Stiri si curiozitati

Ochiul lui Horus. Simbolul de origine egipteană

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ochiul lui Horus. Simbolul de origine egipteană
Simbolul combină un ochi de șoim cu unul de om

În foarte multe locuri ce au fost descoperite și datate ca fiind coexistente cu Egiptul Antic, apare ochiul lui Horus. Acesta este un simbol cu foarte multă însemnătate în rândul egiptenilor.

Ochiul lui Horus poate fi văzut ca un simbol al religiei din Egiptul Antic, ce are sensul unei bunăstări, a unei protecții sau chiar a vindecării. Originea acestuia stă în bătălia mitică dintre zeul Horus și dușmanul său zeul Set. Bătălie în care Set îl atacă pe Horus și îi distruge ochii, sau cel puțin unul, iar acesta ulterior primește cu ajutorul altei zeități ochii înapoi. Se spune că Thoth este cel ce i-a returnat ochii.

ochiul lui horus alb si negru
Foarte multe amulete au fost făcute după forma acestui simbol

Povestea mitică – Ochiul lui Horus

După ce și-a primit înapoi ochii, Horus decide să își ofere un ochi către tatăl său, Osiris, ce la vremea respectivă era decedat. Ochiul fiind o sursă foarte importantă de putere de care tatăl său s-a bucurat în lumea de apoi. Ochiul lui Horus era folosit adesea în cadrul ceremoniilor religioase sau în cadrul jertfirilor sau ofrandelor ce se ofereau zeilor în temple, atunci când aveau loc ritualurile.

Unii oameni de știință cred că acesta poate fi considerat, de asemenea, un simbol al lunii, întrucât mai multe legende spun că lumina lunii ar fi corelată cu rănirea și vindecarea ochiului după ce a avut loc acea luptă crâncenă.

grafica ce arata zeii egipteni
Zeii Seth, Horus și Anubis

Simbolul este folosit ca o marca specifică în diverse ritualuri, multă lume din vremea respectivă și chiar cu mult timp după, au considerat că acesta posedă o anumită putere magică, fiind, de asemenea, foarte frecvent în arta antică a egiptenilor. Foarte multe amulete au fost făcute cu acest însemn și datează din perioade îndepărtate, specialiștii aproximând că unele aparțin chiar mileniului 3 înaintea erei noastre.

Aprofundarea originii simbolului

Zeul antic de origine egipteană Horus, a fost considerat ca fiind zeul cerului și foarte multe papirusuri au fost descoperite prezentându-l cu un soare în ochiul drept și cu luna în ochiul stând. Deși, s-au găsit multe alte scrieri ce fac o confuzie sau o similaritate în legenda ce prezintă ochiul lui Ra. Zeul antic de origine egipteană, Ra, fiind considerat zeul soarelui.

reprezentare murala a lui horus
Mulți oameni de știință îl corelează pe Horus cu lumina lunii.

Ultimele descoperiri fiind încă inconclusive în a putea spune cu certitudine care era viziunea oamenilor ce au trăit cu mai mult de 4 mii de ani in urmă, arheologii încep să creadă că atât ochiul lui Horus, cât și ochiul lui Ra, reprezintă corpurile cerești, respectiv luna și soarele. Totuși mai sunt opinii ce spun că ochiul lui Horus ar fi fost și o conotație ce se referă la Luceafăr.

Aspectul zeului antic Horus

Înfățișarea pe care se spune că Horus o prezenta, era una umanoidă ce se îmbină cu caracteristicile unui șoim. Ochiul lui Horus fiind desenat ca o combinație dintre ochiul unui șoim și cel al omului. Simbolul cuprinde adesea sprânceana bine conturată sau o linie închisă la culoare, această remarcă a fost interpretată de mulți arheologi ca fiind una ce aparține jaguarilor. În viziunea egiptenilor, jaguarul fiind asociat foarte des cu cerul.

grafica cu horus
Horus era recunoscut în religia veche a egiptenilor ca fiind zeul cerului
Adauga un comentariu