Eveniment-Social

Ocazie unica pentru ieseni. Cateva picaturi de sange pot face adevarate minuni

Publicat: 11 mart. 2014

@ Iesenii au posibilitatea de a schimba viata unui bolnav de leucemie @ O proba de sange poate insemna speranta de viata @ Institutul de Oncologie a pus bazele concrete pentru inscrierea in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem

Institutul Regional de Oncologie Iasi a lansat campania „Doneaza Speranta„, prin care ofera iesenilor sansa unica de a aduce zambetul pe buze celor aflati in suferinta. Campania îsi propune sa creasca numarul donatorilor potentiali de celule stem, înregistrati în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la aproape 10.000, cât este în prezent, la un milion. Prin cresterea numarului de donatori, se ofera o sansa reala la peste 90% din pacientii diagnosticati cu leucemie din România. Lansarea campaniei a insemnat si recunoasterea oficiala a Comunitatii Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România de conducerea Institutului de Oncologie Iasi, ca fiind prima comunitate de acest fel din România.

„În prezent, sunt aproape 10.000 de donatori înscrisi si speram ca anul acesta numarul lor sa creasca la peste 20.000. Sunt pacienti pentru care nu gasim donatori compatibili în registrele din strainatate, iar sansa lor de vindecare este identificarea unui donator compatibil în România, însa, registrul român este deocamdata prea mic sa poata acoperi toate solicitarile. Pâna acum au fost efectuate 22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice, dintre care la 20 de pacienti au fost donatori straini. În prezent, avem 10 bolnavi pentru care nu gasim donatori compatibili”, a precizat dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul general al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. În luna martie, sunt programate caravane de promovare a donarii de celule stem hematopoietice si pentru înscrierea în Registrul National al Donatorilor de Celule Stem.

O echipa medicala este pregatita sa se deplaseze la sediul institutiilor pentru actiuni de informare si prelevare a probelor de sânge. Varsta de inscriere este intre 18 si 45 de ani, cu o stare de sanatate buna, donatorii fiind anonimi si neremunerati. Pentru inceput, cateva picaturi de sange inseamna intrarea intr-o baza de date. Daca se stabileste compatibilitatea cu un bolnav de leucemie, donatorul voluntar este contactat, iar celulele stem se obtin printr-o procedura numita afereza. Practic, un aparat va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Iesenii, care vor sa faca un gest de solidaritate, se pot adresa la Institutul de Oncologie pentru informare, consiliere si prelevare a probelor de sange.

Adauga un comentariu