Stiri medicale

Oceanul Pacific devine atât de acid încât dizolvă cochiliile de crab

Publicat: 02 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oceanul Pacific devine atât de acid încât dizolvă cochiliile de crab
Oceanul Pacific dizolvă cochiliile de crab

Oceanul Pacific dizolvă cochiliile de crab. Încălzirea globală schimbă pH-ul oceanelor și pune în pericol speciile sale subacvatice.

Vorbim mult despre încălzirea globală, poluarea oceanelor și catastrofele naturale care rezultă din aceasta. Răzbunarea naturii vine cu incendii în Australia, anotimpuri din ce în ce mai puțin identificabile, inundații în sudul Franței sau în Statele Unite etc. Dar ce se întâmplă cu compoziția oceanelor, în mare parte poluată cu plastic și supusă în mod regulat poluarii cu combustibili? Pe partea Pacificului, de-a lungul coastei americane, cercetătorii au observat că pH-ul apei este foarte acid, subliniază un studiu publicat de Science Direct.

Prea acid pentru a permite speciilor sale subacvatice să trăiască normal. Mai ales pentru un tip de crab, prins și vândut. Apa din Pacific, unde locuiește, este atât de acidă, încât coaja sa este dizolvata. Nu este prima dată când oamenii de știință au observat dizolvarea scoicilor, dar în ultimii doi ani, a crescut cu 10%, scriu ei.

Oceanul Pacific dizolvă cochiliile de crab

Această acidificare a oceanelor se explică prin faptul că apa absoarbe mai mult dioxid de carbon din atmosferă decât înainte, ceea ce crește PH-ul. Mai acide, dar și mai aglomerate cu alge dăunătoare, mai sărate și mai calde. Și cu cât apa este mai acidă, cu atât ea este mai puțin concentrată în ioni de carbonat, din care crustaceele și coralii se hrănesc pentru a-și construi cochilii și scheletul. Crabii nu sunt singurii afectați.

În plus, antenele lor care oferă orientare și hrană sunt, de asemenea, afectate de pH-ul ridicat al apei. Cu cât sunt mai puțin rezistenți crabii, cu atât sunt mai puțin capabili să își facă munca în lanțul alimentar, care este esențial pentru biodiversitatea oceanelor.

Pentru a limita acidifierea oceanelor, este necesar să se limiteze emisiile de carbon. Din punct de vedere ecologic, este, evident, un dezastru care începe să câștige avânt. Însă cercetătorii arată, de asemenea, cu degetul spre problema economică care ar putea rezulta, prin lipsirea comerțului de pescuit din materia sa principală.

Adauga un comentariu