Secretele istoriei

Obiceiurile din societatea antica

Publicat: 18 oct. 2013
3
Toate popoarele antice respectau obiceiurile legate de evenimente mari din viata familiei, de indeletnicirile lor, de schimbarea anotimpurilor etc.
Obiceiurile din cadrul familiei se refereau la nastere, majorat, casatorie si moarte. In legatura cu majoratul se oficiau diferite ceremonii de initiere. La romani tinarul la virsta de 17 ani schimba tunica pe toga de barbat, era declarat major si trecut pe lista cetatenilor. Cu ocazia logodnei si a nuntii, se faceau daruri, aveau loc procesiuni, se cinta, era o organizate banchete.
Obiceiurile funerare erau alimentate de credintele in lumea de apoi. La egipteni cultul mortilor se concentra in jurul persoanei faraonului si al marii aristocratii. In cinstea lor se construiau piramide, iar celor instariti li se imbalsama trupul. Riturile funerare erau fastuoase in China si in India.
Existau numeroase obiceiuri legate de practicile agricole: semanat, rasarirea plantelor, recoltare. Aproape la toate popoarele se desfasurau ceremonii de purificare a holdelor, inconjurind terenurile cultivate, cintind, dansind si rostind versuri. De aceste obiceiuri, si anume din procesiunile organizate cu prilejul culesului strugurilor, la greci au rasarit germenii dramei.
Unele obiceiuri au aparut in legatura cu anotimpurile sau cu Anul Nou. Multe popoare, de exemplu egiptenii, sarbatorea sfirsitul anului, altele – echinoctiul de primavara; la romani, solstitiul de iarna era considerat ca o victorie a luminii asupra intunericului.
Omul antic credea ca din anumite semne poate fi cunoscut viitorul. La unele popoare, de exemplu la etrusci si la romani, prezicerea viitorului se facea dupa cercetarea animalelor sacrificate.
La greci se bucurau de mare popularitate oracole, care dadeau diferite sfaturi si preziceau viitorul. La oracolul de la Dodona preotii proroceau dupa freamatul frunzelor unui stejar secular. La Delphi preoteasa lui Apollo rostea fraze, pe care preotii le interpretau cum credeau de cuviinta.
Aruncarea discului
Popoarele antice organizau jocuri si competitii atletice, dramatice si muzicale. In lumea greaca jocurile reprezentau ceremonii periodice ce insoteau anumite sarbatori religioase. In timpul desfasurarii ceremoniilor concurau atleti, muzicanti si recitatori. Jocurile se organizau la date fixe, intr-un sanctuar. Conform unor legende, jocurile isi datoreaza aparitia unor personaje renumite, unor eroi locali care le-ar fi instituit sau pe al caror mormint ar fi fost celebrate pentru prima data. Prin urmare, nu este intimplator faptul ca fiecare oras-stat grecesc avea propriile sale jocuri, desi existau competitii organizate in comun de mai multe cetati. Cele mai importante sint asa-numitele Jocuri panelenice, in numar de patru, care se tineau la Olimpia (Jocurile olimpice), Delfi, Nemeea si la sanctuarul Istmului, linga Corint.
La Jocurile panelenice erau admisi toti grecii, fiind exclusi barbarii.
Adauga un comentariu