Mama si copilul

Excesul de greutate și obezitatea sunt asociate cu o calitate scăzută a spermatozoizilor

Publicat: 29 iul. 2020
Obezitatea, asociata cu o calitate scăzută a spermatozoizilor

Obezitatea, asociata cu o calitate scăzută a spermatozoizilor. Infertilitatea afectează între 10 și 15% din toate cuplurile de vârstă reproductivă și poate fi cauzată de o mare varietate de factori: genetici, fiziologici, de mediu și nutriționali. Deși există dovezi științifice din ce în ce mai mari cu privire la rolul nutriției în calitatea spermatozoizilor, există încă controverse cu privire la rolul excesului de greutate în parametrii spermei.

Cercetătorii de la Unitatea de Nutriție Umană a Universității Rovira i Virgili și CIBERobn în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Utah (SUA), cercetători de la Universitatea Ahvaz Jundishapur și Universitatea Națională din Córdoba (Argentina), au efectuat o revizuire sistematică și meta-analiză a întregii literaturi științifice observaționale existente, evaluând asocierea dintre adipozitate (greutate normală, greutate excesivă, obezitate și greutate redusă) și calitatea spermatozoizilor determinată de o seminogramă, noteaza medicalxpress.com.

Obezitatea, asociata cu o calitate scăzută a spermatozoizilor

Un total de 60 de articole au fost incluse în analiza calitativă și 28 în analiza cantitativă. Cercetătorii au indicat că excesul de greutate și / sau obezitatea au fost asociate cu parametrii de calitate scăzută a materialului seminal (adică, volumul de spermă, numărul și concentrația spermatozoizilor, vitalitatea spermei, motilitatea totală și morfologia normală) și categoria subponderală a fost asociată și cu morfologie normală cu spermă scăzută.

Potrivit cercetătorilor, această lucrare oferă cea mai cuprinzătoare analiză până în prezent și demonstrează importanța adipozității în calitatea materialului seminal.

Albert Salas-Huetos, primul autor al articolului afirmă că aceste rezultate „sugerează că prevenirea excesului de greutate / obezitate ar trebui să fie luată în considerare la o vârstă fragedă pentru a evita efectele dăunătoare asupra sănătății reproductive”. Cercetătorii au subliniat, de asemenea, că sunt necesare studii suplimentare pentru a elucida potențialele beneficii ale pierderii în greutate pentru îmbunătățirea potențialului de reproducere la persoanele cu obezitate.

Rezultatele prezentului studiu, realizat de cercetătorul post-doctoral Dr. Albert Salas-Huetos, care lucrează în prezent la Universitatea din Utah, în colaborare cu cercetătorii de la Unitatea de nutriție umană a Universității Rovira i Virgili și CIBERobn condusă de profesor Jordi Salas-Salvadó, a fost publicat în prestigioasa revistă științifică Obesity Review.

Adauga un comentariu