News Flash:

Obiectivele principale ale Cabinetului Adrian Nastase

5 Ianuarie 2001
1249 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7216 RON (0.0000)
USD: 4.2706 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Adrian Nastase
Noul Guvern este la inceput de drum. Dupa o campanie electorala plina de promisiuni, dintre cele mai placute alegatorului roman, a venit vremea ca Partidul Democratiei Sociale din Romania sa se apuce de treaba. Misiunea premierului Adrian Nastase este una dintre cele mai grele, caci formatiunea din care face parte a promis ca, pana la sfarsitul celor patru ani de mandat, va aduce in randul cetateanului incercat de tranzitie mult asteptata bunastare. In cifre, oferta pedeserista arata cam asa: salariul real minim pe economie va creste in 2004 cu 50%; somajul va scadea in patru ani pana la 8-9%; PIB va creste anual cu 4,5-6%; deficitul bugetar se estimeaza la 3% din PIB pentru 2002 etc. In cele ce urmeaza prezentam cateva dintre cele mai importante obiective trasate de programul de guvernare al PDSR.

Sistemul fiscal va deveni mai elastic Politica fiscala a noului Cabinet va insemna o descongestionare a legislatiei financiare, prin desfiintarea fondurilor speciale dar si prin impunerea unui alt raport dintre impozitele directe si indirecte, totul in vederea stimularii muncii. Astfel, pentru sprijinirea investitiilor, a exporturilor si, bineinteles, a intreprinderilor mici si mijlocii se vor aplica scutiri de taxe vamele si TVA pentru importurile de utilaje, materii prime si echipamente destinate modernizarii societatilor comerciale. La fel, se va elimina impozitarea cu 10% a profitului net folosit de catre agentii economici pentru majorarea capitalului social; va fi diminuata TVA pentru paine, lapte, energie electrica, gaze naturale, lemne de foc, carbuni pentru populatie si medicamente din productia interna, compensate de la buget. In acelasi timp, se va majora TVA pentru unele produse de lux. De asemenea, va fi imbunatatita organizarea si stimularea aparatului fiscal atat la nivel local cat si central in scopul reducerii evaziunii fiscale si a contrabandei. Dispare Fondul Proprietatii de Stat Noul Guvern va realiza politica de privatizare si de administrare a participatiilor statului in societatile comerciale prin Autoritatea Nationala de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului. Aceasta institutie va lua fiinta pe baze (restructurate) ale FPS si va actiona pentru: administrarea eficienta a societatilor comerciale la care statul detine actiuni; modernizarea societatilor in perioada postprivatizare; cofinantarea programelor de retehnologizare si modernizare a firmelor pe baza fondurilor provenite din privatizare.

Pentru societatile de importanta deosebita vor fi aplicate programe complexe de asistenta financiara internationala, iar pentru firmele situate in zone cu impact social major vor fi elaborate programe specifice de privatizare. Spatiile industriale nefolosite vor fi vandute sau inchiriate IMM, in timp ce activele neutilizate vor fi inventariate si vandute de urgenta. Administrarea societatilor comerciale la care statul este actionar semnificativ va fi facuta prin implicarea directa in managementul acestora, avand in vedere reconsiderarea modului de reprezentare a statului in AGA si CA, revizuirea criteriilor de performanta pe baza carora vor fi selectati directorii executivi ai societatilor comerciale, precum si a contractelor de administrare, stabilirea unor criterii de urmarire si raportare periodica la ANPAPS. Vor fi dezvoltate mecanismele economiei de piata. Cele mai importante prevederi ce se refera la politica industriala fac referire la imbunatatirea mediului de afaceri prin ajustare structurala, privatizare, atragerea investitiilor straine, cresterea exporturilor si stimularea intreprinderilor mici si mijlocii.

In acest sens, vor fi modernizate si dezvoltate firmele agentilor economici competitivi, concomitent cu inchiderea totala/partiala sau falimentarea societatilor fara piata de desfacere. Procesul de privatizare va fi accelerat, in vederea crearii unei structuri de proprietate care sa sustina cresterea competitivitatii. Pentru dezvoltarea sectorului privat, se va continua procesul de privatizare a societatilor comerciale din industrie si finalizarea privatizarii celor peste 60 de mari firme prevazute in programul PSAL; va fi intarita disciplina legislativa in domeniul concurentei si dezvoltarea serviciilor. Un alt obiectiv al politicii industriale este reprezentat de adoptarea masurilor capabile sa duca la libera circulatie a marfurilor in contextul unei armonizari cu legislatia comunitara in vigoare.

Vor fi create conditiile initierii negocierilor cu Uniunea Europeana pentru incheierea acordului privind evaluarea conformitatii calitatii produselor. Se va asigura climatul economic necesar cresterii ponderii produselor cu grad ridicat de prelucrare, recunoscute pe piata mondiala: mobila, confectii, incaltaminte, ingrasaminte, mecanica fina etc. si se vor reintroduce la export unele produse romanesti din domeniul exporturilor complexe: echipamente energetice si petroliere, toate in vederea unei echilibrari dinamice a balantei comerciale a Romaniei. Va fi restructurat sectorul energetic. In primele sase luni ale anului 2001, vor fi puse in functiune capacitatile de productie din sectorul termo-energetic pentru care s-au realizat importurile tehnologice de modernizare si completare. Guvernul va urmari restructurarea sistemului energetic prin crearea unor complexe energetice integrate, care sa cuprinda in sfera lor de activitate producerea energiei electrice si termice.

Privatizarea in sistemul energetic se va realiza pentru distributie si productia de energie. La privatizarea distribuitorilor de energie electrica se va urmari impartirea acesteia intr-un numar care sa permita atingerea "masei critice" minime care sa o faca atractiva pentru investitori. In domeniul extractiei de gaze si titei, scopul Cabinetului va insemna privatizarea acelor perimetre neexploatate sau care necesita capital pentru reintroducerea in exploatare. Invatamantul se va racorda UE. Executivul vede in invatamant o prioritate nationala. Drept urmare, va fi consolidat rolul scolii, ca principala institutie de educatie si invatamant, punandu-se accent pe asimilarea limbajului informatic. De aceea, in cativa ani, scolile vor fi echipate cu calculatoare cu acces la Internet. Tinerii vor avea asigurate toate conditiile pentru invatarea si utilizarea fluenta a doua limbi de circulatie internationala. Programul de guvernare se va axa, in principal, asupra urmatorilor factori: educatie de baza pentru toti, capacitate de autoperfectionare a sistemului educational, invatamant superior, cercetare stiintifica intr-o societate educationala. Mai multa sanatate pentru populatie. Telul principal al PDSR in privinta ocrotirii sanatatii il va constitui stabilirea si promovarea actiunilor pentru "O Romanie mai sanatoasa, cu o morbiditate scazuta si mai putine decese premature".

Noul Cabinet va urmari dezvoltarea unor servicii medicale integrate, crearea unui sistem pluralist de finantare a activitatii medicale, dezvoltarea si consolidarea actiunii de privatizare mai ales la activitati medicale si farmaceutice, elaborarea statutului medicului si a cadrului medical auxiliar, infiintarea de spitale pentru persoane sarace. In domeniul politicii familiale, programul de guvernare va urma trei directii fundamentale: familiile cu copii mici, casatoriile si relatiile interfamiliale si echilibrul dintre munca si familie. Pentru protectia drepturilor copilului, pedeseristii vor promova un sistem global, unitar, modern, compatibil cu standardele europene. Reabilitarea statului de drept In domeniul justitiei, Cabinetul si-a propus ca prioritati concrete: reabilitarea societatii democratice si a statului de drept, refacerea autoritatii statului si a legitimitatii actului de guvernare, redarea increderii cetateanului in stat, reechilibrarea raportului intre cele trei puteri ale statului, infaptuirea echitabila a actului de justitie si democratizarea justitiei, adoptarea unei legislatii care sa reprezinte in mod real interesele nationale, dar si pe cele ale cetateanului.

Reforma institutiilor politice si a justitiei se va baza pe reabilitarea institutiilor statului pe temeiul principiilor statului de drept si ale democratiei constitutionale; depolitizarea si democratizarea actului de justitie; un parteneriat real intre guvernanti si reprezentantii autentici ai societatii civile; transparenta actului de guvernare, consultarea cetateanului in procesul de decizie la nivel central si local; cresterea eficientei actului de guvernare in interesul cetateanului; stabilitatea legislativa si armonizarea legislatiei romanesti cu reglementarile Uniunii Europene. Ministerul de Interne se va intari. Programul de guvernare pedeserist prevede ca MI sa devina un organism puternic, calificat si capabil sa-si exercite functiile esentiale si sa asigure linistea cetateanului si ordinea publica nationala.

Sunt vizate urmatoarele obiective: reconstructia sistemului institutional de ordine publica; descentralizarea deciziei, responsabilitatilor si alocarii resurselor; impunerea unui comportament modern si eficient in munca a lucratorului din Ministerul de Interne; eficientizarea colaborarii cu autoritatile din sistemul de aparare, siguranta nationala si justitie, precum si cu societatea civila; continuarea si dezvoltarea relatiilor cu institutiile similare din strainatate; perfectionarea legislatiei specifice prin armonizarea legislatiei privind activitatea MI cu reglementarile europene. In acelasi timp, Serviciul de Informatii si de protectie al informatiilor va urmari asigurarea protectiei reale a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani; instituirea unui sistem riguros de acces la informatii si de valorificare a acestora in folosul tarii; definitivarea legii serviciilor de informatii si elaborarea si aplicarea reglementarilor privind protectia informatiei, statutul lucratorilor din serviciile de informatii si protectia acestora.

Armata se va apropia de NATO. In domeniul apararii, vor fi aplicate urmatoarele masuri: deblocarea interna a ministerului si comunicarea cu celelalte structuri ale organismului militar; restaurarea credibilitatii conducerii si reducerea efectivelor militare, imbunatatirea managementului efortului de integrare in structurile euro-atlantice si indeplinirea obligatiilor asumate de Romania pe plan international. Obiectivul strategic este realizarea unei capacitati efective operative la nivelul impus de NATO. Guvernul va urmari depolitizarea organismului militar, redimensionarea corpului de comanda la nivelul flotelor, imbunatatirea nivelului expertizei civile si profesionalizarea structurilor militare. Se va actiona in vederea imbunatatirii conditiilor de pregatire si de viata ale sistemului militar, printr-un program de constructie a locuintelor de serviciu, precum si elaborarea urgenta a unei noi legi a pensiilor cadrelor militare, care sa elimine diferentierile nejustificate aparute in timp.

Pentru aderarea la NATO se va urmari recastigarea rapida a credibilitatii externe si se va trece la o investigare serioasa a gradului de acoperire cu resurse a obiectivelor angajate, urmand ca alocarea de resurse suplimentare sa fie facuta in virtutea importantei acestui obiectiv. Administratia publica va fi descentralizata Noul Cabinet va acorda o atentie deosebita restructurarii administratiei publice centrale si locale prin: schimbarea de fond a raportului dintre administratie si cetatean; descentralizarea serviciilor publice; depolitizarea structurilor administratiei publice; stoparea birocratiei; coerenta actului administrativ; aplicarea unor politici rationale de dezvoltare si modernizare a localitatilor rurale si urbane. PDSR va urmari reducerea unui numar de agentii guvernamentale si trecerea lor in subordinea ministerelor; infiintarea de noi ministere si infiintarea in cadrul acestora a unor oficii conduse de secretari de stat pentru relatia cu

Parlamentul, sindicatele si patronatul; stabilirea unor structuri de organizare privind functionarea ministerelor, prefecturilor, consiliilor judetene si locale; reducerea numarului de departamente, directiilor generale, serviciilor si birourilor din administratia publica centrala si locala. Programul PDSR vizeaza demilitarizarea, pana in 2002, a serviciilor comunitare; depolitizarea structurilor administratiei publice prin eliminarea clientelismului politic; stoparea birocratiei aparatului administrativ si realizarea unei coerente in interiorul sau etc. Guvernul va actiona pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare regionala si va asigura diminuarea dezechilibrelor regionale existente, revitalizarea zonelor defavorizate si preintampinarea aparitiei de noi dezechilibre, dezvoltarea relatiilor cu Republica Moldova.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania adrian nastase pib pdsr politica fiscala tva fps imm aga anpaps
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1465 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022275 (s)