de la Comisia de diagnostic si Triaj a judetului Iasi, cert este faptul ca bolile de care sufera fetita, dovedite cu acte, nu dau posibilitatea acordarii certificatului care atesta un handicap de gradul I, asa cum solicita parintii.

Pe de alta parte, intr-o vizita am ramas stupefiati de mizeria crunta din apartament: peretii camerelor erau negri de jeg, sticla de la unele geamuri era sparta si inlocuita cu folii de plastic, era un aer viciat incat nu poti respira, nu aveai pe unde calca in camere din cauza obiectelor de imbracaminte aruncate peste tot, iar usile erau gaurite si fara clante. Dintre toti membrii familiei, numai batranul a facut interventii la primarie, dar i s-a raspuns ca nu sunt posibilitati pentru a i se oferi o casa. Iuliana Mocanu ne-a declarat: „Vrem sa primim si noi cate o casa. Ce daca avem copii multi?”. Constantin Andrei a completat: „Daca mata nu faci copii, alta nu face, fereasca Dumnezeu de ceva, cine o sa mearga la armata?”. Fara a comenta aceste raspunsuri, constatam ca suma mare datorata asociatiei de locatari pune in pericol ramanerea lor in bloc. Este posibil ca toate cele 18 persoane sa fie evacuate daca nu-si platesc datoriile. „Ne-au avertizat ca daca nu platim datoriile, ne dau afara din casa”, a incheiat Constantin Andrei.loading...

Adauga un comentariu