Sfatul medicului

Obiceiuri care previn cancerul de colon

Publicat: 28 mai 2019
7

In cadrul studiilor de specialitate s-a constatat ca 15% dintre cazurile de cancer de colon sunt diagnosticate la adultii care au sub 50 de ani, varsta de la care se recomanda de obicei inceperea testarii pentru aceasta boala. In plus, pacientii mai tineri au un risc mai ridicat de a li se depista cancerul de colon in faze avansate. Daca ai deja cazuri de cancer de colon in familie este indicat sa discuti cu medicul tau pentru a-ti face analizele specifice inainte de pragul obisnuit de 50 de ani. Iata ce obiceiuri te pot ajuta sa previi cancerul de colon indiferent de varsta:
 
1. Nu sta jos mult timp. Probabil nu vei fi surprins de faptul ca multe ore de stat jos vor favoriza durerile de spate, diabetul, bolile cardiace, tromboza si obezitatea dar te-ai gandit ca aceasta inactivitate te va face foarte vulnerabil in fata cancerului de colon? Statul jos prea mult timp exacerbeaza inflamatiile din organism, care se vor acumula constant. Potrivit cercetatorilor canadieni, inflamatia cronica te predispune la cancer, asa ca daca ai un job de birou gaseste ocazia de a te misca putin in fiecare ora, timp de 2-3 minute.
 
2. Stai la soare. Expunerea zilnica, dar nu excesiva, la soare te poate proteja de cancerul de colon. Trebuie sa eviti arsurile solare, dar organismul are nevoie de vitamina D, care este produsa in momentul in care pielea intra in contact cu razele soarelui. In cadrul studiilor realizate s-a constatat ca o carenta de vitamina D creste riscul de cancer de colon cu pana la 31%. Este esential sa stai la soare in fiecare zi timp de 15-30 de minute. De asemenea, poti lua suplimente de vitamina D sau poti consuma peste gras.
 
3. Doua aspirine pe zi. Exista din ce in ce mai multe dovezi ca aspirina poate preveni cancerul sau chiar raspandirea celulelor maligne, iar unii medici recomanda pacientilor cu un risc ridicat sa ia 2 aspirine pe zi pentru a-si proteja organismul. Persoanele care sunt predispuse genetic la cancerul de colon au un risc de zece ori mai ridicat, iar aceasta doza de aspirina va reduce riscurile cu pana la 60%. Este adevarat ca este o terapie controversata deoarece poate cauza un ulcer peptic sau anemie, ca urmare a unei sangerari cronice la nivelul tractului digestiv, dar in unele cazuri se considera ca aceste riscuri sunt justificate pentru a preveni boala mai grava.
 
4. Alege orezul integral. Exista o dezbatere indelungata cu privire la rolul fibrelor pentru protectia tractului digestiv, dar cel mai recent studiu realizat asupra a 2 milioane de persoane a confirmat ca un meniu bogat in cereale integrale, in special orez integral si ovaz, reduce semnificativ riscul de cancer de colon. Include ovazul si orezul integral in retetele tale cat mai des pentru a te asigura ca ai o digestie optima si ca toxinele se elimina la timpul potrivit.
 
5. Consuma zilnic o portie de varza. Varza este un alt aliment eficient in lupta impotriva cancerului. Sinigrina este componentul cheie din varza care elimina celulele maligne si impiedica multiplicarea lor.
 
6. Mizeaza pe pestele gras. Acizii grasi de tip Omega-3 au un rol esential pentru digestie, iar pestele gras precum somonul, heringul, sardinele, tonul si macroul iti vor asigura necesarul zilnic. Pacientii care au primit un diagnostic de cancer de colon si consuma cel putin o portie de peste gras la nivel de saptamana au un risc de mortalitate cu 41% mai redus. Daca vei opta pentru 3-4 portii in fiecare saptamana efectul de refacere si protectie se va intensifica.
 
7. Savureaza o ceasca de cafea. Nu este cazul sa te simti vinovat pentru ca nu te poti trezi fara putina cafea. In cadrul unui studiu care a vizat 9.200 de adulti s-a constatat ca o singura ceasca de cafea consumata zilnic reduce riscul de cancer de colon cu 26%. Daca bei mai mult si ajungi la 3 cesti de cafea pe zi riscul va fi cu 40% mai redus. Efectul util a fost observat si in cazul variantelor decafeinizate sau pentru espresso. sursa: eva.ro

S.D.





Adauga un comentariu