Eveniment-Social

Obiecte misterioase gasite in centrul Iasului! Cu ele au fost omorati mii de oameni – GALERIE FOTO

Publicat: 10 sept. 2014

@ Cu greu ti-ai putea imagina ca la Iasi au fost descoperite asemenea dovezi! @ Ele sunt armele unei „crime” nobile facute de un grup de romani @ Zi de zi, iesenii au trecut pe langa ele fara sa stie despre ce este vorba @ Totul este dezvaluit de un cunoscut cercetator al orasului @ Acestea sunt vechi de peste un secol si au o valoare incredibila pentru intreaga tara

Tocmai pentru a nu fi date uitarii o serie de lucruri care confera o valoare aparte istoriei noastre nationale, o serie de obiective si locuri simbolice ale orasului Iasi au fost analizate si studiate de catre unul dintre cei mai importanti istorici ieseni. Astfel, Sorin Iftimi de la Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) scoate in prim-plan, de aceasta data, povestea a doua dintre cele mai vizitate obiective ale urbei, situate chiar in fata Palatului Culturii.

Citeste si: Clipe incredibile traite de un strain la Iasi! Ceea ce a facut te va impresiona intr-un mod ciudat – FOTO

Aventura „Tunurilor Independentei” de la Iasi

Este vorba despre cele doua tunuri, numite generic „Tunurile Independentei de la Iasi – 1883„. Totusi, chiar daca ele au o valoare istorica si tehnica deosebita, acestea sunt lasate in paragina iar, chiar anul trecut, au fost la un pas sa fie furate. „«Încredintez Iasilor,… aceste doua tunuri, udate cu sângele pretios al generatiei prezente, spre a le pazi ca un sfânt odor», afirmatie a regelui Carol I. Statuia lui Stefan cel Mare, aflata în fata Palatului Culturii, este strajuita de doua vechi tunuri, a caror istorie este mai putin cunoscuta. Se stie ca, la 1883, în cadrul ceremoniei de inaugurare a statuii marelui voievod, regele Carol I a rostit un celebru discurs. Reiese din el ca aceste tunuri au participat la Razboiul de Independenta din anii 1877 – 1878 si ca ele sunt o marturie vie a eroismului tinerei armate române în bataliile de la Plevna, Grivita si Smardan. Nu este clar însa daca aceste arme se aflau în serviciul armatei române sau daca au fost capturate de la turci. O examinare a acestor piese de artilerie permite elucidarea acestui mister. Ambele tunuri poarta inscriptia «Fried. Krupp, Essen, 1871»; cele doua piese sunt marcate cu numerele 79 si 80. Friedrich Krupp (1787-1826) este cunoscut ca fondatorul celei mai mari uzine metalurgice din Europa, care functiona la Essen (Prusia). Fiul sau, Alfred Krupp, a dezvoltat foarte mult afacerea familiei, ajungând sa produca tunuri, dupa 1850. El era chiar denumit în epoca «Regele tunurilor». Curând, tunurile Krupp s-au dovedit a fi cele mai bune din epoca, intrând în dotarea mai multor armate„, arata Iftimi.

Citeste si: Misterul unei constructii celebre din Iasi a fost descifrat. Moment istoric – GALERIE FOTO

„Vedetele” de la Plevna sau Grivita

Cu siguranta importanta Razboiului de Independenta nici nu mai trebuie reiterata, insa povestea ce tine de tunurile aflate in fata Palatului trebuie adusa si prezentata iesenilor atata timp cat, zilnic, mii de persoane le privesc sau se pozeaza cu ele. „La începutul Razboiului de Independenta, în anul 1877, Regimentele 1 si 2 Artilerie ale armatei romane aveau în dotare 48 de tunuri Krupp, model 1868, cu teava de bronz (bateriile 1-4), iar Regimentele 3 si 4 Artilerie aveau tot 48 de tunuri, dar cu teava de otel (model 1871). «Tunul de 8», cum era denumit, a fost primul tun care nu se mai încarca pe la gura tevii, ci pe la partea opusa (culata), ca la piesele de artilerie moderne. Tunul avea urmatoarele caracteristici: calibrul 78.5 mm; lungimea tevii 1935 mm, 12 ghinturi; greutate proiectil 4,240 kg; greutatea tevii 280 kg; greutatea tunului 650 kg. Aceste tunuri au ramas în dotarea armatei române pâna în anul 1880 (în 1916 se mai aflau în depozitele armatei 48 de piese de acest tip). Asemenea tunuri, model 1871, s-au aflat si in dotarea Bateriei «Stefan cel Mare» de la Calafat – cea care a tras primele focuri de artilerie, ce anuntau începutul Razboiului de Independenta„, descrie tehnic, istoricul, cele doua arme de razboi din centrul Iasului.

Citeste si: Secretul incredibil ascuns in centrul Iasului! La mijloc e vorba de milioane de euro – GALERIE FOTO

Carol I: „Asta-i muzica ce-mi place!”

Auzind primele bubuituri ale tunurilor românesti, Carol I a rostit celebrele cuvinte: „Asta-i muzica ce-mi place!”. Astfel, cele doua tunuri de la Iasi sunt din otel (model 1871). Asemenea tunuri s-au aflat atât în dotarea armatei române, cât si în dotarea armatei otomane. Se poate afirma ca acestea sunt tunuri cucerite de la turci, pe câmpul de lupta, întrucât tunurile Krupp din dotarea armatei române aveau afetul de lemn (ulm sau stejar), pe când cele din dotarea armatei turcesti aveau afetul din fier; aceasta era singura diferenta.

Citeste si: Fascinanta poveste a unor afaceristi faimosi ai Iasului – GALERIE FOTO, VIDEO

Tunurile de la Iasi sunt o marturie a vitejiei ostasilor români. Obtinerea independentei României a permis si înaltarea statului suveran la rangul de regat (1881). Se stie însa ca regele Carol I a refuzat sa poarte o coroana de aur, cu pietre pretioase, preferând una mai austera, din otel. Celebra «coroana de otel» a fost confectionata din metalul unui asemenea tun otoman, dobândit ca trofeu în Razboiul de Independenta. Cunoscând acum încarcatura istorica a celor doua tunuri care strajuiesc statuia lui Stefan cel Mare se cuvine sa le acordam importanta cuvenita si un plus de respect. Câteva masuri concrete de conservare ar trebui sa fie luate de factorii în drept. Un prim pas ar fi afisarea unor inscriptii care sa le semnaleze însemnatatea si necesitatea ca ele sa fie protejate de orice trecator. Specialistii în restaurare ar putea face demersurile necesare pentru ca aceste tunuri, primite «ca un sfânt odor» sa fie transmise si generatiilor viitoare„, a concluzionat cercetatorul.

Comentarii
  • Tunurile sunt foarte folositoare in acea zona .De ele se prind corturile de la targurile de bere din zona, scenele de balci folosesc la ori ce trebuie ancorat.

  • Nimeni nu pomeneste de tentativele de furt la care sunt in continuare supuse aceste piese de muzeu: s-a fortat desurubarea piulitelor (vreo doua chiar au disparut), iar la tunul situat in dreapta statuii au furat o piesa din alama…
    De asemenea, „calul” este pe cale sa se prabuseasca, crapat fiind la mijloc…

Adauga un comentariu