Stiri medicale

Oase mai sanatoase si mai puternice

Publicat: 10 dec. 2010
7

Se stie ca organismul uman are nevoie de calciu si magneziu pentru formare dintilor si a oaselor si pentru mentinerea sanatatii acestora. Studiile recente au demonstrat ca administrarea de calciu, in special in combinatie cu vitamina D, poate preveni decalcifierea osoasa.

Daca alimentatia noastra nu contine suficient calciu, putem apela la suplimente alimentare cu calciu. Riscul decalcifierii osoase poate creste datorita fumatului, consumului excesiv de alcool, cafea, precum si de bauturi bogate in fosfati (ex. cola). Malnutritia, dietele sarace in proteine si stilul de viata sedentar pot avea efecte similare. Daca toate acestea se mentin o perioada prelungita de timp si daca mai intervin si alti factori (cum sunt factorii hormonali), poate aparea si osteoporoza, o boala foarte raspandita in zilele noastre.

Osteoporoza este o afectiune care se instaleaza fara dureri si nu este acompaniata de simptome externe specifice. Insa o fractura osoasa poate reprezenta un semnal de alarma si atunci trebuie consultat un medic cu experienta in prevenirea si tratamentul osteoporozei. Studiile stiintifice recente au aratat ca in prevenirea si tratamentul osteoporozei, administrarea de calciu si vitamina D3 este esentiala. Calciul nu poate fi absorbit daca vitamina D nu este prezenta in organism intr-o cantitate suficienta. Deficienta de vitamina D este frecvent intalnita la persoanele in varsta. Odata cu inaintarea in varsta, capacitatea corpului de a produce vitamina D scade semnificativ, dar exista mai multe alimente care contin vitamina D.

Osteoporoza poate aparea atat la femei, cat si la barbati, insa numarul persoanelor de sex masculin la care se manifesta aceasta boala este mai mic. In general, proportia este de 3 la 1. Cea mai eficienta metoda pentru prevenirea osteoporozei este o alimentatie echilibrata si mixta, bogata in calciu si magneziu, si un stil activ de viata. Din pacate, nu intotdeauna este posibil sa ne mentinem obiceiurile alimentare sanatoase (cazul intolerantei la lactoza, cazul curelor de slabire drastice, prelungite, si in perioada de dupa climax, cand, in special datorita modificarilor hormonale, masa osoasa se poate reduce). In aceste situatii este necesara consumarea unui supliment alimentar de calitate.

Adauga un comentariu