Magazin

Obiceiul pe care il au milioane de romani, un PERICOL DE MOARTE

Publicat: 07 feb. 2013
1

Tigara de dimineata arde cel mai rau plamanii. O spun chiar medicii. Fumatorii care isi aprind o tigara in prima jumatate de ora dupa ce se trezesc se pot imbolnavi de cancer la plamani, la gat sau cancer cerebral, fata de cei care asteapta macar o ora pentru a trage primul fum, scrie antena3.ro.

Fumatorii inraiti stiu bine ce inseamna sa te trezesti dimineata si sa nu ai tigari. Insa, specialistii spun ca mai bine sa ramai fara tutun in zori. Tigara fumata imediat dupa trezire poate face mai mult rau decat zece fumate in timpul zilei.

Si nu e gluma. Studiile prezentate intr-un jurnal de specialitate de peste Ocean arata ca persoanele care-si aprind tigara in prima jumatate de ora dupa trezire au cu 79% mai multe sanse sa dezvolte cancer la plamani.

Fumatorii recunosc, insa, ca trezitul inseamna cafeaua, dar si tigara de dimineata. Altfel, spun ei, nu sunt in stare de nimic toata ziua.

Aproape 5 milioane de romani sunt fumatori. Adica, unul din patru romani este dependent de nicotina. Un sfert dintre adulti si tineri cu varsta peste 15 ani fumeaza zilnic, majoritari fiind barbatii.

Tot barbatii sunt primii si in randul celor care mor din cauza tutunului. In Romania, aproape 15% dintre decese sunt puse pe seama tutunului.

Tags:
Adauga un comentariu