Stiri medicale

Ochelarii de soare trebuie folositi si iarna

Publicat: 17 dec. 2010

Chiar daca pentru unii ar parea un moft, purtatul ochelarilor de soare iarna este de fapt o necesitate iar medicii insista sa ne protejam ochii si-n anotimpul geros. Mai ales in zone cu zapada, pentru ca aceasta reflecta lumina soarelui.

In sezonul rece, cele mai frecvente afectiuni oculare sunt conexe virozelor respiratorii. Astfel, racelile puternice sau gripa pot cauza o secretie abundenta a glandelor lacrimale sau dureri la nivelul globilor oculari. De asemenea, frigul, razele ultraviolete reflectate de zapada si vant pot provoca asa-numita «oftalmie de zapada», caracterizata prin inrosirea conjunctivei, acumulari locale de lichide (edeme), cu lacrimare abundenta si senzatie de «nisip in ochi». Din fericire, aceasta este o afectiune lipsita de complicatii care se rezolva in 2-3 zile. Potrivit medicilor, persoanele cu ochi deschisi la culoare – albastri sau verzi – suporta mai greu simptomatologia oftalmiei de zapada.

Lumina puternica arde retina
De departe, cele mai grave probleme sunt arsurile solare la nivelul globului ocular, in special la nivelul retinei. Printre simptomele temporare, care se manifesta intr-un interval de 8-12 ore de la expunerea la soare, se numara: afectarea vederii centrale, senzatia de «nisip in ochi»; nevoia de a clipi excesiv; lacrimarea; toleranta redusa la lumina puternica; ochii inflamati. De asemenea, din acelasi motiv, miscatul ochilor si clipitul devin foarte dureroase.

In functie de intensitatea arsurii, simptomele sunt mai mult sau mai putin reversibile. Cel mai frecvent sunt afectate persoanele care practica sporturi de iarna – schi, patinaj, mai ales la altitudini mari, in conditii de soare puternic si zapada, fara a avea o protectie eficienta impotriva razelor UV. Cand mergem in zone cu multa zapada, ochii trebuie protejati cu ochelari de soare, chiar daca vremea este innorata.

O vreme deosebit de geroasa, cu temperaturi cu mult sub zero grade, poate cauza inghetarea secretiilor lacrimale. Tot conditiile meteorologice nefavorabile (vant puternic si uscat) pot favoriza evaporarea secretiilor lacrimale si senzatia de ochi uscat.

Atentie la alegerea ochelarilor
Pentru evitarea unor astfel de probleme, medicii recomanda purtarea ochelarilor de soare in timpul iernii. Insa nu orice tip de ochelari. Cei din plastic sunt total nefolositori, astfel ca pentru o protectie eficienta, sunt indicati ochelarii cu lentile cu filtru UV, polarizate. Purtatorii de lentile de contact trebuie sa utilizeze ochelari de soare, deoarece lentilele de contact nu protejeaza impotriva radiatiilor UV decat partial, in functie de tipul de lentile folosit.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit