Diete si regimuri

Obiceiul simplu care iti scurteaza viata

Publicat: 30 mai 2018
7

Nu suntem imune la un maraton al serialului nostru preferat intr-o duminica dupa-amiaza, dar un nou studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Americane a Inimii ne ofera un motiv foarte bun pentru a reduce orele petrecute pe canapea, in fata televizorului. Potrivit cercetarii, adultii care petrec trei sau mai multe ore in fata televizorului in fiecare zi si-ar putea dubla riscul de a suferi o moarte prematura, din orice cauza. In cadrul studiului, cercetatorii au analizat trei obiceiuri sedentare – uitatul la televizor, sofatul si folosirea calculatorului – in randul a 13.284 de absolventi universitari spanioli (varsta medie de 37 de ani) pentru a urmari riscul dintre fiecare activitate si toate cauzele ale mortalitatii.

Oamenii de stiinta au monitorizat subiectii pentru o perioada medie de 8,2 ani, iar in acelasi timp au luat in considerare alte variabile care le-ar fi putut scurta sau prelungi viata, cum ar fi: varsta persoanei, sexul, istoria fumatului (daca e fumator), consumul de calorii, dieta mediteraneana sanatoasa pentru inima, indicele de masa corporala si nivelul de activitate fizica. Per total, cercetatorii au raportat 97 de decese, cu 19 decese legate de cauze cardiovasculare, 46 de decese legate de cancer si 32 de decese din alte cauze.

In vreme ce sofatul si utilizarea calculatorului nu au crescut sansele de moarte prematura, cercetatorii au descoperit ca trei sau mai multe ore de vizionare a programelor TV pe zi au dublat riscul de deces al unei persoane din orice cauza, comparativ cu vizionarea unei singure ore de programe TV sau mai putin.

Legatura dintre mortalitatea participantilor, indiferent de cauza decesului, si uitatul la televizor este una deosebit de notabila. Cercetatorii au mentionat studii anterioare care au aratat ca exista o asociere intre vizionarea programelor TV si biomarkerii cardiometabolici saraci (adica o serie de indicatori masurabili care arata daca poti sa suferi de boli cardiovasculare, diabet sau accident vascular cerebral), care ar putea explica concluziile lor.
 

Adauga un comentariu