Arte vizuale

Obiecte care i-au apartinut lui Brancusi, cumparate la peste 50.000 de euro

Publicat: 29 sept. 2016

Mai multe obiecte care i-au apartinut lui Constantin Brancusi au fost adjudecate, marti, la suma de 50.500 de euro, la licitatia organizata de Artmark.

Cel mai bine vandut lot al colectiei „Brancusi — omul si lucrurile” a fost o valiza frantuzeasca de voiaj, utilizata de artist in celebrele calatorii din Statele Unite. Acest lot a fost adjudecat la 7.000 de euro.

Printre obiectele cumparate la licitatie s-au numarat si cadelnita lui Constantin Brancusi, obiect creat de sculptor si utilizat in atelierul din Impasse Ronsin, la 6.000 de euro, un pardesiu Burberry, posibil folosit de artist drept halat de lucru, la 4.250 de euro, un obiect creat pentru pictorita Natalia Dumitrescu, format dintr-un set de andrele cu dopuri de vermut Ballor Torino, la 6.500 de euro, un costum de zi si unul de seara purtate de artist in perioada pariziana, fiecare la 4.950 de euro, o fotografie cu Brancusi lucrand la joagar pentru ridicarea „Portii sarutului”, din 1938, la 3.000 de euro.

Organizatorii au anuntat, pe 14 septembrie, ca sesiunea dedicata lui Brancusi se constituie intr-un demers de sustinere a campaniei de subscriptie publica pentru achizitionarea operei „Cumintenia Pamantului”, in urma caruia colectionarul Emilian Radu si Artmark vor dona o parte din castigul licitatiei.

Tot marti, Artmark a organizat sesiunea de valori traditionale.

Cele mai bine vandute loturi ale licitatiei au fost lucrarile: „Muntence” de Camil Ressu, la 7.000 de euro, „Case la Targoviste” de Gheorghe Petrascu, la 6.500 de euro, „Amiaza la sat” de Stefan Dimitrescu, la 6.000 de euro, „Chivuta” de Nicolae Vermont, la 4.000 de euro.

Sesiunea a cuprins si o selectie de ii romanesti unicat din secolele XVIII — XX, care au provenit din zone variate precum Muscel, Gorj, Arges, Bistrita, Bihor, ori din colectii cunoscute ca Maria si Romeo Ionescu sau Bratianu-Cantacuzino.

O ie cu maneca rasfranta din zona Gorj, din anii 1875 — 1890, care provine din colectia Pia Bratianu, sotia lui Ion C. Bratianu, si un costum femeiesc compus din ie, poale si valnic din zona Mehedinti, din anii ’30, au fost cele mai bine vandute, fiind adjudecate fiecare la 900 de euro.loading...

Adauga un comentariu