International

Obama limiteaza optiunile lui Trump (New York Times)

Publicat: 01 ian. 2017
1
Cu trei saptamani inainte de finalul oficial al mandatului Barack Obama cauta sa faca dificil pentru Donald Trump sa schimbe prea tare cursul politic actual, argumenteaza Michael D Shear, in New York Times.
In acest sens, presedintele in exercitiu a interzis forajele petroliere in apele de coasta ale Atlanticului, a creat noi monumente (parcuri) naturale , a intarit alocarile catre Planned Parenthood (organizatie care, printre altele, efectueaza avorturi), a transferat detinuti din Guantanamo Bay (unde nu beneficiau de protectia legii americane), a criticat politica Israelului de a stabili colonisti in Gaza si a expulzat diplomati rusi, acuzand Rusia de interferenta in alegerile prezidentiale.
El a mai comutat sentinte;e a 232 de detinuti condamnati pentru infractiuni legate de traficul de droguri dar care nu au comis violente. El a mai gratiat inca 78 dintre acestia. De asemenea, Obama a numit 103 oameni in posturi de inalti functionari in administratie.
In paralel, insa, presedintele in exercitiu l-a asigurat pe presedintele-ales si pe americani, ca va sprijini preluarea lina a puterii de catre Donald Trump. In mod interesant, si atipic pentru politica americana, Obama are o rata mai mare de sustinere decat Trump si, este de presupus ca asta il incurajeaza in masurile pe care le ia.
Sustinatorii lui Obama comenteaza ca exercitiul puterii inceteaza pe 20 ianuarie la pranz, si ca, pana atunci, acesta poate face orice doreste. Ei mai amintesc de faptul ca George W Bush a semnat in ultimele zile ale mandatului un acord de retragere a trupelor americane din Irak, acord pe care Obama a fost silit sa il respecte.
Republicanii sunt nemultumiti dar, deocamdata, nu pot sa faca mare lucru. Noul presedinte poate anula cele mai multe din aceste masuri, dar, pentru aceasta va pierde timp si, eventual, capital politic.
Adauga un comentariu