Obiceiurile proaste va pot imbatrani cu 12 ani

Publicat: 28 apr. 2010

Patru obiceiuri proaste comune: fumatul, consumul ridicat de alcool, sedentarismul si proastele obiceiuri alimentare, te pot face sa arati cu 12 ani mai in varsta, a relevant un studiu britanic. Constatarile au fost facute in urma unui studiu care a urmarit aproape 5000 de adulti britanici timp de 20 de ani si au evidentiat inca un motiv pentru a adopta un stil de viata sanatos.
In total, 314 persoane din cele studiate aveau toate cele patru obiceiuri nesanatoase. Dintre acestea, 91 au murit in timpul studiului, adica 29%. Dintre cele 387 persoane sanatose, care nu aveau nici unul din cele patru obiceuri nesanatoase, doar 32 au amurit, adica 8%.
Comportamentele riscante au fost: fumatul, consumul de mai mult de trei bauturi alcoolice pe zi la barbati si mai mult de doaua bauturi alcoolice pe zi la femei, indeplinirea de mai putin de doua ore de activitate fizica pe saptamana si consumul de fructe si legume de mai putin de trei ori pe zi.

Aceste obiceiuri combinate, au crescut in mod substantial riscul de deces si a facut ca oamenii care le au sa para cu 12 ani mai in varsta decat persoanele sanatoase din grup.

Grupul oamenilor sanatosi a inclus nefumarori (oameni care nu au fumat niciodata sau s-au lasat de fumat), femei care beau mai putin de doua pahare de alcool pe zi si barbati care beau mai putin de trei pahare de alcool pe zi, fac miscare cel ptuin doua ore pe saptamana si consuma fructe si legume de cel putin trei ori pe zi.

Deci acei oameni din categoria celor sanatosi nu aveau obiceirui strict sanatoase si fara nici o abatere. Se comportau ca majoritatea oamenilor care incearca sa aiba un stil de viala cat de cat sanatos.
De axemplu, un morcov, un mar si un pahar de suc de portocale ar fi suficiente pentru un consumator de fructe si legume din cadrul studiului.

Guvernul Statelor Unite recomanda insa consumul de cel putin 4 fructe si legume pe zi pentru adulti si cate 2 ore si jumatate de exercitii pe saptamana.

Pintre cauzele de deces ai subiectilor implicai in studi au fost bolile de inima si cancerul, ambele legate de un stil de viata nesanatos.
Rezultatele studiului au fost in concordanta cu studiile anterioare care au examinat efectele combinate ale obiceiurilor legate de sanatate asupta longevitatii.
Aceste constatari nu inseamna insa ca cei care au un stil de viata sanatos vor trai mai mult decat cei cu un stil de viata nesanatos, insa au toate sansele sa o faca.loading...

Adauga un comentariu